Nasvet za nakup barke.

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

gojdan
Štabni vodnik

Nasvet za nakup barke.

OdgovorNapisal/-a gojdan » Sr Sep 25, 2013 18:20

Lep pozdrav.

Z bratom se odločava za nakup plovila in išcem vaše mnenje. Imeli smo pasaro Istranko 5m in smo jo prodali ker bi želeli nekaj vecjega. Kaj išceva?

Plasticno barko tip pasara, pilotina (ne leseno!) dolžine cca. 7-8 m z kabino in nadkabino z vgrajenim (notranjim) Diezel motorjem. Potrebujeva plovbo z hitrostjo 5-6 nauticnih milj na zmernem gasu. kaj vec samo v sili. ce bi bilo potrebno pobegniti pred kakim neurjem. Seveda bi si želela še kaj vecjega (jaz) samo ni toliko financ pa tud verjetno nebi bilo to iskorišceno glede na vse ostale življenske obveznosti. Torej gre za nakup rabljene barke za cim ugodnejšo ceno. Koliko je to denarja boste vprašali. Recimo med 5000 in 10.000 EU. V skrajni situciji bi dala še kaj vec samo raje placava manj in imava še kaj rezerve v žepu. 6-7 meterske zadev je veliko za ta dena, 8 m je že težje kaj solidnega dobit. Zadeva bi lahko bila tud malo za obnovit ni treba da je porihtana v nulo. Znava sama tud kaj naredit. Fajn bi bilo ce bi bila še prikolica polek ni pa nujno. Barko bi uporabljala za krajše izlete oziroma 2-3 dnevno bivanje na morju. Maticna luka je Biograd n/m, ker tam imamo možnost skladišcenja in priveza. Torej bi plulala okoli in do Kornatov kaj dalje pa ne nameravamo z njo.

Kaj menite bi bilo najbolj primerno? Ali se splaca kje v tujini kaj iskat in kje? Celo tole http://www.kvarnerplastika.hr/view.asp?idp=10&c=2 sva že gledala ker se nam zdi, da ljudje preteravajo z cenami! Sicer je meni premala samo ce nebo druge pol bo tudi to moralo zadostovati. Z nakupom se ne mudi torej mamo cajt celo zimo iskat in razmišljat kako in kaj.

V naprej se zahvaljujeva za nasvete.

LP
tomaz_slo
Admiral

Re: Nasvet za nakup barke.

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Sep 25, 2013 19:05

gojdan napisal/-a:Potrebujeva plovbo z hitrostjo 5-6 nauticnih milj na zmernem gasu. kaj vec samo v sili. ce bi bilo potrebno pobegniti pred kakim neurjem.

Problem je, da za tisto 'kaj več' rabiš vsaj trojno moč, kot za plovbo 5-6 milj, to pa zelo podraži zadevo..
gojdan
Štabni vodnik

Re: Nasvet za nakup barke.

OdgovorNapisal/-a gojdan » Sr Sep 25, 2013 19:12

tomaz_slo napisal/-a:Problem je, da za tisto 'kaj več' rabiš vsaj trojno moč, kot za plovbo 5-6 milj, to pa zelo podraži zadevo..

Saj ne fantaziramo z tem ''kaj več''. Mislo sem to da bi dizlek plul z 2/3 gasa teh 5-6 milj. Torej z full gasom cca. 8 milj. So to prevelika pričakovanja?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Sep 25, 2013 19:18

Hja, na Dalmatinki, ki je podobna kot tale primorka z linka, je ob srednje naloženi barki in ful gas na motorju s 25 KM "letelo" tja do 7,4, če se prav spomnim. Ob pol gasa pa hitrost okoli 6. Je le izpodrivna barka. Tako da 8 je pomoje že kar max. Razen če imajo novejše kaj drugačno dno.
gojdan
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gojdan » Sr Sep 25, 2013 20:30

Saj ni to neka obvezna hitrost kar omenjam v uvodu. Je željena, če bo kako miljo manj tudi prav. Raje malo večja barka pa kako miljo bolj počasna kot manjša pa hitrejša.

LP
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Sep 25, 2013 20:50

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Sep 26, 2013 00:37

Denar, naj ne bo prvi kriterij.

Gledaš pravo barko v tem rangu, pa tudi hitrosti in pričakovanja so Ok, poglej, še kakšen Adriatic, Maestral, Gradac, itd..., tega imajo hrvati kolikor hočeš, po možnosti naj ima še kakšen normalen motor, se pravi nekaj od tega, Nanni, Beta, Lombardini, Yanmar, Scam, Vetus. Sole, Volvo itd .... +- 2k € naj ne bo kriterij. Obstajajo tudi razne turške variante ampak so se izkazale za slabe. Jaz predlagam kakšen Adriatic 790, Maestral 700 in podobno, samo je malenkost dražje, je pa večje, pozabi pri takšni barki na prikolico. razen če imaš tovornjak. Poglej malo na njuškalo, pa če ti kaj pade na oko, daj link na ta forum, pa bomo prekomentirali, drugače pa na to temo predlagam hrvaški forum, so eksperti točno za takšne in podobne barke v tem rangu, ampak za 8m, bo 10k€ premalo, okoli 15 - 20k€ pripravi, za solidno barko, če pa tega ni, pač žal ne moreš imeti 8m solidne barke in bolje da greš vstran od takšne barke, ker te bo bolela glava, to je podobno, kot avto za 500€, je ponavadi veliko dražji na koncu od 500€, pa raznih oglasov generalno servisiran motor, ali motor 30 ur in podobno se izgobaj. Moj nasvet je našparaj 20k€, pa potem gledaj, bolje kakšno leto počakati in kupiti nekaj konkretnega z novejšim ne-Yu motorjem, drugače bo pa treba kaj manjšega od 8m, če še nisi kdaj kaj obnavljal, niti ne veš koliko bi to lahko stalo, če daš x3 to kar imaš v mislih, bo bolj realno.
gojdan
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gojdan » Če Sep 26, 2013 08:30

@Gaso: Tale Maestral 700 bi bil že kar ok. Samo so to barke katere so vse stare po 30 in več let. Pri tej starosti pa res ljudje preteravajo z cenami. Tale če bi se dala scenkat bi bila zanimiva: http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-8771239 Zakaj ne prikolica? Ta je glih na prikolici. Sicer midva nimava nekih tovarnjakov ma pa sosed landroverja z klujko. Saj ni vrag, da tega nebi povlekli na prikolici kam po potrebi??? :shock: Tolko pa spet ni težko?
gojdan
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gojdan » Če Sep 26, 2013 16:36

Kaj pa kaj takega: http://www.nauticmarkt.nl/markt/adv/106 ... uiser.aspx ???

Sicer je to problem sem dobit... :( :( :(
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Če Sep 26, 2013 17:05

to ni za v valove...
gojdan
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gojdan » Če Sep 26, 2013 17:36

elbarto napisal/-a:to ni za v valove...

Ja verjetno res... Samo gledam okoli, kaj se prodaja. No na tej strani se najde še marsikaj verjetno tud za valove samo kak to dol dobit :roll:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Sep 26, 2013 21:16

gojdan, koliko pa misliš da tehta Maestral 700, to je kar velika barka, tako da more biti res konkreten terenc, ampak ta barka je prevelika, da bi jo vsakič vozil v SLO, to boš naredil 1x, 2x, potem pa videl da rabiš privez ali pa suho marino, z Galebom in Marušičem bi še šlo, ker je dosti manjši.

Ta maestral, na linku, nima "konkretnega" motorja o katerih sem jaz govoril, zna se zgoditi da bodo z njim kakšni problemi, nato pa se boš odločil za nakup novega motorja, kjer ti pa ne uide najmanj 7k€ , montaža, propeler, osovinski vod itd.... Raje gledaj takšne, ki nimajo jugoslovanskih motorjev noter.

Imaš tudi novejši tip Maestrala model M710, npr. :
Slika
Je pa odvisno na kakšnega naletiš, saj so jih lastniki večinoma sami opremljali.

Poglej malo v oglasih, tu je še Marušič:
http://www.marusic.net/
Pa Zanzini:
http://www.zanzini-vodice.com/zanzini/index.asp
Pa Galeb
http://www.gull.hr/proizvod.htm
Pa še Adriatic 790 je tu zraven:
Slika

Ampak ti bodo vsi nad 10k€, zato pa pravim da je bolje kupiti nekaj deplasmanskega 8m do 10 let staro z "normalnim" motorjem, samo to je ranga 20k€, tako bi jaz naredil na tvojem mestu.
gojdan
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gojdan » Pe Sep 27, 2013 11:53

@Gaso: Ne dvomim v poštenost tvojih nasvetov žal je tak, da je denar prvo in osnovno merilo tega nakupa. Na moje prepričevanje mogoče skup spravima 12-13 kEu več sigurno nebo šlo. Preprosto imava oba še en kup drugih stroškov in obveznosti. Razen tega je tudi situacija zelo negotova. Brat dela v gradbeništvu jaz v kulturi neveva kako dolgo in ali bova še dobila plačo... :cry: On sploh ne komplicira in sili k cenejšemu nakupu jaz sem gonilo finančnega nategovanja.

V uvodu teme sem povedal, da imamo možnost priveza in skladiščenja v Biogradu! Torej mi na misel ni prišlo da bi tole letno vozil za SLO. Prikolico potrebujem zato, da barko po sezoni zapeljemo do mesta prezimovanja, kar je cca. 4-5 km od marine. V skrajni sili bi se dalo tud kaj izposoditi ali najeti ampak bi raje imela svojo prikolico, če bo mogoče. Imam pa kolega kateri podobno težek gliser 7m vsako leto vlači v SLO in nazaj z Toyoto Landcruiserjem. In to že cca. 20 let, tak da tud to gre... Še Adritaca 790 bi spravili v SLO če bi bilo treba Maestrala pa sploh ni neki problem.

V zvezi z Adriaticom 790 je to meni zelooo všečna barka. Prav tako bi si jaz želel. Vendar mi je nedosegljiva tako, da bo Maestral ali pa kaj podobnega. Ponavljam, da ljudje preteravajo z cenami teh bark, ker večinoma imajo zavidljivo starost. Za M710 nevem koliko bi lahko to bilo staro? Pa verjetno tud ima 15-20 let? Nasploh bodo cene teh rabljenih plovil po moje v naslednjih letih morale drastično pasti. Ponodba je ogromna, denarja in kupcev pa od nikoder.

Ko sem govoril o tem, da ni problem če je treba kaj porihtat sem imel v mislih manjša dela. Neke resne obnove se nebi lotil pa če tud bi dobil barko zastonj. Preprosto ker nimam časa in energije za tako veliko delo.

Motor katerega ima Maestral na mojem linku (Rakovica 60 ks) ne poznam. Je res tako slab in nezanesljiv? Saj vem kaj je Janmar, Perkins itd. samo to bo dosti podražlo zadevo :( Po drugi strani razmišljam, da Rakovica niti nebi bil tako slaba izbira, ker bi vsaj deli za popravila bili dosegljivi in verjetno 2-3x cenejši od renomirane konkurence... Če kdo pozna te zadeve malo bolje sem hvaležen več informacij.

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Sep 27, 2013 12:25

Pozdravljen, ti moraš gledati manjšo barko ne pa 8m, saj tudi v rangu 6-7m se najde kaj solidnega, za cenovni rang v katerem gledaš. Rakovica, pa nekako tako kot Zastava jugo v primerjavi s kakšnim VW golfom, oba dva pa sta avto. Moj nasvet tebi je, da se ne zaletiš na hitro raje manjšo dolžino in kvalitetno, tu mislim predvsem na motor, bo manj stroškov in problemov kasneje. Je pa pri teh jugoslovanskim motorjih non-stop nekaj, pa da malo pušča olje ali kaj drugega, je vsakdanja praksa, da ne govorim o vibracijah in glasnosti motorja.

Če pa ima barka nek konkreten motor, namesto rakovice, topedov, mercedes, ali podobno ...., bo pa v končni ceni 1-2k€ razlike in jaz trdim da se splača dodatno plačati za preverjen motor, ker bo dolgoročno ceneje, a ni zanimivo, da se večinoma prodajajo te barke le z temi jugoslovanskimi motorji.

Maestrali se še danes proizvajajo v kit varianti, tako da je čisto odvisno na kako starega naletiš v oglasu, jaz bi na tvojem mestu gledal tudi kakšno jadrnico, v kolikor bi rad spal na barki.

Predlagam ti da malo povprašaš na hrvaškem forumu, tukaj večinoma nimajo toliko izkušenj z rakovicami in podobnim. Cene teh plovil rabljenih so pač trgu primerne, v kolikor bi sam iz kit-a delal takšno barko v lastni režiji, bi bila na koncu cca 25-30k€ , 8m je pač 8m .

Par predlogov manjših bark:
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-6714547
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-5474360
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-8989639
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-6148295
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-6799481

12k€ je premalo za kvalitetno 8m barko z dobrim motorjem v solidnem stanju, tako da bi jaz na tvojem mestu gledal manjše barke. Cene rabljenih plovil so pač takšne, po teh cenah se prodajajo in ljudje nič ne pretiravajo s cenami, toliko to stane in dokler se proda po teh cenah, jih pač ne bodo spuščali, trg svoje dela.
wituri
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a wituri » Pe Sep 27, 2013 17:05

Mogoče kaj takšnega, tudi ceneje so se že prodajale.

http://www.bolha.com/navtika/ostala-plo ... 1378651937

Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov