Navtične karte

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

gregihaha
Kapitan fregate
Kraj: Kamnik

Navtične karte

OdgovorNapisal/-a gregihaha » Po Jan 06, 2014 18:19

Lepo prosim za kakšen link z navtično karto jadrana.

LP Gregor
Always think like a fish, no matter how wierd it gets
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Jan 06, 2014 18:27

Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Po Jan 06, 2014 18:57

tukaj so celi scani kart jadrana, pa si lahko snameš na računalnik v visoki resoluciji
Nazadnje spremenil skiathos, dne Sr Jan 27, 2016 20:30, skupaj popravljeno 2 krat.
www.sailingtimy.com
_commandos_
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a _commandos_ » To Jan 07, 2014 00:23

karte na vaših dveh linkih so zastarele (brez popravkov)

http://deckofficer.ru/funk/charts
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 07, 2014 09:13

Slika, pa ne samo za Jadran... Kolikor uspem videti, ne zajema samo obeh polarnih območij, pa tu pa tam ni podrobnosti (Islandija, Danska...).

To povezavo sem dal tudi v 'mešano' kazalo v bazo znanja.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 07, 2014 11:36

_commandos_ napisal/-a:karte na vaših dveh linkih so zastarele (brez popravkov)

http://deckofficer.ru/funk/charts

Pa tudi ta ni povsem ažurirana. Na hitro sem pogledal "moje" referenčne točke, na katerih ponavadi preverim vsako posodobljeno karto.

Rt Kršine (Kamenjak) - ok, čeprav, je med kardinalno oznako in kopnim sumljivo globoko!?

Medulin, vhod v mestni zaliv - prevelike globine!!!, sipina na desni strani pred vhodom v zaliv, je veliko širša in veliko bolj posega v plovno območje. Globina tam je je neugodnih 2m, na karti kaže 4m.

Ni pomola in marine v Čikatu, ki sta tam že dve leti.

Prehod Most (M. Lošinj) - zelo kritična točka, sploh ni oznak globin!

Če bom našel čas bom prilepil primerjalne slike.

Je pa karta vsekakor uporabna in velja isto kot za vse karte, na zahtevnejših območjih pluj previdno in pomagaj si z večimi viri.

Sicer pa hvala za link, je veliko koristnega.
gregihaha
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a gregihaha » To Jan 07, 2014 17:18

Zelo dobre karte.
Hvala.
LP Gregor 8)
gregihaha
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a gregihaha » Sr Jan 08, 2014 21:19

Zakaj mi kart s prvega linka več noče prikazati?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 16, 2014 18:09

@gregihaha
    Poskusil...

Snamem jih lahko, zip 'Trščanskog zaljeva' se odpre in tudi karta - tiff format - se mi odpre.

Gregor, morda je težava v tem, da nimaš nameščenega orodja (programa), ki bi odpiralo tif in tiff datoteke. Mogoče pošlji za ZS podatke, s česa in s čim si poskusil...
Ažurnost kart...
    Na drugi povezavi (skiathos) so karte iz leta 1989 - kot je napisal _commandos_, zastarele, a uporabne za kake vaje v določanju položaja, računanje kursov, upoštevanje deviacij in deklinacij in tako naprej (scan od roba do roba, tako da prebereš tudi datum izdaje in veš, da ni ažurna.).

Na prvi povezavi (Bouges Nina) so verjetno scani istih kart, a z vrisanimi popravki (recimo spremenjeni svetlobni vzorci in lokacija boje pred koprsko luko...), ampak scan ni od roba do roba in zato niti ne vidim datuma izdaje ozioma izvirne veljavnosti karte, kaj šele datuma, na katerega je bila ažurirana.

Uporabno podobno kot zgornje, pa še lahko vidiš, kako kdo 'ažurira' papirne karte.

Tretja povezava je pa videti, da je tipa 'Navionics' s svarilom 'not to be used for navigation na dnu vred. Povezava pod Acknowledgements kaže na Navionicsovo stran.

Zajema ves svet, ne le Jadran, čeprav je za nekatere dežele (Danska, otoki Faroe, Isladnija, Grenlandija...) ločljivost nizka, ker po vsem sodeč do nakupa karte tako zahteva (Copyright) v tem primeru danski geografski organ, ki izdaja navtične karte.

Dovršena pa ni nobena karta - kar je bilo videti s slike enega od predavateljev iz zadnjega časa (Srečko Pust ali Heron), ki je imel sliko digitalne karte in radarja, med sabo precej zamaknjena. Predavatelj je povedal, da radar uporablja predvsem zato, da ga posvari, kadar se bliža kopnemu in karta v ploterju ni točna. Za manjša plovila namreč pri večjih valovih bodisi radar ne pokaže, bodisi imaš kup 'false positive' alarmov.

Ampak za marsikaj - tudi sanjanje - je to še vedno odličen vir.

Karta ni vse na tej povezavi, a za ostalo se bo treba znajti z ruskim jezikom in pisavo :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
_commandos_
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a _commandos_ » Ne Jan 19, 2014 20:30

Marjan Tomki napisal/-a:Dovršena pa ni nobena karta - kar je bilo videti s slike enega od predavateljev iz zadnjega časa (Srečko Pust ali Heron), ki je imel sliko digitalne karte in radarja, med sabo precej zamaknjena. Predavatelj je povedal, da radar uporablja predvsem zato, da ga posvari, kadar se bliža kopnemu in karta v ploterju ni točna. Za manjša plovila namreč pri večjih valovih bodisi radar ne pokaže, bodisi imaš kup 'false positive' alarmov.

Karta ni vse na tej povezavi, a za ostalo se bo treba znajti z ruskim jezikom in pisavo :wink: [/list]

Če govorimo o ECDIS napravah, ki ustrezajo SOLAS zahtevam potem so elektronske karte ne glede na tip (rasterske ali vektorske) enako točne kot papirnate ki jih izda državni hidrografski inštitut. To da se el.karta ne prekriva z radarjem je pa zaradi :
-napake oz netočnega položaja GPS-ja
-ne nastavljenega radarja (radar deluje v relative motion-u namesto true motion-u)
-in problema pridobitve podatka o kurzu
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Ne Jan 19, 2014 21:58

_commandos_ napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:Dovršena pa ni nobena karta - kar je bilo videti s slike enega od predavateljev iz zadnjega časa (Srečko Pust ali Heron), ki je imel sliko digitalne karte in radarja, med sabo precej zamaknjena. Predavatelj je povedal, da radar uporablja predvsem zato, da ga posvari, kadar se bliža kopnemu in karta v ploterju ni točna. Za manjša plovila namreč pri večjih valovih bodisi radar ne pokaže, bodisi imaš kup 'false positive' alarmov.

Karta ni vse na tej povezavi, a za ostalo se bo treba znajti z ruskim jezikom in pisavo :wink: [/list]

Če govorimo o ECDIS napravah, ki ustrezajo SOLAS zahtevam potem so elektronske karte ne glede na tip (rasterske ali vektorske) enako točne kot papirnate ki jih izda državni hidrografski inštitut. To da se el.karta ne prekriva z radarjem je pa zaradi :
-napake oz netočnega položaja GPS-ja
-ne nastavljenega radarja (radar deluje v relative motion-u namesto true motion-u)
-in problema pridobitve podatka o kurzu

Res je, da so elektronske karte enako natančne kot papirne. A niso boljše.
Po mojem je največji razlog, da el. karta ne pokriva z radarjem netočnost papirne karte, ki je bila osnova za izdelavo elektronske karte.
Dve leti sem jadral po Karibih in tam je veliko kart zelo netočnih.
Male otoške državice nimajo sredstev ali potrebe po meritvah, drugi pa nimajo kaj meriti v njihivih teritorijalnih vodah.
Rezultat tega je, da je precejšen del Karibov bil izmerjen in kartiran kmalu po Kolumbu, ter posodobljem pred kakimi sto leti. Seveda vse s sekstantom, kjer je že napaka meritve nekaj milj. Kar nekaj otokov je zamaknjenih glede na GPS koordinate! Pa če to gledaš na papirnati ali elektronski karti.
Ko k temu prišteješ še spremembe, ki jih naredi v sto letih narava (korale rastejo par cm na leto, hurikani premikajo peščene sipine, vulkani premikajo dno, . . .) je rezultat pač netočnost kart.
Tule na Jadranu smo kar malo razvajeni, ker v glavnem vse štima. Kdaj je nazadnje kdo nasedel na čer, ki ni vrisana?
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Sr Feb 19, 2014 10:55

Niso ravno karte, je pa zanimivo:

MySea
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Sr Feb 19, 2014 12:44

Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Sr Feb 19, 2014 12:47

Seveda, pri meni je kazalo že moje izpolnjene podatke, zato nisem poslala linka ;). Hvala.
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Sr Feb 19, 2014 14:39

Bouges Nina napisal/-a:Seveda, pri meni je kazalo že moje izpolnjene podatke, zato nisem poslala linka ;). Hvala.

Če ne bi prej na hitro pofirbcala, tudi jaz ne bi mogla poslat linka.
Zdaj sem že prijavljena :wink:
Je uporabno! Zelo!
Še posebej podatki o zalivih v mojem geografskem interesnem območju.
Hvaaalaa!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov