And the winner is...

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kraj: Piran
Kontakt:

And the winner is...

OdgovorNapisal/-a OB717 » Po Avg 18, 2014 13:15

ali lov na glave na piranski Punti:
Slika

...včeraj je bil zmagovalec (na srečo z 0 točkami) definitivno tale osebek:

Slika
Slika
Slika
čez kako uro se je vrnil in glisiral ter vlekel tisti zelenorumeni napihljivi stvor 20m od obale. Pri tem je praktično povozil (oziroma tako je bilo videt z obale) bojo od potapljačev.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Ljudje na plaži so se držali za glavo in mu kričali... vendar, "ima se, može se", bi lahko rekli po zastavi na čolnu. Morje je bilo ravno prav vzvalovano, da je bilo zelo težko opaziti človeško glavo med valovi. Na srečo zaradi ne pretirano visokih temperatur v vodi ni bilo veliko ljudi.

Nič manj nevaren v konkurenci za zmago ni bil naslednji možicelj - čeprav v povsem drugi kategoriji (Tomos prop massacre)
Slika
mimo prve boje...
Slika
...pa malo panike med plavalci...
Slika
...še ni krvi... pa gremo še malček mimo druge potapljaške boje...
Slika
in tako veselo naprej še na drugo stran Punte

Še nekaj konkurentov, vse (razen treh fotografij na koncu) slikano v roku ure ali dveh
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Tej italijanski firmi za izposojo sem pisal mail, opravičevali so se podolgem in počez, ter zagotovili, da bodo v prihodnje stranke opozarjali naj bodo bolj previdni. OK, vsaj nekaj pozitivnega feedbacka.
Slika
Ok, temu bi se lahko tudi oprostilo, saj je bežal pred tramontano... je pa ratala lepa fotka :)

Če se morda kdo v zgornjih fotografijah prepozna, naj post vzame izključno kot dobronamerno kritiko :evil: , ter v prihodnje poskuša biti malček bolj pazljiv okoli kopališč.
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Po Avg 18, 2014 13:54

Kaj za vraga se imaš za opravičevati! Zato pa smo tam, kjer smo; barabe in buteljni delajo, kar se jim zahoče, pošteni se pa opravičujejo!
Balkan DE LUXE!

lp hrast
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 18, 2014 20:06

Bunkeljni :evil:
Kakšna dodatna rumena oznaka pa tudi ne bi bila odveč.
Po fotkah sodeč, jaz potapljal tam bi se NE, pa če imam še tako formalno pravico in zaščito, ampak diving center mora nekam peljati svoje stranke. Pa smo tam, komercialni interes proti podivjani konjenici, na nekaj kvadratnih metrih, nič dobrega :roll:
Kot skiper glasujem na tem območju za plovila, seveda brez glisiranja, kopalci in potapljači pa se spokajte na manj izpostavljena mesta :wink:
To naj bo glas morjeplovca, ki ni plavalec ali potapljač ali okoljevarstvenik.
Samo pristavljam komentar za debato, brez zamere!

Gliseraše pa popisat in kaznovat, brez izjeme. Ampak tista gumica s Tomosakijem je pa bolj varna znotraj prepovedanega območja, ker zunaj bi ga hitro kdo zgazil. Norišnica!!!
sasoslo

OdgovorNapisal/-a sasoslo » Po Avg 18, 2014 21:08

@Marchi
Z napisanim se kot potapljač nebi strinjal s tabo ;)
Raje bi rekel sledeče:
Pravila so za to, da se jih upošteva in kršitelje kaznuje!
Vsi lahko "plavamo" v harmoniji, če se le vsi skupaj držimo pravil.

Pa mirno morje! :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 18, 2014 21:49

Verjetno se tudi jaz, kot potapljač ne bi strinjal z napisanim.
Gledam karte, Navionics, Garmin Blue chart in OpenCPN mape in tega zaščitenega območja ni na nobeni od teh!!?? Morjeplovec, ki prvič pripluje na to območje lahko zazna eno rumeno oznako X za označevanje posebnega območja, drugo pa spregleda oz. prehitro zavije okrog punte.
Ponavljam, iz tega zornega kota, je potapljanje tam smrtno nevarno. In kaj pomaga mrtvemu potapljaču to, da je nekdo prekršil pravilo hote ali nehote.
Na tako frekventnem in izpostavljenem področju potapljači ne bi smeli izzivati usode oz. bi morali to področje še dodatno označiti.

Ko sem pred leti obplul punto in zadnjo rumeno oznako proti Fiesi in potem vzporedno z obalo plul do Fiese, je iz diving centra priletel možakar in preklinjal ter krilil z rokami. Še danes ne vem, kaj sem delal narobe!?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Avg 18, 2014 22:01

Zadnjič sem prvič plul v malem maestralčku in s T4 okoli punte, pa sem tudi v precej velikih valovih za tak čolniček šel čisto blizu okoli rumene boje. Sem pa gledal malo ostale, kake jadrnice tudi bližje obali, gliserji k sreči dokaj okoli (takrat ni bilo še gužve na morju).
Kakšna pa je sicer tam praksa, se znotraj boj sploh ne sme pluti ali? Na kakšni razdalji od obale so vglavnem od obale od PI proti Fiesi? Sidranje znotraj njih je očitno prepovedano?
Sam pač res ne poznam naše obale z morske strani in ne vem, kakšna je praksa oz. kako striktno se upoštevajo pravilo (pustimo glisiranje po plažah).
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 18, 2014 22:15

Akvatorij rezervatov je označen z rumenimi bojami, postavljenimi 200 metrov od obale. Zavarovana območja predstavljajo nekakšne varnostne pasove, ki ohranjajo ali povečujejo možnost ohranitve kvalitetnega okolja na posebno občutljivih in zanimivih območjih, zato velja v teh območjih posebni režim. V naravnem spomeniku Rt Madona je prepovedan podvodni ribolov in plutje na motorni pogon in sidranje.
Vir. Primorske novice

Na tej sliki se vidijo označbe zaščitenega področja.
Slika
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Avg 18, 2014 22:27, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 18, 2014 22:22

Na območju naravnega spomenika Rt Madona je prepovedan(o):
- plutje na motorni pogon in sidranje,
- nabirati organizme brez soglasja Zavoda RS za varstvo narave,
- podvodni ribolov,
- uničevati ali poškodovati prostore, kjer se živali zadržujejo ali razmnožujejo,
- odlagati odpadke vseh vrst,
- povzročati hrup, eksplozije ali vibracije.

Vir. http://www.up.gov.si/si/varnost_plovbe/ ... rt_madona/

Zaključek:
Potapljači in plovila na vesla ali jadra lahko "zasedejo" notranji prostor zaščitenega območja Piranske punte z upoštevanjem pravil plovbe in izogibanja trčenj na morju.
gensy
Kapitan

OdgovorNapisal/-a gensy » Po Avg 18, 2014 22:41

Marchi napisal/-a:Verjetno se tudi jaz, kot potapljač ne bi strinjal z napisanim.
Gledam karte, Navionics, Garmin Blue chart in OpenCPN mape in tega zaščitenega območja ni na nobeni od teh!!?? Morjeplovec, ki prvič pripluje na to območje lahko zazna eno rumeno oznako X za označevanje posebnega območja, drugo pa spregleda oz. prehitro zavije okrog punte.
Ponavljam, iz tega zornega kota, je potapljanje tam smrtno nevarno. In kaj pomaga mrtvemu potapljaču to, da je nekdo prekršil pravilo hote ali nehote.
Na tako frekventnem in izpostavljenem področju potapljači ne bi smeli izzivati usode oz. bi morali to področje še dodatno označiti.

Ko sem pred leti obplul punto in zadnjo rumeno oznako proti Fiesi in potem vzporedno z obalo plul do Fiese, je iz diving centra priletel možakar in preklinjal ter krilil z rokami. Še danes ne vem, kaj sem delal narobe!?

Marchi, saj vem da ti to veš ampak vseeno v opomin vsem, morda tudi tistim ki so "delali" izpit za plovilo v kakšni od naših bivših bratskih republik in hkrati tudi potrdilo, da ni opravičila, da kdo ne ve kaj pomenijo boje na punti, pa ne glede na to ali je iz lune ali iz marsa... plovilo NE SME pluti bližje obali od 200 m, glisirati pa ne bližje od 250m....boje na punti naj bi bile oddaljene od obale 200m. Je še kakšen razlog, da lahko kdo pluje znotraj njih brez kazni? Dokler ne bo pi--ari-- bodo jacki....sam ko se stejejo mrtvi pa ni lepo za nikogar...in na koncu bodo udarili po vseh nas morjeplovcih...zato tudi ozaveščanje iz naše strani in kaznovanje iz strani policistov v takih primerih na dolgi rok dviguje ugled nas "normalnih" mornarjev...pa mirno morje
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Avg 19, 2014 09:03

Marchi napisal/-a:Zaključek:
Potapljači in plovila na vesla ali jadra lahko "zasedejo" notranji prostor zaščitenega območja Piranske punte z upoštevanjem pravil plovbe in izogibanja trčenj na morju.

No evo... se mi je zdelo, da ne bi smelo biti nič narobe s tistimi na zgornjih slikah, ki tam plujejo na jadra...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Avg 19, 2014 11:48

113.... cela ulica nori....
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
SeeTenerife

OdgovorNapisal/-a SeeTenerife » To Avg 19, 2014 12:18

Upam da jih kaznujejo.
waterski
Poročnik bojne ladje

puntižela

OdgovorNapisal/-a waterski » Sr Avg 20, 2014 18:46

Katastrofa je ko se nekdo znajde pred propelerjem
http://www.glasistre.hr/multimedija/crn ... era-464303

To pot je z bojo označena med potapljanjem umrla 16 letnica.
Uporabniški avatar
frohlic7
Kapitan
Kraj: Ljubljana

?

OdgovorNapisal/-a frohlic7 » Sr Avg 20, 2014 20:43

Kaj pa če bi tole posredoval oblastem.....verjetno so dokazi zadosti zgovorni...
Na tem mestu ima potapljaški klub Norik sub svoj "punkt" kar pomeni, da je pod vodo večkrat veliko potapljačev :?
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Avg 20, 2014 21:03

Ponavadi je tako: večja barka, večje budalo.
Pa ne more se primerjat maestralčka s tomosakijem in 10 in več metrskih gliserjev.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta