Sidranje - komunikacija

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Sidranje - komunikacija

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 21, 2014 20:11

Kako kaj prakticirate komunikacijo med proceduro sidranja med vami (skiper) in "sidrašem", ki je na premcu in spušča sidro. Jaz se zadovoljim bolj ali manj z zamahom roke "začni" in zamahom roke "stop". Sem pa že videl učene posadke, ki uporabljajo znakovni jezik, kot je v tej tabeli. Uporabno!

Slika
Vir: http://www.tor.cc/articles/anchor.htm
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Avg 25, 2014 10:51, skupaj popravljeno 1 krat.
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Če Avg 21, 2014 21:20

Povem malo bolj naglas, npr. "spusti 15m". Ponavadi se na teh približno 10 metrov dobro sliši in ni problema.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 21, 2014 21:32

Na 11m + veter + motor, ne gre z vpitjem. Edino maši ručicama in dobro se je zmenit za nekaj osnovnih znakov. :wink: Saj če malo bolj pogledaš tabelo, sploh ni nič komplicirano edino 3., 4. in 5. znaka ne razberem najbolje.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Avg 21, 2014 22:28

Mene slišjo tud na sosednji barki,tko naglas povem in sicer GLOBINO vode in pol moja vklop matematiko .ve da za sidranje podnev dajem TRIKRATNO globino morja ketne in za spanje PETKRATNO globino.
In pol je enostavno,prideva v zaliv le na kosil le povem sedem metrov in že dela računalnik 3X 7 je dobrih 20 in vinč melje.. :lol:
LP Iztok
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Pe Avg 22, 2014 01:09

Za sidranje je komunikacija enostavna:
Pred sidranjem se zmeniva za faktor (praviloma 3 do 5), in kdo bo določil mikrolokacijo, potem gre eden na sidro.
Kdo določi mikro lokacijo je odvisno od pogojev:
a) tisti, ki je na sidru kadar se vidi do dna in se išče recimo mivka med zaplatami trave. . .
b) tisti, ki je za krmilom recimo ponoči ali v polnem sidrišču, ko z radarjem merimo razdalje do obale in ostalih plovil . . .
Če mirkolokacijo določa tisti na sidru daje znake krmarju (naprej, levo, desno, nazaj, stop) s tem, da kaže z roko v tisto smer. Bolj dvignjena roka pomeni več moči, skoraj spuščena roka pa počasi. Ko je tisti na sidru zadovoljen pač spusti sidro, krmar pa vozi nazaj ali pusti vetru, da opravi svoje.
Na koncu vedno zategnemo in s tem zakopljemo sidro (kakih 2000 obratov)
Tisti na sidru pokaže OK (dvignjen palec) ali pa "drsimo" - isti znak kot pri potaljanju "nekaj je narobe" - to je navzdol obrnjena dlan, ki se nagiba levo desno.
Če pa mikrolokacijo določa krmar ga tisti s premca gleda. Ko dobi znak vrzi (palec navzdol in gib z roko navzdol) pač spusti.
Če se globina spreminja krmar ob začetku pokaže z koko koliko metrov je globine (en prst za en meter).

Važna je pa komunikacija pri dvigu. Tu vedno vodi tisti na sidru in z roko kaže kam je treba vozit.
Ampak po dveh letih življenja na barki je to tako uigrano in enostavno, da je komunikacije res malo.
Seveda se vloge na krmilu in na sidru menjajo po trenutni inspiraciji.
Če sidram sam pa komunikacija ni potrebna.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 22, 2014 07:47

Mi se pa kar po VHF-u zmenimo (tisti pri sidru ima ročno postajo).
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Avg 22, 2014 07:58

Heron, hvala za tale praktični opis, res enostavno in uporabno!
Kot skiper si domišljam, da sem zmeraj ta glavni in to posadka tudi upošteva.

heron napisal/-a:Če mirkolokacijo določa tisti na sidru daje znake krmarju (naprej, levo, desno, nazaj, stop) ...
Če pa mikrolokacijo določa krmar ga tisti s premca gleda. Ko dobi znak vrzi (palec navzdol in gib z roko navzdol) pač spusti.

Uff se bo moji dragi fino zdelo, ko bo dobila priložnost za komando :lol:
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Avg 25, 2014 07:12

Ko gledam barke ki so v Jadran priplule preko oceana opazam, da ima vecina na jamboru zvocnik s katerim komunicira z osebo na premcu. Je pa res, da potem vsi buljimo in poslusamo komunikacijo.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Avg 25, 2014 07:22

Ko gledam barke ki so v Jadran priplule preko oceana opazam, da ima vecina na jamboru zvocnik s katerim komunicira z osebo na premcu. Je pa res, da potem vsi buljimo in poslusamo komunikacijo.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Avg 25, 2014 09:49

Jst sem letos sreču motorno barko iz Strunjana k se je kapitan dru po zvočniku čez cel zaliv, sicer ga nism nč razumu, ker je v neki žabarščini govoru :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Avg 25, 2014 09:56

Gregor njahi fuke špilat :twisted:
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Avg 25, 2014 10:36

gregor.n napisal/-a:Jst sem letos sreču motorno barko iz Strunjana k se je kapitan dru po zvočniku čez cel zaliv, sicer ga nism nč razumu, ker je v neki žabarščini govoru :lol:

A se je sidru??? :lol:

In glede na ime plovila, drugega kot žabarščino ne moreš pričakovat.... 8)

Glede na to, da vedno sidram sam (če bi ženo spraševal, pol se verjetno do danes še ne bi zasidral), a si naj vseeno preko zvočnika dajem signale, da bodo lahko vsi v zalivu seznanjeni...

Trenutno dajem preko zvočnika signale le, ko je runda čevapčičev fertig...

Sicer pa mi sidranje precej olajša brezžični daljinec, ki ga je razvil morjeplovec NT. Zadeva je super in odnese vsaj za pol mornarja...

Debata že tukaj --> http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=15033
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 25, 2014 17:26

Marchi napisal/-a:Na 11m + veter + motor, ne gre z vpitjem. Edino maši ručicama in dobro se je zmenit za nekaj osnovnih znakov. :wink: Saj če malo bolj pogledaš tabelo, sploh ni nič komplicirano edino 3., 4. in 5. znaka ne razberem najbolje.

3 - more scope - spusti še verige/vrvi
4 - snub rode - namesti blažilnik (ali blažilnike ali sistem za blaženje...)
5 - cleat off rode - fiksiraj sidrno vez (anchor rode ... uradno slo ime ?) -> prenesi obremenitev z vitla na bitvo ali bitve

Nekaj povezav okrog tega...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 25, 2014 17:39

Super Marjan!
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Avg 25, 2014 20:58

Res bravo Marjan! Tudi jaz sem poskušel razvozlat pa mi ni bilo najbolj jasno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti