Privlaka na Malem Lošinju - kako ne pluti čez
Moderatorji: moderator2, moderator
Privlaka na Malem Lošinju - kako ne pluti čez
Tole smo pa pred leti posneli v kanalu Privlaka na Malem Lošinju, ko je ena Bavaria 44 ob močni burji in kar nekaj vala pod kotom v kanalu parkrat zadela ob kanal.
https://www.youtube.com/watch?v=qsGcrz-KmKA
10 minut po tem je 52 feet Sun Odyssey (gor pa mlada družina) brez problema prevozil kanal.
https://www.youtube.com/watch?v=qsGcrz-KmKA
10 minut po tem je 52 feet Sun Odyssey (gor pa mlada družina) brez problema prevozil kanal.
Nazadnje spremenil Lure, dne Ne Jan 18, 2015 14:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Ni bil čarterist, ampak en češki podjetnik na svojem plovilu. Vozil je pa zaposlene iz svoje firme. Je bil pa zelo poln sebe in imel teorije zakaj je zadel. Smo kasneje spili par pirov skupaj, po reševanju ene druge barke.
Kolikor sem jaz videl, je zajebal ker je krmilo vedno obračal ekstremno, tako da najprej ni prijelo (blokiralo tok vode), ko pa je končno prijelo, ga je pa obrnilo preveč, na kar je reagiral spet ekstremno v kontra stran. Tisti z SO 52 feet je bil namreč "smooth operator" na krmilu in zvozil brez problema, kljub precej širši barki.
Kolikor sem jaz videl, je zajebal ker je krmilo vedno obračal ekstremno, tako da najprej ni prijelo (blokiralo tok vode), ko pa je končno prijelo, ga je pa obrnilo preveč, na kar je reagiral spet ekstremno v kontra stran. Tisti z SO 52 feet je bil namreč "smooth operator" na krmilu in zvozil brez problema, kljub precej širši barki.
-
al
LOL
a ne rečejo Štajerci: puni hamer!
saj burja je res huda ampak ta je pa skoraj prisurfal v preliv. jebeš kako krmilo hitro sučeš! najbrž je, češki podjetnik kakopak, mislil, da bo v enem šusu čez padel...
predvsem pa ga je sukal za moj okus prepozno in preveč do konca (in potem ga tik pred koncem še fino pribije v desni bok).
da ne omenjam, da je dal na vsako stran, koliko, dva bokobrana?
a ne rečejo Štajerci: puni hamer!
saj burja je res huda ampak ta je pa skoraj prisurfal v preliv. jebeš kako krmilo hitro sučeš! najbrž je, češki podjetnik kakopak, mislil, da bo v enem šusu čez padel...
predvsem pa ga je sukal za moj okus prepozno in preveč do konca (in potem ga tik pred koncem še fino pribije v desni bok).
da ne omenjam, da je dal na vsako stran, koliko, dva bokobrana?
-
al
Saj ne vem kaj je narobe naredil
Zgleda, kot da se je zaletel v val, potem ga je pa odzadaj zarolalo in ko je začel motat kolovrat, je bilo konec veselja. Mogoče malo počasneje v kanal, potem pa gasa, da ne zgubiš nadzora in morje prevzame pobudo.
Je pa video full šolski. Dajte še pokomentirat, da se kaj naučimo. Me zanima tudi kako bi motrni peljali v takem tu skozi. No ja, verjetno tudi ne bi bili na tej, podivjani strani.
Je pa video full šolski. Dajte še pokomentirat, da se kaj naučimo. Me zanima tudi kako bi motrni peljali v takem tu skozi. No ja, verjetno tudi ne bi bili na tej, podivjani strani.
So razmere, ko se ne gre čez Privlako.
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... LzvIo#t=65
Če si že vzhodni strani Lošinja, potem potegneš na sever v zavetrje Cresa in naprej do Osorja in počakaš na boljše čase.
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... LzvIo#t=65
Če si že vzhodni strani Lošinja, potem potegneš na sever v zavetrje Cresa in naprej do Osorja in počakaš na boljše čase.
.
Po videnem in po občutku moraš v takih razmerah peljati z močjo.
Pred vstopom v kanal upočasnit in nacentrirat. Od točke ko ni več vrnitve pa povečat moč in s tem hitrost.
Se pravi ravno toliko moči, da je hitrost malce višja od hitrosti vala. Če imaš moč te tudi krmilo bolj uboga. Seveda so pa popravki s krmilom blagi in ne sunkoviti.
Če ocenjujem posnetek in obnašanje barke, sem mnenja, da je možakar šel v kanal s hitrostjo vala in premalo moči na propelerju.
LP
.
Po videnem in po občutku moraš v takih razmerah peljati z močjo.
Pred vstopom v kanal upočasnit in nacentrirat. Od točke ko ni več vrnitve pa povečat moč in s tem hitrost.
Se pravi ravno toliko moči, da je hitrost malce višja od hitrosti vala. Če imaš moč te tudi krmilo bolj uboga. Seveda so pa popravki s krmilom blagi in ne sunkoviti.
Če ocenjujem posnetek in obnašanje barke, sem mnenja, da je možakar šel v kanal s hitrostjo vala in premalo moči na propelerju.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti