Daleč največja verjetnost preživetja ima ponesrečeni, če ga lahko reši lastna posadka plovila s katerega je padel. V slabem morju in temi v sekundi izgubiš orientacijo in sploh ne veš kam obrniti plovilo, da bi našel člana posadke, ki je padel v vodo.
Easy rescue zmanjša ta čas na zgolj nekaj sekund. Na zaslonu ploterja se ob proženju (ročnem ali avtomatskemu) EasyRescua takoj prikaže MOB točka, ki se premika in oddaja svojo DEJANSKO pozicijo vsakih nekaj sekund. Krmar samo obrne plovilo tako, da ima točko v smeri plovbe in tako najhitreje in najzanejsliveje najdejo ponesrečenca.
V praksi ima redko ponesrečeni na sebi napravo, zato se v praksi Easy Rescue pritrdi skupaj z signalno lučko na reševalno podkev. V primeru padca enega od članov v vodo mora krmar TAKOJ ODVREČI PODKEV V VODO. V kolikor je član posadke, ki je v vodi pri zavesti potem mora odplavati do podkve, se jo okleniti in sprožiti signal v kolikor je ročno proženje. V kolikor pa je proženje avtomatsko pa ima ponavadi podkev skoraj identičen zanos kot človek v morju in v term primeru je uspešnost reševanja še toliko večja tudi v primeru nezavestnega ponesrečenca.
Del mojega članka:
Ob proženju, vgrajen oddajnik posreduje alarm s pozicijo GPS preko VHF signala, do razdalje 10nm (18,5km). Človeka v morju tako hipoma vidijo na zaslonu GPS ploterja vsa plovila v dosegu, ki imajo vgrajen AIS sprejemnik. Prikazani alarm s točno pozicijo omogoča tudi neizkušenim uporabnikom izredno enostavno, hitro in uspešno iskanje človeka v morju tudi v najslabših vremenskih razmerah. Iskanju in reševanju pa se lahko od sedaj dalje pristopi takoj, brez izgube dragocenega časa, kar izredno poveča možnosti preživetja tudi v ekstremnih razmerah.
PREBERI CELOTEN ČLANEK...
Inovatorja in lastnika Weatherdocka osebno poznam, že vrsto let in sem bil seznanjen z razvojem še v fazi načrtovanja. Alfreda K. lahko srečate na sejmu v Dueseldorfu, kjer vam bo naštel vrsto primerov ko je Easy Rescue dejansko rešil življenja.
Easy Rescue si lahko ogledate pri meni v Trzinu.
LP NT