Tragična nesreča na otoku Šipan
Moderatorji: moderator2, moderator
Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 12:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Ob sedanji frekvenci prometa v tem koncu in posebej uri, moraš imeti pa res smolo. Verjetno sta bili takrat edini plovili na morju daaaaalč naokoli, pa sta se njuni poti vseeno križali. Res smola.
Ampak po izjavi preživelega, so vozili brez luči. In poln čoln gostinskih delavcev, ziher so imeli 0,0.
Ampak po izjavi preživelega, so vozili brez luči. In poln čoln gostinskih delavcev, ziher so imeli 0,0.
Ne, vozili so se delavci in lastnik lokala, ki so ga obnavljali po končanem delu nazaj proti Dubrovniku.
Bil je zelo močen jugo, valovi veliki, za 6 metrski gumon že tako čez limit, pa še ponoči brez luči. Ko si več v globini vala kot na njegovem vrhu ni čudno, da jih barka kapetanije ni zaznala na radarju. Ker štiri še iščejo, bo žrtev sedem - groza. Je pa zanimivo, da rešilni pasovi na takih plovilih po njihovi zakonodaji niso obvezni, če bi bili, bi bilo verjetno več preživelih.
Bil je zelo močen jugo, valovi veliki, za 6 metrski gumon že tako čez limit, pa še ponoči brez luči. Ko si več v globini vala kot na njegovem vrhu ni čudno, da jih barka kapetanije ni zaznala na radarju. Ker štiri še iščejo, bo žrtev sedem - groza. Je pa zanimivo, da rešilni pasovi na takih plovilih po njihovi zakonodaji niso obvezni, če bi bili, bi bilo verjetno več preživelih.
Leut napisal/-a:Ne, vozili so se delavci in lastnik lokala, ki so ga obnavljali po končanem delu nazaj proti Dubrovniku.
Ali pri nas so pa rešilni jopiči obvezni ? Nisem vedel.
Jaz sem ves čas mislil, da je dovolj, da jih imaš na čolnu, da pa ni nujno, da jih imajo vsi oblečene.
V praksi zelo zelo redko vidim odrasle na čolnih, da bi imeli oblečene jopiče.
V tej tragični nesreči jim žal ni nič pomagalo, četudi so bili jopiči v čolnu, ljudje pa ranjeni ali nezavestni ali mrtvi v morju.
Glede radarja se strinjam, da se gumona v visokih valovih ne vidi. Zakaj ni imel luči mi je pa uganka.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
http://vijesti.hrt.hr/385332/potresno-s ... mska-bomba
To je napisal kolega iz DB : Tragedija prava. Vracali su se iz restorana sa Šipana u Brsečine smjer kretanja od jugozapad - sjever/sjeveroistok , dok je plovilo Danče išlo smjer u obalu put zapada tako da je to trebao biti bocni sudar pod nekih 60-70% ( moja pretpostavka s obzirom na dosadasnje rute koje su koristili ) .
Radi se o novom BWA gumenjaku 6,5m i cudi me da nije imao signalizaciju.
Takoder smatram da bi opremljeni brod kao Danče trebao ih na radaru uociti .
Sve u svemu ocito se dosta stvari naopako poklopilo i doslo je do ovakve tragedije .
Navodno su sada ronioci na terenu, 5 osoba je nestalo, nisu se dohvatili obale tako da uz temp mora od 15 stupnjeva od sinoc mislim da nema previse nade ....
To je napisal kolega iz DB : Tragedija prava. Vracali su se iz restorana sa Šipana u Brsečine smjer kretanja od jugozapad - sjever/sjeveroistok , dok je plovilo Danče išlo smjer u obalu put zapada tako da je to trebao biti bocni sudar pod nekih 60-70% ( moja pretpostavka s obzirom na dosadasnje rute koje su koristili ) .
Radi se o novom BWA gumenjaku 6,5m i cudi me da nije imao signalizaciju.
Takoder smatram da bi opremljeni brod kao Danče trebao ih na radaru uociti .
Sve u svemu ocito se dosta stvari naopako poklopilo i doslo je do ovakve tragedije .
Navodno su sada ronioci na terenu, 5 osoba je nestalo, nisu se dohvatili obale tako da uz temp mora od 15 stupnjeva od sinoc mislim da nema previse nade ....
adriaboy napisal/-a:Ob sedanji frekvenci prometa v tem koncu in posebej uri, moraš imeti pa res smolo. Verjetno sta bili takrat edini plovili na morju daaaaalč naokoli, pa sta se njuni poti vseeno križali. Res smola.
Glede na število bark takrat na morju, je to res smola. Je pa težko kogarkoli videti neosvetljenega, tako da jebelacesta, a niso mogli vsaj ene baterije imet pri roki, da vsaj malo posignalizirajo.
Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 12:33, skupaj popravljeno 1 krat.
ta nesreča je pokazala ves drek hrvaške kapitanije kakor tudi šlampastega odnosa domačinov.
Vsakega turista bodo drkali za vse mogoče neumnosti, sami domorodci, dnevno na morju pa fjakajo ko glavni frajerji v kabrioletu po promenadi.....jebeno morje, brez jopičev, tema, brez luči itd....kapitanija pa žge na polno na slepo, verjetno zelo blizu obale itd....ne prvič in ne zadnjič.....
Vsakega turista bodo drkali za vse mogoče neumnosti, sami domorodci, dnevno na morju pa fjakajo ko glavni frajerji v kabrioletu po promenadi.....jebeno morje, brez jopičev, tema, brez luči itd....kapitanija pa žge na polno na slepo, verjetno zelo blizu obale itd....ne prvič in ne zadnjič.....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta