Recesija v marinah

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

Recesija v marinah

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Feb 08, 2009 22:20

Ta vikend sem otvoril svojo "sezono" za leto 2009 na morju. Lani sem imel 71 nočitev na barki. Letos hočem vsaj eno noč več.
Vikend ni bil prijeten, ker je deževalo, visoka plima, vetrček je pihljal,...
V Poreški marini ni bilo niti vode na pomolih, ker se bojijo zmrzali??? (Tudi ponoči ne pade pod +6 stopinj.).
Pa sem šel v recepcijo in dobil nov cenik, kjer je razvidno da je pri njih tudi recesija. Cene marine so "narasle" za 12%! In kot pravi Pajer1 "Tri mač!!!" Ker zaradi strukture posla potrebujem za letošnje leto še dve mesti v marini sem povprašal, če je sedaj zaradi podražitve kdo odpovedal? Ne, še čakalno listo imajo!!!
Ker je bilo slabo vreme, z barko pa nisem mogel "ven" po morju, sem se odpravil danes z avtom v Vrsar in Pomer. Ista pesem. Cene gor, prostora pa nikjer. In ko berem nekatere članke v forumu, kako naši sosedje pobirajo denar in kaj se bodo vse še spomnili, pomislim, da so kar pametni. Kolikor zvišajo cene, toliko jim plačamo, kar koli si na novo zmislijo, moramo imeti .... in če je to potrebno plačati,..... mi seveda vse plačamo!
Jeb.. ga, pač povpraševanje presega ponudbo..... in to kljub recesiji!
Želim vam lepo novo sezono z veliko mirnega morja, lepega vremena in globokimi žepi!

LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Feb 08, 2009 22:48

Očitno gre za neki kartelni dogovor, saj je že Gregor poročal o 12% dvigu cen v marini Šimuni na Pagu. :wink: Kaj češ, lumpi, samo dokler jim polnimo priveze ne računajte na kakšno znižanje cene.

LP
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Feb 08, 2009 23:16

Je res, če imaš čoln, potem boš dal kar zahtevajo. Če ne daš ti, bo pa nekdo drug z veseljem.

Kaj hočemo, navtika je draga igrača in to smo vedeli že takrat, ko smo kupovali čolne.

Kaj nam ostane? Plačajmo.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Feb 08, 2009 23:22

Ampak koliko časa bo še šlo tako? :(
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Feb 08, 2009 23:28

Dokler se jim sistem ne podre.

Kaj a gremo en štrajk udarit???
Nam nič ne pomaga, razen če bi vsi naenkrat odvezali, odpluli in prekinili pogodbe.

Pa saj pravim Gregor, je drugih dovolj, ki bi z veseljem plačali.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Feb 08, 2009 23:34

.

.

Da ne bomo pljuvali samo po Hrvatih, vam povem da je za približno isti odstotek cene dvignila tudi Marina Portorož.

Vsako leto ista zgodba. Pa poleg "prijazen" dopis če ne želite podaljšati priveza za tekoče leto nas čimprej obvestite in .........................

Kaj vem?

Čakalne vrste in podobno so delno tudi marketinška poteza. Ko sem leto nazaj iskal info v različnih marinah (Umag, Poreč, Vrsar itd.) in sem se prijavil kot potencialna stranka je bila zgodba skoraj povsod enaka. Prostora ni , lahko se pa vpišem na čakalno listo. čez mesec in malo več pa dobim pozitivne odgovore, da imam srečo ker se je en privez nenadejano izpraznil itd. ..... Skoraj identične zgodbe, ena drugi podobna.
Po mojem prostor je, samo tem malim "bogovom" se mora zgodit dan, da uslišijo naše molitve. Zadnja leta je navtika doživljala lepše čase, ker je bil trend rasti. To leto in še malo več pa bo verjetno streznitev in trd pristanek bo za marsikoga v tej branži neizbežen. Tukaj imam v mislih od proizvajalcev do ponudnikov poprodajnih storitev.

Verjetno pa privez ne bo nikoli poceni!

Pa toliko za danes in

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Feb 09, 2009 05:37

Jutro....

Lahko napišem samo... naj gredo v...... Itak je vsako leto vsaj 500€ dražje!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Feb 09, 2009 09:58

Po moje bodo hitro ugotovili, da zadeva ne gre več. Po podatkih, ki sem jih dobil, je čarter (realizacija in rezervacije) upadel za 50%!!! v primerjavi z povprečjem preteklih let. Tuji čarteristi (predvsem Avsrtijci, Nemci, pa tudi Rusi) se že intenzivno pogovarjajo z leasingodajalci o vračilu flot, ti pa se seveda z vsemi štirimi otepajo, saj nimajo kam s to maso bark. Avstrijski Hypo je mojmu znancu že odložil plačila leasinga za eno leto!
Večina čarteristov se že skupaj pogaja z ACY-jem o znižanju stroškov v marinah, istočasno pa iščejo variante, kam odpeljat ladje na suho, ven iz dragih marin.
Vsi pa še vedno potiho upajo, da se bo spomladi situacija okrog najema plovil malce le popravila, sicer pa se je kolega pošalil, da jih bo pred vhodom v marino navrtal in potopil.

Upam, da se bodo tudi v marinah prebudili in se pričeli borit za goste.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Feb 09, 2009 09:59

Jaz pa mislim, da je povpraševanje po marinah še kar veliko, nasploh v tistih z nekoliko nižjo ceno. Recimo, marina v Centru Pule, tam dobiš privez kadar hočeš, ni predraga, samo parking.... helikopterska izvedba,... v zakup je potrebno vzeti stoječo in smrdečo vodo.
Drugače pa je menda res kar problem. Vendar, letošnje leto bo leto osipa v navtiki. Če pogledamo oglasne strani, kjer se prodajajo plovila, se mi zdi, da jih še nikoli ni bilo toliko in tisti ki ima gotovino,.... ta pač zbije ceno. Tako bodo ostajale barke in ostajale bodo marine.
Imamo pa spet še en problem. Avstrijci in nemci z nižjimi dohodki kupujejo poceni barke s pokvarjenimi motorji. Poiščejo si poceni in urejeno marino in privežejo takšno barko, katero uporabljajo za vikend na morju. V naši marini je cca 4-5 takšnih bark, ki že 5 in več let niso bile odvezane, mislim, da se je podvodno rastlinje že sprijelo in naredilo kontakt morsko dno-barka,....
Upam, da se bodo letos stvari uredile in da čimprej najdem dva priveza, po možnosti kar v svoji marini.
LP

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Feb 09, 2009 11:29

Tole je že stara zgodba. Spomnim se, že pred 15 ali 20 leti je bilo v marini v Vodicah kar nekaj bark, dobesedno zašraufanih na gat, pred njimi satelitski krožniki na montiranih nosilcih,......... Vsi so bili penzionisti, imeli so stanovanja v večjih mestih. Ta stanovanja so tam za lepe denarce dali v najem, z najemnino pokrivali stroške marine in bivanja, pa še ostalo je nekaj+penzija. Izpluli niso nikoli. Še sedaj je nekako tako....
V marini so imeli "podkupljene" mornarje in ostalo osebje, tako, da jim nobeden ni delal težav. Vsako jutro jim je mornar celo prinesel sveži kruh in jih cel dan cartljal. :twisted:
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Feb 09, 2009 11:57

Ja potem bi bilo najbolše, da naredijo v Istri en zaliv s samimi takšnimi plovili ali pa s plovilom s spodnje slike, ki sem ga fotkal na letošnje Dusseldorf Boat Showu.

Slika

Tako bi lahko dali prostor resnim nautikom, sami pa naj sadijo cvetje, lončnice in jih zalivajo kje drugje. recimo nekaj takšnega kot pred limskim kanalom marina Valalta, ki je namenjena samo in izključno za nautike naturiste.

Bemti..... sem spet jezen!

LP

indoo
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » Po Feb 09, 2009 20:54

Ne smemo se razburjati zaradi "nautikov" vezanih v marini na daljši rok. Jaz jim mirno in glasno razložim, da mi je zelo všeč nihova neprimičnina, ter če so jo že vpisali v zemljiško knjigo.

V večini primerov so nad mano ljudje razočarani, ker ne spoznam "kvalitete" njihovega "plovila".

Jaz odplujem oni so zavezani.
samo morje !
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Feb 10, 2009 21:39

Na Krku so podražili komunalne priveze za 100%, da bi vsaj domačini odmaknili nepotrebne razpadajoče barke. Bomo videli, če bo kdo umaknil polpodmornico.
mirno morje
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Feb 10, 2009 21:47

:?
Domačini dol ne bodo umaknili čolna, pa če je že napol potopljen, ravno iz razloga, ker bo s tem izgubil vez.
To je pa za njih tako, kot bi otroku vzel liziko iz ust.

Razen, če ga lahko komu ponudi za mastno najemnino. Takrat pa verjemite ga umaknejo takoj.
Lp
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Feb 10, 2009 22:00

Kot je pred nekaj časa dejal Opus, bi se naj HR odprla sedaj v februarju, za tuji kapital in šla v prodajo zemljišč članicam EU. To smo morali tudi mi naredit, pred vstopom.
Ko bodo tujci z kapitalom videli kako povpraševanje po solidnih marinah je in kakšen zaslužek za ne veliko investicijo,verjamem , da jih bo kar dosti zrastlo na novo. Ker pa pametni ljudje vedo, da kos betona na obali ne moreš prodat za pritivrednost zlata, kot sedaj delajo HR, ker pač zaenkrat še imajo to možnost, bodo cenejše in bolj obiskane. Če bodo hoteli HR tudi še dobit kos pogače, bodo morali tudi spustit cene na realni nivo. In našim željam bo zadovoljeno, v kar sem trdno prepričan.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov