V pomislek in "razmislek"

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

V pomislek in "razmislek"

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Maj 24, 2009 21:35

Brzim gliserom ubio ronioca bez plutače, 150 m od obale!

Šibenčanin (52) glisirao je kod Zlarina i Krapnja. Začuo je udarac u vodi, a potom i ugledao krvavi trag. Ronioc je preminuo na mjestu nesreće Ronioc S.B. (51) iz Splita poginuo je u subotu oko 17.45 sati između otočića Oblik i rta Oštrica u šibenskom akvatoriju. Pregazio ga je gliser kojeg je vozio Zoran K.(52) iz Šibenika. Kako je izvijestila glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan, vozač glisera je osjetio udarac u gliser i odmah se vratio do mjesta nesreće. Vidio je krv i beživotno tijelo ronioca, te je odmah pozvao policiju. U pomoć šokiranom vozaču glisera i roniocu odmah je došla i brodica koja se nalazila stotinjak metara dalje, a na kojoj bio muškarac koji je nesretnog ronioca i doveo na ronjenje kod otočića Oblik. Ubrzo je stigla i pomorska policija iz Šibenika. Istraga i još traje. Za sada je utvrđeno da je stradali ronilac ronio bez propisanih oznaka, te da je bio u sportskom ribolovu ronilačkom puškom. Alkotest je pokazao da vozač glisera nije bio pijan. Međutim, gliseraša ne opravdava što je Splićanin ronio bez propisane oznake, jer je vozio 3,5 puta većom brzinom od dozvoljene, odnosno glisirao je s 18 čvorova na samo 150 metara od obale.

09:07 | 24.05.2009. | Piše: Hrvoslav Pavić I 24sata
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Maj 25, 2009 13:40

To pa je peh. Če samo pomislim, kolikokrat glisiram bliže meje dovoljenega, me kar strese. Ampak ali bi bil izid drugačen, če bi vozil počasneje ? Verjetno ne! Ker je bil potapljač neoznačen. Po moje je tu večja krivda.

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
damjanr
Kapitan
Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a damjanr » Po Maj 25, 2009 14:14

http://www.spz.si/portal/novica.asp?id_novice=624

Kot izkušen potapljač, športni ribič, ter nautik lahko rečem tole: KRIVA STA OBA. Na žalost se je za enega končalo tragično. Kljub temu, da ko sem v vodi z opremo, sem vedno označen z bojo, pa se mi vsaj enkrat v sezoni zgodi, da me kak "nautik" ogroža, ker sploh ne ve naj potapljaška boja označuje, oziroma je sploh ne prepozna. Enkrat se mi je zgodilo na Kamenjaku, da mi je tip s skuterjem začel krožiti okoli boje. Ej, da bi takrat bil s puško... Na spodnjem linku, sem si sposodil pisanje o bojah, kjer se tudi lepo vidne različne oblike le teh, KATERIH SE JE POTREBNO Z MOTORNIMI PLOVILI IZOGIBATI NA MINIMALNI RAZDALJI 150 METROV.

http://www.h2oteam.com/?menu_item=aoprema
Najbolj pogosta boja, ki označuje podvodnega ribiča.
http://www.revijakapital.com/navtika/cl ... lanka=1234

Pa mirno in varno plovbo,
l.p.d.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Maj 25, 2009 14:28

Potapljač je verjetno računal da še ne bo gužve na gladini, ker še ni sezona, voznik čolna je mislil da je morje še premrzlo za potapljanje in glej ga zlodja Murphija, nažalost. :cry:
Tu ni opravičila, vsi moramo biti bolj pazljivi.
Guma je guma, zaenkrat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Maj 25, 2009 15:50

Se pridružujem mnenju Damjanr. Krivda je pri obeh. Eden je mrtev, drugi pa bo kaznovan. Tudi sliko nesreče bo imel v spominu celo življenje. Če je vsaj malo človeka v njem.
Sreča v nesreči, pa je , da gliseraš ni bil Slovenec. Bi sanader zopet imel neko iztočnico za hujskanje. No s politiko to nima veze , saj je sam dogodek zelo žalosten.
Misliti da nebo nikogar v tem času, tudi ni primerno. Celo leto so tam plovila v vožnji, potapljači ( z 5 mm obleko), pa se tudi potaplajo skozi celo leto.
LP
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Maj 25, 2009 17:31

Tukaj bi mogoče dodal zadnji del preiskave

predvsem bi se osredotočil na to, da bi bilo lepo, če bi vsi morjeplovci upoštevali potapljaške boje in glisirali tam kjer je to dovoljeno oz najmanj 300m od obale
sam sem podvodni ribolovec 30 let in to kar vidim, kako nekateri predrzno vozijo in ne upoštevajo pravil...
samo primer: doživel sem, da se je nad menoj ustavil čoln, jaz sem bil na dnu in čakal,ta kret... me je začel vleči za bojo, bil je makaronar zato sem mu samo požugal s puško in ga poteral tja kjer se je rodil!!

C/P iz CRO časopisa

Ronio bez vidljive oznake

U tom trenutku, samo stotinjak metara od mjesta stradavanja, u ribarskoj brodici s kojom je ronilac doplovio s otoka Krapnja, neslužbeno doznajemo, nalazio se Drago Tudić, nekadašnji direktor splitske tvrtke “Brodospas”, koji je izvukao iz mora stradalog ronioca i dovezao ga kod otočića Oblika.

Od siline udara gliserom i zadobivenih iznimno teških ozljeda glave, gotovo do stupnja dekapitacije (odrubljenja glave), nastradali ronilac preminuo je na mjestu događaja.

Odmah nakon dojave, na mjesto nesreće doplovio je gliser pomorske policije iz Šibenika, brod “Šibenik” Lučke kapetanije, kriminalistička policija, istražni sudac i službena tijela Državnog odvjetništva te zatim ronioci policijske interventne postrojbe koji su s morskog dna izronili podvodnu pušku nastradaloga.

Prema navodima resornog ministarstva, nastradali ronilac u podvodni ribolov je krenuo bez propisanih oznaka, točnije plutače, dok je inspektor Lučke kapetanije, nakon što je uzeo izjavu od Kneževića, nad istim obavio alkotest koji je bio negativan.

Kaznena prijava gliserašu Kneževiću

Odjel kriminalističke policije PU Šibensko-kninske u ponedjeljak je dovršio obradu nad 52-godišnjim Zoranom Kneževićem iz Šibenika koji je u subotu u šibenskom akvatoriju kod otoka Krapnja, upravljajući gliserom, usmrtio ronioca Stipu Buzova (51) iz Splita.

Kneževića se dovodi na razinu osnovane sumnje u kazneno djelo izazivanja prometne nesreće počinjene iz nehaja kojom je prouzročena smrt,te mu je proslijeđena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Knežević je u nesreći upravljao gliserom marke "Edgewater Power boats" s izvanbrodskim pogonskim agregatom snage 150 KS. Tijekom plovidbe između otočića Oblik i rta Oštrica brzinom od 18 čvorova i na udaljenosti 150 metara od obale u trenutku izrona prešao je preko ronioca Stipe Buzova.

Od siline udarca i iznimio teških ozljeda glave Buzov je na mjestu preminuo. U podvodni ribolov krenuo je bez propisanih oznaka, točnije plutače.

Tjekom očevida, Knežević je bio podrvgnut alkotestiranju čiji rezultat je bio negativan.

Stradali Stipe Buzov prva je ovosezonska žrtva na moru u šibenskom akvatoriju u kojemu je lani 44 voditelja brodica kažnjeno zbog prebrze vožnje s ukupno naplaćenih 42 tisuće kuna kazne, dok ih je 14 dobilo opomene.

Shodno tome, iz mnistarstva mora apeliraju da voditelji brodica poštuju propise o ograničenju brzine u prostoru do 300 metara od obale i obveznoj brzini od pet čvorova.

Željko Huljev/EPEHA

ZA ORIJENTACIJO KAJ POMENI GLISIRAT OB OBALI!!
http://www.podvodni.com/forum/attachment.php?attachmentid=545&d=1243252332

http://www.podvodni.com/forum/attachment.php?attachmentid=546&d=1243258834
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 25, 2009 21:16

Meni se je v Dajli zgodilo pred nekaj leti,da je imel potapljač malo siderno bojo za oznako,na katero smo se skoraj začeli z gt 435 vezati :twisted:
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Maj 26, 2009 12:48

Mi imamo večkrat problem s sidrno bojo, ko čarteraši mislijo da je privezna, navali narode!
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 31, 2009 21:51

.

.
Skoraj za ne verjet, če sam ne doživiš!

Videl in na lastni koži sem občutil anomalije, ki so plod lastne neumnosti.
Eni kot drugi pa tretji in kdovemkdo ne.

Kdo je tukaj šibak?

Potapljači, pa naj bodo to z aparati ali samo z ABC opremo, dajo premalo na lastno varnost. Boja za označevanje mesta potapljanja je točno določene oblike, velikosti in barve. Neverjetno je, kaj vse se uporablja, samo tega kar zakon predpisuje ne. Prejšnji teden sem opazoval dva profija "školjkaša", ki imata "Dozvolu za vadenje školjki", toda na odprtem morju med Umagom in Novigradom ti ta profi uporablja navadno privezno bojico, ki je že v osnovi premajhna, "obšlesana" od sonca itd. Seveda bi moral na barki, ki je prazna in zasidrana, izobesit Zastavico za sporazumevanje ladij, ki je belo-modra in pomeni črko A. Ko je izobešena sama pomeni, da ima potapljača pod vodo in se mora skiper-kapitan plovilu izognit na najmanj 150m. Potapljanje na plovnih poteh je pa tako ali tako prepovedano itd. Bi se dalo še mnogo o tem.

Skiperji pa kot da so sami na morju.

So pa zgodba zase!

V Novigradu sem bil pri organizaciji državnega prvenstva HR v podvodnem ribolovu 2004 s puško zadolžen za prevoz zdravnika, ki bi moral biti v bližini podvodnih lovcev. Sami izkušeni "ribopičniki", akvatorij označen z velikimi bojami, vsak posameznik še svojo bojo, da ne moreš reči, da ne vidiš, pa smo odganjali male, večje, velike čolne, barke, jahte, vodne mopede pakajvemkajše. Pa je bilo lepo vreme in mirno morje. Že na daleč bi morali delat manever izogibanja pa šele na mahanje in direkten nalet proti njim da rezultat.

Verjemite mi da me je povozil z gliserjem v Karigadorju in to še pred koncem pomola na globini 2m. Hvala vsem bogovom, da jo je najslabše odnesela neoprenska obleka.

Zgodilo se je pa takole. Opravljam svoj črvolov 30m od obale v zgodnejših jutranjih urah pri popolni bonaci,sončnem vremenu, mirnem utripu na pomolu in obali, ko pride "tržačan" in na rampi spusti plovilo v morje. Plastičen "fišerman" 5m dolžine. Kako in zakaj je po vsem tem, ko je prišel, splovil, parkiral avto s prikolico, odpeljal kot da se nič ne dogaja pred njim mi ne bo nikoli jasno. Odpeljal je s kar veliko plina in me je zadel, še bolje rečeno povozil z desnim dnom barke. Motor je šel v centimetrh mimo mene. Tip je ustavil in nekaj "porkaputanal" pa klical Marijo in vil bolj oči kot roke, pa roke bolj kot oči, skratka šara na kvadrat. Na obleki je bil AF od desne strani na glavi, desni rami, čez hrbet na tazadnjo. Srečen konec za oba!

Ko se zgodi nesreča je vse prepozno!

Potaplači moramo, morajo bolj poskrbeti za lastno vidnost in zaščito, skiperji na barkah bi pa morali kakšno zasoljeno kazen plačat, pa bi se hitro razširilo v morjeplovski srenji kje je problem in kaj se ne dela.

LP
Nazadnje spremenil pajer1, dne Ne Maj 31, 2009 22:14, skupaj popravljeno 1 krat.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Maj 31, 2009 22:00

bravo pajer1
predvsem mora biti z obeh strani strpnost in toleranca
predvsem pa obe strani upoštevat in spoštovat zakon
tisti, ki se potalja ustrezno bojo
tisti, ki pa upravlja plovilo pa znanje o 150m radia okoli boje
potem bo smrtnih žrtev mnogo manj :D

Kdo je na strani