Za vedno tu, Slovenci od Krasa do morja

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Za vedno tu, Slovenci od Krasa do morja

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 08, 2020 22:04

Tržaški zaliv je bil skozi burno zgodovinsko dogajanje od nekdaj prepihu in tako se je oblikovala tudi usoda tam naseljenih Slovencev.

Oddaja Za vedno tu, Slovenci med Krasom in morjem predstavlja kraje ob obali Tržaškega zaliva, kjer že od nekdaj sobivajo Slovenci in Italijani.
    Ob prikazu zgodovine in sedanjosti išče odgovore na vprašanja kako tržaški Slovenci ohranjajo narodno samobitnost, kaj jih zavezuje, da ohranjajo svoje korenine na tem ozemlju in od kod črpajo moč za negovanje slovenske besede in kulture.
    Tržaški zaliv je bil skozi zgodovino prizorišče burnih dogodkov in ob tem se je oblikovala tudi usoda tržaških Slovencev, ki so se tradicionalno ukvarjali z ribištvom, vinarstvom in oljkarstvom. Poleg ribiškega muzeja v Križu in Kraške hiše v Repnu je v oddaji predstavljen tudi muzej v Škednju, posvečen krušaricam.
    Na poti ob obali Tržaškega zaliva od Štivana do Škednja spoznamo zadnjega slovenskega ribiča iz Repna Aleša Grilanca. Marko Tavčar izčrpno opiše življenje in položaj Slovencev v Devinu in Štivanu. Več kot tisočletno tradicijo ribištva, ki je značilna samo za Slovence v teh krajih, predstavijo Franco Cossutta, Bruno Volpi Lisjak in Ladi Gruden. Člana društva Prosekar Alessio Štoka in Miloš Škabar sta med vinarji, ki se lotevajo novih izzivov, Boris Pangerc pa razkaže svoj oljčnik, ki ga obdeluje s posebno ljubeznijo.
    Scenaristka in režiserka Magda Lapajne, avtor glasbe Aldo Kumar, direktor fotografije Artur Rutar, montažerka Sabina Černe, grafični oblikovalec Robert Kenda, kolorist Tomaž Hajdarevič, zvokovna obdelava Robert Sršen.

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174716408?s=mmc&t=0
james.7
Kapitan
Kraj: Vrtojba-portorož

Re: Za vedno tu, Slovenci od Krasa do morja

OdgovorNapisal/-a james.7 » Sr Sep 09, 2020 06:53

Gledal, zanimivo... Posebno tisto z tuni :)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 09, 2020 07:35

Tale oddaja bi se morala nadaljevat vsaj do Pule, če ne do Reke (Po "osvoboditvi" je bilo na Reki le par odstotkov hrvaškega prebivalstva, večinoma so bili Italijani in Slovenci.), da bi se lepo zapakirala v celoten sklop.
Tole parcelo o kateri je tekla oddaja so (smo) z Italijo zamenjali za obalni del Istre, ki je bil italijanski. Žal smo mi nekaj dali zato, da je Hrvaška nekaj dobila. Tu smo izpadli čistokrvni hlapčki Jernejčki, če ne kar narod idiotov, ampak ne zaradi Italijanov. Tega se nikoli ne pove dovolj jasno in glasno in potem izpade Italija po krivici še agresivnejša kot je. Žal je zelo bežno omenjeno, da so nekaj vasi "deložirali" in tam naselili begunce iz Istre in to je bil v bistvu načrt. Politiki so želeli zaokrožiti meje sosed in so tole menjali za obalo Istre in po moje tudi za nekaj mest na kvarnerskih otokih, ampak slednje je le ugibanje.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Sr Sep 09, 2020 07:41, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 09, 2020 07:40

SR 290 napisal/-a:Tale oddaja bi se morala nadaljevat vsaj do Pule, če ne do Reke (Po "osvoboditvi" je bilo na Reki le par odstotkov hrvaškega prebivalstva, večinoma so bili Italijani in Slovenci.), da bi se lepo zapakirala v celoten sklop.
Tole parcelo o kateri je tekla oddaja so (smo) z Italijo zamenjali za obalni del Istre, ki je bil italijanski. Žal smo mi nekaj dali zato, da je Hrvaška nekaj dobila. Tega se nikoli ne pove dovolj jasno in glasno in potem izpade Italija po krivici še agresivnejša kot je.

hja... tako je.
lahko pa Hrvatom predlagamo, da jim damo ozemlje vzhodno od Trojan v zameno za Istro. Oni dobijo stik z Avstrijo, ki si ga tako želijo, mi se pa znebimo kislega vina iz Štajerske. pa itak nas tam ne marajo (žabarjev).
Ajde, gremo kar z rafalom po men :mrgreen:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 09, 2020 07:44

Saj na severozahodnem delu kokoške je bilo enako. Poglej si kramparsko, motikarsko in lopatarsko povojno epizodo okrog Štrigove, ko so tolkli glave kot na Azteškem žrtvenem kamnu, "I nikome ništa!"... :cry:

Al; Zasnova maranja ali nemaranja žabarjev je na isti osnovi kot tale menjava ozemelj. Pojdi npr v BTC in boš v nekaj minutah odkril najnovejše modele trenirk in športnih copatov... Če zdaj nadaljujem bo zaropotalo, da sem sovražen do neavtohtonih prebivalcev naše kure. :oops:
Nazadnje spremenil SR 290, dne Sr Sep 09, 2020 07:51, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Sep 09, 2020 07:51

al napisal/-a:
hja... tako je.
lahko pa Hrvatom predlagamo, da jim damo ozemlje vzhodno od Trojan v zameno za Istro. Oni dobijo stik z Avstrijo, ki si ga tako želijo, mi se pa znebimo kislega vina iz Štajerske. pa itak nas tam ne marajo (žabarjev).

Glede na sposobnost naših pogajalcev, izvedemo ene tri take rošade, pa je Slovenija le Lj. grad in okolica. S Hrvati pa bi se kregali, ali je meja na sredini Ljubljanice, ali tik ob obali proti gradu.

Če na daljši rok obdržimo tisto, kar je sedaj naše, bo to izredni dosežek.
https://vodovod-rh.si/
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 09, 2020 07:53

ma ja no...
mal morm v svojem stilu :mrgreen:

mal je pa tud res :lol:
Žal grem večkrat na Krk in v Istro, kot pa na Ptuj :D

Nič, bom ustanovil Pomorsko stranko Slovenije in kandidral s tem programom 8)

@sr290
u btc grem samo v Kamm in tam so sam neki morjeplovci v Tevicah :shock: :arrow: :mrgreen:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Sep 09, 2020 08:06

al napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:Tale oddaja bi se morala nadaljevat vsaj do Pule, če ne do Reke (Po "osvoboditvi" je bilo na Reki le par odstotkov hrvaškega prebivalstva, večinoma so bili Italijani in Slovenci.), da bi se lepo zapakirala v celoten sklop.
Tole parcelo o kateri je tekla oddaja so (smo) z Italijo zamenjali za obalni del Istre, ki je bil italijanski. Žal smo mi nekaj dali zato, da je Hrvaška nekaj dobila. Tega se nikoli ne pove dovolj jasno in glasno in potem izpade Italija po krivici še agresivnejša kot je.

hja... tako je.

Škoda metkov
:lol:

Ti pridi malo dlje od Ptuja pa boš takoj spremenil mnenje, prenočišče ti častim jaz. :wink:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Sep 09, 2020 08:09

al, verjetno si pozabil, da če kokoški odsekaš glavo, gre "k vragu" tudi vse ostalo :roll:

Če boš nadaljeval s takšnimi izjavami, se bomo štajerci žal pisiljeni upreti :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 09, 2020 08:21

james.7 napisal/-a:Gledal, zanimivo... Posebno tisto z tuni :)

Zanimivo ja, da je sploh toliko tun prišlo tako daleč na sever v razmeroma plitko morje. Slovenski način tunolova z opazovanjem s kraškega roba. Kje je ta muzej kjer je možakar govoril o čupah? Sem preslišal.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Sep 09, 2020 22:37

al napisal/-a:lahko pa Hrvatom predlagamo, da jim damo ozemlje vzhodno od Trojan v zameno za Istro.

Ta bi bla dobra. Pol bi bli mi čist ob meji doma. :P Da bi lahko še mi mal z davkom mutili. :wink:

@janadino , kaj se pa ti Serjanec vžigaš? Vi ste itak že danes mal z Dudeki zmešani. :lol: :lol:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Sep 09, 2020 23:51

Za samostojno Istro in mejo na Črni Kal!
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Sep 10, 2020 07:36

:lol:

ja nč, ne vem če poznate tole stran ampak mislm, da bo kar primerna za moj predlog: https://predlagam.vladi.si/

bom začel počas lobirat :mrgreen:

ti @bavarko pa še mal počak. vsaj, da ti 2. tir zgradimo 8) :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Sep 12, 2020 22:43

V oddaji sem videl sliko, ki je upodobljena na naslovnici knjige Miroslava Košute, Mornar na kozi, katero sem z velikim zanimanjem prebral pred dvema letoma med plovbo proti Lastovu.
Spomnil sem se tega izjemnega moža, ki je ogromno prispeval za kulturo in slovenski jezik še posebej v zamejstvu kot novinar, urednik, dramaturg, pisal je radijske igre, pesnik, pisatelj, umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu... in avtor besedil zimzelenih melodij.
Njegova zares impresionantna biografija in opis njegove poezije... (diplomska naloga avtorice Batic Mojca)

Klikni in poslušaj

- Ura brez kazalcev, izvaja Nino robič, skladatelj Ati Soss...
- Zlati prah imaš v očeh, izvaja Elda Viler, avtor glasbe in aranžma Jože Privšek...
- Maček v žaklju, izvajajo Bele vrane, avtor glasbe in aranžma Jože Privšek...
- Pišeš mi, izvaja Berta Ambrož, avtor glasbe in aranžma Jože Privšek...
- Vzameš me v roke, izvaja Elda Viler, avtor glasbe in aranžma Mojmir Sepe...
- Zato sem noro te ljubila, Tatjana Gros, avtor glasbe in aranžma Jože Privšek...
- Od tam kjer sem doma, izvaja Edvin Fliser, avtor glasbe in aranžma Jože Privšek...
- Zakaj tvoj dom, zakaj moj dom, izvaja Jožica Svete, avtor glasbe in aranžma Mojmir Sepe.
- Vikingi, izvaja Lidija Kodrič (znana po pesmi Danes mi je 16 let...) , avtor glasbe in aranžma Jure Robežnik.
...

Če kdo najde zadnji skladbi ali zasledi še druge znane popevke katerih besedilo je napisal Miroslav Košuta naj tu objavi povezavo, ker bi jih rad slišal.
Pozdrav
Iztok
Uporabniški avatar
errhec
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a errhec » Po Sep 14, 2020 12:47

Vikingi --- LIDIJA KODRIČ prva skladba v oddaji.

Zakaj tvoj dom, zakaj moj dom ---Jožica Svete imaš na Spotify-u druga skladba, drugi disk. Potrebna registracija.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost