Sidranje - označevanje sidrne verige

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Sidranje - označevanje sidrne verige

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Maj 30, 2021 23:09

Da stvar malo postavim na glavo.
Če imate svojo barko, se navadite spuščat verigo na pamet. Kakšne oznake neki!? Med sidranjem je pomembno še kaj drugega kot barva na ketni! Pogosto vidim sidraše, da buljijo v ketno in čakajo na pravo barvo, brez da bi jih zanimalo kaj se dogaja s samim manevrom sidranja, bližnjimi plovili idr. Recimo, kako se obnaša premec, kam se giblje barka, kako se polaga ketna, kaj sporoča skiper...
V praksi se pokaže, da obstajajo tri variante.
Spustiš:
- malo verige (pavza ali kosilo ali dnevna kopanja ipd. v plitkem zalivu)
- veliko verige (spanje na sidru)
- vso verigo (neugodne vremenske razmere)
Z malo vaje, na pamet spustiš ravno prav :wink:
Seveda je predpostavka, da sidraš vedno na podobni globini. Recimo jaz prakticiram globine, do koder še lahko varno rešim sidro, če se zatakne (cca do 7m, z leti globina pada :? )
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

Re: Sidranje - označevanje sidrne verige

OdgovorNapisal/-a modro morje » Ne Maj 30, 2021 23:55

Uf, Marchi, ti si pravi Morski volk. Nobenga ne poznam, ki ne bi imel oznak. Še NT ima lastni prodajni produkt za merjenje ketne, pa daljinca, ki ga očitno lahko prodaja amaterjem, kot sem jaz. Jaz sem sicer pri njem kupil samo eno dobro ročno prevesno stikalo s fedrom v obe smeri, da lahko to delam iz kokpita. Če furam rikverc proti obali, da bi se še nazaj vezal, moram vedet kolk ketne je že v vodi, da je ne bo ali zmanjkal preden pridem dosti blizu obale, al pa da je ne bo premal v vodi, in tukaj res rabim vsaj na 10m natančno. Enote, kot so "malo" in "veliko" so premalo natančne, še posebej, če enmu pomočniku rečeš, naj spusti "veliko" verige, pol pa greš preverit, pa je to 20m, globina je pa 10m.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 31, 2021 06:23

Začetniku pri sidranju skiper signalizira začetek in konec spuščanja verige.
Ne odsvetujem barvnih oznak ali števca , čeprav je mogoče tako zvenelo. Dobre so za preverbo in za trening (mogoče NTjev sistem omogoča celo, da v naprej določiš koliko m naj spusti).
Po 10 sidranju pa veš kako stvari tečejo in koliko si spustil in npr. tudi s pogledom v sidrnik vidiš koliko verige je še not (veliko, malo ali nič ) . :P
Pri vezanju s krmo, ti nič ne pomaga, ko ti zmanjka verige. Tudi številka na števcu ne. V vsakem primeru je treba manever ponovit. Običajna težava pri vezanju s krmo je, da vržemo sidro prepozno, preblizu obale. V tem primeru ketne ne zmanjka, zmanjka prostora za dobro sidranje. :P

Ena od tehnik sidranja na pamet je, da šteješ. Enkrat si privoščiš sidranje z vso verigo, ki jo premoreš (npr.50m) in ob tem meriš čas. Recimo Lofrans Cayman 1000W spušča ketno pribl. 1m/s, kar pomeni 30s za 30m. Ne, ni treba šteti do 30 ali 50, dovolj je če na 7m šteješ do 7s, z dobro mero 10s in veš, da je sidro na dnu, potem veš, da samo še položiš ketno, kolikor ti pač prostor dopušča in kolikor je glede na vremenske razmere in napoved smiselno.

Morski volk gor ali dol. Tisti z veliko izkušnjami vemo, da to nisi nikoli. S sidranjem imam pa res veliko izkušenj. In res je da, vse kar ti pomaga pri dobrem sidranju, je ok, pa četudi barvne oznake na ketni. Pa na izbiro dobrega sidra ne pozabit!
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Maj 31, 2021 08:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Maj 31, 2021 08:25

Inox ketne pač ne moreš barvat, ker se barva hitro odlušči, zato jo označim z belo vezico na vsake 10m. Število vezic si sledi takole: 1, 2, 3, 1, 2, 3, 1, 2, 3...

Kar se pa števca tiče sem ga razvil zaradi situacije, ki sem jo doživel na sidru v eni najhujših neviht pri Rovinju ter zaradi primerov, ko so z sidrom upravljali nevešči in so poročali celo o odtrganem prstu in ostalih resnih poškodbah. Pri rokovanju s sidrom je potrebno biti skrajno previden!

Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 31, 2021 09:37

Jaz uporabljam za sisranje oznake,pobarvan kos verige in inteligentni daljinec.pri sidranju glede na vreme inglobino vode dolocim dolžino verige.to sporocim daljincu,jaz postavim barko na mesto in položaj za sidranje nato dvignem roko z palcem navzdol.Ta trenutek inteligentni daljinec začne spuščati verigo,jaz pa pazim na položaj barke.še hakl za razbremenitev sidra in konec.Mojmu daljincu je ime Andreja in ni na prodaj..Deluje zelo uredu in ga ne menjam za drug sistem sidranja.Sidro je paMantusPolanc 27,5 kil na 11 m skafu 5.6 ton pa vaga brez mojga karakterja.Še včeraj sem tako varno prespal na sidru.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Maj 31, 2021 09:44

Kaj pa, kadar nimaš inteligentnega daljinca na barki? :wink:
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Maj 31, 2021 10:09

H2O napisal/-a:Kaj pa, kadar nimaš inteligentnega daljinca na barki? :wink:

..... pa mora inteligenco izkazati operator.
https://vodovod-rh.si/
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 31, 2021 10:27

Se ne zgodi,da je ni na barki.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Maj 31, 2021 11:05

Marchi napisal/-a:Začetniku pri sidranju skiper signalizira začetek in konec spuščanja verige.
Ne odsvetujem barvnih oznak ali števca , čeprav je mogoče tako zvenelo. Dobre so za preverbo in za trening (mogoče NTjev sistem omogoča celo, da v naprej določiš koliko m naj spusti).

Pri vezanju s krmo, ti nič ne pomaga, ko ti zmanjka verige. Tudi številka na števcu ne. V vsakem primeru je treba manever ponovit. Običajna težava pri vezanju s krmo je, da vržemo sidro prepozno, preblizu obale. V tem primeru ketne ne zmanjka, zmanjka prostora za dobro sidranje. :P

Na vseh prejšnjih barvah sem imel barvne oznake in to je vsa leta funkcioniralo odlično. Ekipi spredaj sem povedal koliko metrov hočem, oni pa so mi nazaj sporočali koliko jo je šlo ven. Jaz pa sem skrbel, da je šla barka v pravo smer in s pravo hitrostjo.

Sedaj imam števec in imam vse pod kontrolo v kokpitu. Še vedno pa povem posadki spredaj, koliko verige moramo spustiti. Ampak jaz sedaj dam komando za prenehanje spuščanje verige.

Kar se pa sidranja s krmo tiče, ko si enkrat v Grčiji, imaš veliko vaje s tem. :) Najbolj važno je, da znaš oceniti oddaljenost barke od pomola in s tem, kdaj začneš spuščati sidro. Preblizu ne smeš biti, saj je premalo verige, predaleč pa, jasno, tudi ne.

Obenem moraš seveda paziti tudi, da ne boš prekrižal (preveč) sider.

Kar je zafrknjeno je, da moraš ponavadi kar hitro voziti nazaj, saj imaš ponavadi veter (bočni) in če greš prepočasi, ali se ustaviš boš v težavah. Ker imaš kar nekaj hitrosti, ponavadi sidrni vinč ne more spuščati verige dovolj hitro in tako imaš težavo, če sidro preveč prime.

Skratka, naučiti se moraš najti pravo razmerje oziroma najti moraš pravo hitrost za nazaj.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Maj 31, 2021 14:34

polanc napisal/-a:Se ne zgodi,da je ni na barki.

Tisti jo pa morajo imeti vsaj toliko, da v člene vgradijo https://www.muziker.si/osculati-chain-marker-12-mm-blue

in si določijo nek korak:
- na vsakih 10 m, se vloži en vložek (10 m - en, 20 m - dva, 30 m - trije,...),
- potem pa daš na vsakih 5 m po x0 m en moder....

Pa še ena, preden izpluješ moraš vedeti koliko verige na barki!....

Disclaimer!!
Če vaša veriga ni 12 mm, je potrebno najti drug tip (velikost) vložkov. Ti obstajajo.
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 31, 2021 16:41

Roberth1 napisal/-a:Če vaša veriga ni 12 mm, je potrebno najti drug tip (velikost) vložkov. Ti obstajajo.

Uf 12mm! Kam jo pa pospraviš?
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Jun 02, 2021 17:09

Roberth1 napisal/-a:
polanc napisal/-a:Se ne zgodi,da je ni na barki.

Tisti jo pa morajo imeti vsaj toliko, da v člene vgradijo https://www.muziker.si/osculati-chain-marker-12-mm-blue

in si določijo nek korak:
- na vsakih 10 m, se vloži en vložek (10 m - en, 20 m - dva, 30 m - trije,...),
- potem pa daš na vsakih 5 m po x0 m en moder....

Pa še ena, preden izpluješ moraš vedeti koliko verige na barki!....

Disclaimer!!
Če vaša veriga ni 12 mm, je potrebno najti drug tip (velikost) vložkov. Ti obstajajo.

Luštna stvar - hvala!
Tole si bom pa namestil na vsake 10m kakšen člen - bo boljš kot, da pobarvam na belo. Tale bela barva vsakič odleti z inox verige in je treba kar ostro pogledati, da se še kaj vidi.

SIcer pa sidram podobno kot Marchi - večinoma na pamet. Koliko verige je v vodi vem že po pogledu v sidrni predal - in po občutku.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 02, 2021 19:23

Ponoč vidiš glih en ku...od teh koščkov.pol metra bele ketne na 20 m je zakon in tud na rostfraj prime tolk, da eno sezono drži...
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Sr Jun 02, 2021 21:17

Jaz imam problem, da če se veriga na hitro spušča teh kosov plastike v členih niti ne vidim.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Jun 02, 2021 21:25

Jaz imam tudi označeno verigo na vsakih 10m, tako, da vem kje sem z njo, ponoči tudi odlično vidim ker imam reflektor usmerjem na premec, imam pobarvano pa še tiste silikone vmes, tako naredim vse iz kokpita in je vse lepo vidno, seveda pa moraš vedet kako se pravilno sidra :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti