Reševanje sidra - potapljanje

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Kovač
Admiral

Reševanje sidra - potapljanje

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Jul 01, 2022 07:01

Ker letos planiram malo več sidranja, me seveda zanima scenarij kako reševati zagozdeno ali močno vkopano sidro.

Sem dober plavalec, vendar s potapljanjem nižje od 3m si pa nisem
najbolj domač.

S kakšnimi tehnikami potapljanja in osnovnimi pravili naj si pomagam, če bo potrebno iti npr. na 6m globine ali več.

In tudi kaj vse od pripomočkov za reševanje sidra si lahko pripravim?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Reševanje sidra - potapljanje

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jul 01, 2022 08:08

Pozabi, da boš na šestih metrih+ globine na roke izvlekel močno vkopano sidro :roll:

Če se še nikoli nisi potapljal globje od 3 metrov, ga boš tudi odhaklal težko, če se ti bo kam zagozdilo na večji globini. Če se ti bo to zgodilo, ga poskušaj odhaklat z manevriranjem barke. Če ti ne bo uspelo, pa pač prereži vrv, ki jo imaš privezano na koncu sidrne verige (saj jo imaš?) in pošlji potapljača po sidro.

Btw, glede na to, da nimaš izkušenj s potapljanjem, ti predlagam, da se tega ne lotevaš sam. Moj sosed v marini je izdihnil (umrl) pod vodo :(

Nobeno sidro ni tega vredno :roll:
Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jul 01, 2022 08:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Pe Jul 01, 2022 08:18

Al pa imaš z sabo eno veliko inox rinko na tej rinki imaš privezano eno vrv in potem spustiš rinko po sidrni verigi dol in z druge strani začneš vleči vrv. Za ta manever je nabolje da imaš še tender zdraven al pa prjatla z še enim čolnom.

Aja rinka ne sbe bit prevelika ravno tako da gre čez ročico sidra in zahaklja sidro čim bljižje lopate.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Pe Jul 01, 2022 08:25

Oziroma karabin dovolj velik je tudi zelo uporaben jaz sem tako prjiatlu rešil sidro k ga je že mislil pustit tam, res pa da imamo manjše čolne in ne zahakla tako sidra.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Pe Jul 01, 2022 08:34

Ce imas sidro z lokom, ga lahko zahaklas za lok z kaksnim rezervnim mackom in ga v kontra smeri izpulis.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Pe Jul 01, 2022 08:46

Če sem prav razumel iz ene druge tvoje teme, si nabavil sidro z lokom. Ena tehnika je, da lok pobarvaš z belo barvo, da ga lažje vidiš. Pri težavah nato spustiš na vrvi kavelj in poskušaš zadeti lok in ga dvigniti. Druga možnost, da vedno pri spuščanju sidra na lok oziroma namensko luknjo spredaj na sidru privežeš vrvico, ki gre nato do gladine, kjer je boja (označevanje lokacije sidra). Tukaj se dobijo bolj ali manj sofisticirane rešitve, recimo boja z avtomatskim navijanjem odvečne vrvice, itd.

Glede potapljanja: sem imel podoben problem, po treh metrih bolela ušesa. Sem se prijavil na en tečaj prostega potapljanja, voditelj Samo Jeranko (rekorder), malo teorije, malo bazena, pa en vikend v Brseču pri Opatiji. Evo zdej zmorem 10m. Ključ je v tehniki izenačevanja pritiska. Najlažje je to narest, če vsaka 2m z roko stisneš nos in močno pihneš, to moraš kar naprej delat med potopom. Profesionalci si pa strenirajo organe v žrelu, da gre brez stiskanja nosu. Nadalje moraš skrbet, da porabiš čim manj energije med potopom, ker mišice kurijo kisik. Zato rabiš recimo plavutke, pa če se vlečeš dol po ketni je tudi lažje, pa čim manj mahat z rokami.

Jaz še nisem imel situacije, da se bi sidro v pesek ali mulj toliko vkopalo, da se ga ne bi dalo vertikalno izvlečt. Po moje precej bolj pogost problem je, da zapneš za neko vrv ali ketno pod vodo. Pri tem pa seveda ne rabiš posebno velike moči, da sidro osvobodiš. Evo meni se je to zgodilo nazadnje lani v Rabcu, kjer je znotraj zaliva vse polno nekih domačinskih boj. Zato sem sidral še bolj ven, toda glej ga zlomka, tudi tam sem zapel neko ketno, na cca 8m globine, pa sem sidro osvobodil s potopom brez nekega večjega problema, sidro ma 15kg.
Nazadnje spremenil modro morje, dne Pe Jul 01, 2022 10:39, skupaj popravljeno 2 krat.
Navigare vivere est.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jul 01, 2022 10:31

Vprašte alesija kako je ko se sidro dobro vkoplje..aleš na se bat,sej bo ok.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jul 01, 2022 10:34

polanc napisal/-a:Vprašte alesija kako je ko se sidro dobro vkoplje.

Ampak, če se tako dobro vkoplje, da ga ne moreš izpulit z barko, oziroma z motorjem, ga tudi na roke ne boš mogel... sploh na osmih metrih globine.
Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jul 01, 2022 10:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 01, 2022 10:48

Aleš, če si vsaj malo v formi in kondiciji, potem z nekaj poizkusi z lahkoto dosežeš 5-10m globine in nazaj :)
Je pa res, da je potrebno potem tam doli še kaj narest. Kakšen pašnjak ali karabin okrog loka ne bi smel biti težava in potem z barko potegneš v kontra.
Sam se držim pravila, da ne sidram globje, kot se lahko potopim na dah in potem še tam kaj naredim. T.j. cca do 7m, s plavutkami seveda. Največkrat, če je prostor, pa sidram na cca 4m.
Veliko sem sidral in prav ne spomnim se, da bi imel kdaj težavo z zahakljanim sidrom. Razen v sosedovo ketno ali kaj podobnega. Ampak v tem primeru itak dvigneš vse skupaj nad gladino in potem odvozlavaš.
Če se ti pa res v globini sidro tako zahaklja, da ga ne moreš varno zrihtat, potem pa prosiš za pomoč soseda ali pa odvržeš ketno in jo označiš z bojo/bokobranom in se kasneje vrneš z nekom, ki ti bo pomagal.
Naj spomnim, vzajemna pomoč med morjeplovci je etični kodeks morjeplovstva in vedno boš našel koga, ki ti bo pripravljen pomagat ali pa vsaj najti rešitev. Tudi tukaj na forumu lahko objaviš, da imaš težavo, pa bo sigurno kdo v bližini, ki bo priglisiral ali prijadral do tebe. Kakšno pivo daj na hladno, pa bo. Pred časom smo sicer razvijali aplikacijo namenjeno prav vzajemni pomoči morjeplovcu v stiski, pa je neslavno zamrla :( Če koga zanima in je v programerskih vodah, sem še vedno pripravljen pomagat pri razvoju.

Pa glede na to, da s sidranjem še nimaš veliko izkušenj, ponoči vklopi sidrni alarm (recimo https://play.google.com/store/apps/deta ... ilsafeFree ) in boš videl kako se obnaša barka in kaj se dogaja, da boš pridobil znanje in samozavest.
Če bo pa zelo slabo vreme, pa itak ne boš spal :) :P

Torej, če spremljaš vreme, so noči na sidru NAJ! najlepše, najvarnejše in najcenejše.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Jul 01, 2022 11:05, skupaj popravljeno 6 krat.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Jul 01, 2022 10:51

polanc napisal/-a:Vprašte alesija kako je ko se sidro dobro vkoplje..aleš na se bat,sej bo ok.

Ojoj, na premudi je blo po hudi nevihti, ko sem hotel dvignit sidro sem kmalu premec od barke potopil, zakopano je blo vsaj pol metra globoko, po enih 10ih potopih sem ga kot pes odkopal, na srečo je bila globina 3m :wink: :D
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Pe Jul 01, 2022 11:06

Marchi napisal/-a:Pred časom smo sicer razvijali aplikacijo namenjeno prav vzajemni pomoči morjeplovcu v stiski, pa je neslavno zamrla :( Če koga zanima in je v programerskih vodah, sem še vedno pripravljen pomagat pri razvoju.

Mene zanima, samo nimam zadosti prog. znanja. Mogoče bi pomagalo, če bi projekt podprli z neko članarino, recimo 10-20 eur letno? Jasno da to ni komercialno plačilo za razvoj, je pa dobra volja.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 01, 2022 11:19

modro morje napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Pred časom smo sicer razvijali aplikacijo namenjeno prav vzajemni pomoči morjeplovcu v stiski, pa je neslavno zamrla :( Če koga zanima in je v programerskih vodah, sem še vedno pripravljen pomagat pri razvoju.

Mene zanima, samo nimam zadosti prog. znanja. Mogoče bi pomagalo, če bi projekt podprli z neko članarino, recimo 10-20 eur letno? Jasno da to ni komercialno plačilo za razvoj, je pa dobra volja.

Se zmeniva za kavo naslednji teden, da ne bova tukaj smetila.
Malo imam v mislih našega člana Lure-ta, ki je programer in ima nekaj izkušenj s tem.
lpM
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Sr Avg 24, 2022 19:48

Jaz zagozdeno sidro od težav (j.be) pri otoku Žirije (julij 2015, globina 8m, sidro med skalami), rešujem s 5L jeklenko (in potapljaškim izpitom) :D
Ampak do danes ga še nisem potreboval :mrgreen:
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Avg 24, 2022 21:12

+1
Bo_4.

Tudi za kaksne spage v propeli je lepo na easy za pomagat.

Drgac pa 4l tuki.

Lpp
pojdi se z bikom bost!
dejmimer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a dejmimer » Sr Avg 24, 2022 23:55

Kje pa dobite te male flaške in kje jih filate?

Potopi na Hrvaškem so (kot pomnim) dovoljeni samo z dovolilnico (muchos dinaros) ali pa z nekim organizatorjem/društvom. No, verjetno nebi komplicirali, če bi razložil da si reševal sidro in pokazal potapljaško izkaznico.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti