Danes sem zasledil objavo v Enavtiki..., da prirejajo tečaje za nočno plovbo.
Nočna plovba je nekaj posebnega in lepega še posebej v lepem vremenu, v relativno mirnem morju in ob svetlobi lune.
Takoj ko se karkoli od tega spremeni pa sem v praksi opazil, da celo izkušeni lastniki plovil največkrat doživijo najmanj nelagodje in v takem delajo strašne napake. Ne bom opisoval prigod, kajti prehitro se bi kdo od prijateljev in znancev pri tem spoznal in ne bi se rad nikomur zameril.
Plujem od osnovnošolskih let in promet na morju v sedemdesetih in danes je popolnoma nekaj drugega. Ob toliko prometa si niti v lepem vremenu ne bi več upal pluti ponoči brez radarja. Prevečkrat se nam je primerilo, da smo se zgolj s pomočjo radarja izognili trčenju z neosvetljenimi plovili, ribiškimi bojami in mrežami... enkrat celo s pravilno osvetljeno ladjo v Lošinjskem kanalu, ki je zaradi množice lučk v ozadju nismo opazili, čeprav so bili vsi pogoji za nočno plovbo idealni. Ladjo sem opazil na radarju in vsem na krovu povedal naj zelo pazljivo opazujejo. Do momenta, ko bi bilo že v nekaj naslednjih trenutkih prepozno za izogib trčenja je nihče ni opazil. Tudi jaz je nisem videl vizuelno, na radarju pa je bila še kako vidna. Verjetno bi takrat brez radarja trčili, saj nihče ni pričakoval tako ogromne in hitre ladje v kanalu.
Moje mnenje je, da je najprej potrebno dobro poznati svoje plovilo, vremenske napovedi, morje in imeti za nočno plovbo dobro opremljeno barko z obveznim radarjem in navigacijsko opremo znati tudi uporabljati.
Razmišljam, da bi v okviru kakšnega od srečanj pripravil predavanje na to temo.
Lahko pa se tudi dogovorimo za kakšen morjeplovski nekomercialen tečaj v praksi na plovilu koga od vas.