Ivo Makaran pripoveduje

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Ivo Makaran pripoveduje

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 13, 2011 10:35

Imam novo temo 'Ivo pripoveduje'.

Včeraj se je spotaknil računalnik sodelavcu (in jaz sem ga podrezal, da spet približno dela), ki se počasi odpravlja v pokoj in je med tem malo obujal spomine.

Pob je bil hodil v rudarsko šolo - velik del prakse v Kočevskem rudniku, dvigal uteži, treniral šotokan pri Takašiju, bil padalec pri JLA v Nišu in torej skakal na vajah po vseh koncih Ju - vključno z napadom na Drvar (vojaška vaja nekje v 70-tih letih, ne zares).

Potem - in trenutno še vedno - je, no, recimo temu administrator IT varnostnega kopiranja in arhiviranja, in menda nihče ne pomni, da bi ga kdaj koli kaj polomil pri delu. Ampak za vse to sem že vedel.

Tudi to sem vedel, da je Makaran, oziroma iz Makarske ali njene bližine.

Nisem pa vedel, da mu je bil stric ribič in da je velik del otroštva previsel na njegovi barki, pa spal na mrežah pod palubo na premcu, pa veslanje dve-tri milje do mesta, kjer so spustili mrežo, če je bilo premalo vetra, pa....

Ko je začel pripovedovat, kazat na internetu dostopne slike in recimo prepričljivo pripovedovat, kako je stric lovil hobotnice na enostavne trike, pa kakšna je bila mreža, pa kako je bil za ročko na 'vitlu' za dviganje mreže najboljši ročaj od metle...

Pa pomene kupa dalmatinskih navtičnih izrazov, od katerih sem si za nekatere razbijal glavo, kaj pomenijo, pa drugih, za katere sem slišal prvič, pa... Pa za vse to je lahko našel vire na internetu. Poskusil sem - in še bom - ga pripraviti, da se pridruži morjeplovcem in potem kaj napiše sam, ampak za zdaj ga veseli le obujat spomine z mano.

Ha, še ena ideja - mogoče se ga bo dalo prepričat, da jaz kdaj ko bom imel čas, zbrano gradivo poknem na prenosnik tako, da se bo dalo pokazat s projektorjem in ga poskusim pripravit, da se razgovori na katerem od naslendjih srečanj morjeplovcev... Če bodo stari ribiški triki zanimivi tudi za prakso (ne le za 'Saj ni res - pa je' med šalami), bo za priliko, da se ga izpraša v živo gotovo dovolj zanimanja.

Tu bom poskusil posredovat tisto, kar bo zanimivega iz njegove ribiške mladosti.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Jan 13, 2011 18:26

Odlična ideja za popestritev zimskih dni in še iz ust možakarja kateri je dal skozi ogromno vsega. Take izkušnje in dogodivščine, je užitek poslušat, ker veš da dejansko bazirajo na izkušnjah. Je čisto nekaj drugega kot če kupiš plastiko na motor, posnemaš domačine in pri majhnem ribiškem uspehu že hočeš učit druge , kako se to dela :? .
Poskusi ga pregovorit na sodelovanje. Ali tu na Morjeplovcu, ali na srečanjih :wink: . Pridem sigurno poslušat. Pa še kar nekaj bi jih bilo za poslušanje avantur starega mačka.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov