Na premcu med plovbo? Ne hvala!!!

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Na premcu med plovbo? Ne hvala!!!

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 09, 2008 18:30

K pisanju tegale me je spodbudilo to, kar sem ravnokar prebral, da se je pred kratkim zgodilo na Floridi v ZDA...

Ko plujem po Jadranu, večkrat opazim, kako na premcu med plovbo gliserjev sedi nekdo od članov posadke. Drži se za ograjico, noge pa mu prosto bingljajo proti vodi... Večinoma tam sedijo otroci ali pa ženske, medtem ko "fotr" ali pa "mož" na polno vozi čez valove. Tisti spredaj uživajo v poskakovanju. Taka plovba pa sploh ni varna, sedenje tam je lahko tudi smrtno nevarno...
In ravno to se je zgodilo v ZDA. Možakar star 49 let je sedel na premcu, med tem, ko je drugi poskakoval čez valove, ki so jih naredile druge barke. Vse to se je dogajalo na 43 čevljev dolgi (12,5m) jahtici... Možakar je padel s premca, smrt pa so zadali udarci propelerjev... Prosim ne začnite tukaj sedaj razprave, kako se je slabo držal. Mogoče je res, vendar kako boste vedeli, da se vaša 10 let stara hčerka dobro drži!?!?!?
Če ste pametni, potem svojim otrokom med plovbo NE DOVOLITE NA PREMEC!

Tole je kot opozorilo!
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Sr Jan 09, 2008 20:52

prepovedane in nevarne stvari so zal vedno najslajsa... in kljub temu da se zavedamo jih se naprej pocnemo...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jan 09, 2008 21:09

Ni treba na Florido, ker se je identično zgodilo v Kvarnerju pet let nazaj.
Mož vozil, žena lepo na premcu in čof. Avstrijska državljana. Ona je imela 34 let. Ja imela, ker je bil smrtni slučaj.

Tudi sam opažam to početje, ki pa ima kar veliko posnemovalcev.
Nesreče v takih primerih so v 90% tragične. NIHČE ne sme biti v času plovbe tam.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 09, 2008 23:06

Ja vem za ta primer, pa žal tudi ta ni osamljen v Jadranu. K pisanju tega me je spodbudilo to, ker sem ravno prebral, da se je zgodilo v ZDA...
Samo še nekaj malega statistike, ki je napisana na koncu tega članka. Nanaša se žal samo na Florido... V lanjskem letu je tam v nesrečah plovil umrlo 69 ljudi, od tega jih je 15 padlo z barke in so jih zmleli propelerji! Zastrašujoče!
Torej vedno ko plujete imejte v mislih varnost. Eno je osebna skrb za to, drugo je da skrbite za vreme, predvsem pa se do onemoglosti ne napijte, ko plujete. To je namreč precej pogost pojav. In če kaj berete "največjo" slovensko navtično revijo, boste to hitro spoznali. V njihovih člankih se avtorji vedno hvalijo kako so se ga napili... Glavni urednik pa je itak ta glavni v teh avanturah... In to naj bi bila največja revija??? Vpliv na obstoječe in bodoče navtike??? Upam, da ne!!!
Tole sem načel vročo stvar, ki zna pripeljati do problemov, vendar mislim, da je prav! Pa ne mislit, da sem jaz kakšen abstinent. Z veseljem si odprem pivo ali dve, ne pa da najprej z dvema kolegoma sprazneš plato, potem se pa začne smučanje na vodi 30 m od obale...

Pa brez zamere...
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Jan 10, 2008 09:41

To kar si napisal je najveckrat problem pri lastniskih ladjah, ker se ljudje na svoji barki pocutijo varne in pozabljajo na odgovornost.Zelo pogosto lastnik bejbe sam poslje sedet na premec. Treba se je zavedati, da ni vse kar je zabavno tudi varno.
Sam lahko recem, da sem postavil na svoji barki pravilo, da se po izglisiranju nihce vec ne sme vsesti na premec, vendar sem jim prej pojasnil, da je to zaradi njihove varnosti. :!:
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jan 10, 2008 18:04

Odlično Nemo! Tudi barka dolga 70' lahko poskoči, nepripravljena oseba na premcu pa tako zdrsne čezenj in tudi pod ograjico...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Jan 11, 2008 00:19

Jah, pri meni smo vedno vsi na sedežih, pa je še tam včasih nevarno. Bi rabili še pasove ;)
Drugače ima preveč folka z premalo pameti, oz znanja plovila !
Glede na to kako delamo izpit za avto, bi bil vseeno lahko tudi za na morje malo težji !
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Pe Jan 11, 2008 12:33

Tex napisal/-a:Glede na to kako delamo izpit za avto, bi bil vseeno lahko tudi za na morje malo težji !

glede pridobitve izpita se strinjam - katastrofa! sam sem naredil izpit in nisem poznal niti osnovnih stvari kaj sele ko je v praksi problem...in ok sem bil na gumici ampak sem ze skoraj precenil svoje sposobnosti in malo je manjkalo da nisem vzel 7m...no ja sicer pa tako ze leta studirajo kako bi izpeljali organizacijo da bi za izpit potreboval tudi prakticen del na morju...

drugace pa ja pamet v roke ko si na vodi - vendar zal kot ze receno marsikdaj prevlada veselje,adrenalin in podobno pred pametjo in varnostjo...
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Ne Jan 13, 2008 12:30

najhujši so tisti z manjšimi gliserčki in gumenjaki - saj na večji barki z histrostjo nad 30 vozlov niti ni več fajn spredaj. Pa da bi sedel spredaj na špicu in med nogami imel sidro potem pa barka malo poskoči in hopa?! ne hvala

Mi smo z otrokom že od njegovega rojstva na barki in kje sedi med parkiranjem in vožnjo - avtomobilski stolček smo pritrdili na barki tako da ima dober razgled ampak je vseeno za vetrom in se čisto nič ne pritožuje.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Jan 13, 2008 21:07

ČE SE NE MOTIM SE NA HRVAŠKEM PLAČA TUDI LEPA KAZEN ČE TE USTAVI KAPETANIJA IN SE NEKDO VOZI NA PREMCU :roll:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Nov 04, 2013 08:45

V opomin vsem, ki dovolijo plovbo na premcu.
Tega dogodka se še vedno spominjamo, saj smo bili z družino priča, ko so ponesrečenca na našem pomolu neuspešno oživljali.
Članek na Morjeplovcu...

Po izjavah očividcev so za zabavo skakali čez lastne valove. Glisirali so tudi preblizu obale.

Slika

Članek iz Dela sob, 17.03.2012
Članek Slovenske Novice o tragediji
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 04, 2013 12:04

Je pa tu treba poudarit tudi odgovornost proizvajalcev in njihovega marketinga, ker v vsakem drugem oglasu na fotki vidiš bejbo na premcu pri max hitrosti. Vsaj včasih je to veljalo. Mogoče se je tu kaj spremenilo oz. dajo zraven dopis "Minister za pomorstvo opozarja..." :lol: :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Nov 04, 2013 13:35

Mi smo še bolj sitni.
Dokler vsi ne sedijo, ni glisiranja! :evil: Če slučajno kdo vmes vstane, jih pošteno sliši in ročka za plin gre takoj povsem v zadnji položaj.

Ziher je ziher, že pri 35 vozlih in manj te tako zmeče, da te celega polomi in kokpit ima za prosto stoječega pacienta ogromno nakoval, na katerih si kresne bučo, ali rebra.
Da bi kdo med glisiranjem sedel nekje pred kokpitom niti pomislit ni dobro.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Nov 04, 2013 21:44

Me je izučilo,plačal sem 2100 kurajbarjev(kun),par let nazaj.Zdej sem tko počasen,(zamenjal barko) da če ženo obesim na sider ,se še lasje ne premaknejo :P
mašinfirer
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » Po Nov 04, 2013 22:24

Ma komu odgovarja sedet na kljunu in dobivat batine v rito....??? To so dejansko gayi, ker pedri ne zanjo plavat...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti