Navtika: neprilagojenost ponudnikov storitev

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Navtika: neprilagojenost ponudnikov storitev

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 19, 2011 12:06

Tema je bila razdeljena iz teme
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... c&start=45
ker je zadeva zašla povsem v drugo smer.

Sedaj nadaljujemo tukaj...

Administrator

kr en napisal/-a:Zakaj npr. je servis na barki 10x dražji, kot na avtu?

Med drugim tudi zato, ker je avtomobilov v Sloveniji več kot millijon, bark pa nekaj tisoč. Ne zagovarjam dragih servisov in rezervnih delov za barke, ampak večina stvari povezanih z navtiko bo zmeraj dražja, ker je pač navtični trg precej manjši od avtomobilskega. Mehanik ki poservisira deset avtomobilov na dan, lahko solidno preživi s precej nižjo tarifo na avto, kot mehanik ki servisira deset bark na mesec... pa še to večinoma samo v sezoni, pozimi pa bolj ali manj u luft gleda.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Če Maj 19, 2011 12:20

Ampak v poročilu Morjeplovca pa DONZI na koncu zmaga. Takih čolnov se manjka na trgu.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 19, 2011 12:22

brane40 napisal/-a:
kr en napisal/-a:Zakaj npr. je servis na barki 10x dražji, kot na avtu?

Med drugim tudi zato, ker je avtomobilov v Sloveniji več kot millijon, bark pa nekaj tisoč. Ne zagovarjam dragih servisov in rezervnih delov za barke, ampak večina stvari povezanih z navtiko bo zmeraj dražja, ker je pač navtični trg precej manjši od avtomobilskega. Mehanik ki poservisira deset avtomobilov na dan, lahko solidno preživi s precej nižjo tarifo na avto, kot mehanik ki servisira deset bark na mesec... pa še to večinoma samo v sezoni, pozimi pa bolj ali manj u luft gleda.

Ja, potem je pa treba najti dodatno dejavnost za preživetje.
To je isto kot logika naših sosedov, pa Grkov, pa Portugalcev, pa Špancev. Delam 4 mesece na leto, odmaram 8. In v sezoni je treba zaslužit za celo leto. V naših domačih toplicah so že davno pogruntali, da sezona traja celo leto, drugače ni nič. Na hrvaškem so nekaj poizkušali v tej smeri (predvsem Istra), pa se kaj dosti ni prijelo, razen svetlih izjem.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Maj 19, 2011 12:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 19, 2011 12:25

Kot rečeno Marchi, ne zagovarjam visokih cen v navtiki, samo poskušam razložit zakaj je pač tako.

Podobno je z maržami... prodajalec, ki proda samo dve ali tri barke na leto mora pač zaračunat višjo maržo, kot njegov kolega z velikega navtičnega trga, ki letno proda vsaj desetkrat več bark.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Maj 19, 2011 12:34

mene ni strah za preživetje mehanikov za motorne barke. Kadar koli jih pokličeš nimajo časa, ali pa za tako malenkost, se jim ne splača delat. Oz ko se te "usmilijo" so se samo zato ker si tako fejst fant haha.
Bravo Marchi!
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Če Maj 19, 2011 12:34

Obseg prometa ali storitev pač dela svoje. Pribitek pri proizvodnji in prodaji plovila je verjetno tudi precej večji kot pa pri prodaji avtomobilov. In to velja tako pri luksuznih kakor tudi pri manj luksuznih plovilih.
BlueSky
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 19, 2011 12:41

Ja, saj debatiramo, ni panike.
Me pa razkuri, ko pomislim na kakega priučenega serviserja, ki samo ve, koliko mora zaslužit, ne pa kaj mora za to naredit. Kje je kakšna odgovornost in garancija, o kateri je bilo govora.

Malo sem zašel s teme.

Vsak sejem je dobrodošel za nas potrošnike in razstavljalce, obiskanost sejma pa je odraz večih dejavnikov. Za potrošnike predvsem promocija sejma, izkušnja iz lanskega sejma in cena vstopnice. Za razstavljalce pa verjetno, poleg lokacije in termina, predvsem cena "štanta".

Če izhajam iz sebe, sem hodil na sejme, da sem sanjaril, se pasel ob lepoticah plavajočih in dvonožnih, spil vrček s prijateljem morjeplovcem ipd.
Ko sem se odločil za nakup barke sem prebrskal spletne strani, prebral kataloge, forume, revije, povprašal lastnike... in se dogovoril za individualni ogled plovila in testno plovbo, ne na sejmu.
Hočem reči, da se uspešnost sejma niti ne more meriti s številom uspešno sklenjenih poslov ampak predvsem z obiskom, potencialnih "virtualnih" kupcev. In očitno v zadnjih dveh letih ni bilo narejenega dovolj za promocijo sejma. Ko bi znao!?
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Maj 19, 2011 12:48, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 19, 2011 12:44

bluesky napisal/-a:Pribitek pri proizvodnji in prodaji plovila je verjetno tudi precej večji kot pa pri prodaji avtomobilov.

Logično... če recimo trgovec proda 500 avtomobilov letno, lahko solidno preživi že, če na vsakem zasluži 500€... trgovec s plovili, ki proda samo par bark letno, pa ne bo mogel preživeti, čeprav na vsaki zasluži 10 jurjev.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 19, 2011 12:52

Marchi napisal/-a:In očitno v zadnjih dveh letih ni bilo narejenega dovolj za promocijo sejma. Ko bi znao!?

Jaz mislim, da to ni največji problem. Po moje večina Slovencev pozna Internautico... Problem je, da se je prodaja plovil drastično zmanjšala in če ni denarja od prodaje, ga ni niti za sejme.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Maj 19, 2011 12:53

Odvisno ali 5 Pershingov ali 5 Y999. Žal sem blizu tega posla in vem kake so provizije. Seveda zavisijo te zasluški od artikla do artikla Toda 10% zasluška od miljo evrov ali pa od 33.000 eur je tudi razlika.. :oops:
Če ti trgovec lahko takoj da 25% popusta, ko kopuješ novo barko, ker si fejst fant, se ne bojim za nobenega navtičnega trgovca, ki prodajajo plovila, da ne bo mogel preživeti! :D
No tudi farmacija ali kaka druga branža me ne skrbi...UPS pa smo malo iz teme :twisted:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 19, 2011 12:57

MicTic napisal/-a:...se ne bojim za nobenega navtičnega trgovca, ki prodajajo plovila, da ne bo mogel preživeti! :D

Veš koliko jih je zaprlo vrata v zadnjih dveh letih... pa ne samo trgovcev, tudi proizvajalcev.
Nazadnje spremenil H2O, dne Če Maj 19, 2011 12:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 19, 2011 12:59

brane40 napisal/-a:
bluesky napisal/-a:Pribitek pri proizvodnji in prodaji plovila je verjetno tudi precej večji kot pa pri prodaji avtomobilov.

Logično... če recimo trgovec proda 500 avtomobilov letno, lahko solidno preživi že, če na vsakem zasluži 500€... trgovec s plovili, ki proda samo par bark letno, pa ne bo mogel preživeti, čeprav na vsaki zasluži 10 jurjev.

Potem pa naj začne prodajati še kaj drugega, ne samo enega produkta.

Tudi jaz sem pred časom razmišljal podobno. Kaj ko bi uvažal in prodajal barke. Prodaš nekaj bark na leto, pri vsaki nekaj 1000€ v žep in to je to.
Ja pa jade :roll:

Resna podjetja ne temeljijo samo na enem produktu, eni dejavnosti ampak celi paleti, ki se razvija, prilagaja potrebam in priložnostim trga.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Maj 19, 2011 13:03, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Če Maj 19, 2011 13:00

No, plovilo je tudi veliko težje prodati kot pa avto.
BlueSky
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Maj 19, 2011 13:09

Vem!
Skublenje se enkrat konča, govorim kot kupec. Malo te lahko, saj od nečesa pač morajo živeti, toda nekje so meje....
Kot prodajalec pa to borbo za ljubi kruhek podoživljam vsak dan in tudi jaz služim (ne skubim) na drugih :D širim artikle, nekatere zapiram in iščem druge artikle, se lobiram, hodim na sejme, kjer me drugi skubijo itd.
Težka je borba za ljubi kruhek težka! In zame je kupec kralj in to moje stranke vedo in zato sem še živ....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 19, 2011 13:11

To je to MicTic! Edina formula na dolgi rok.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov