Rainhard Brečko

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

Rainhard Brečko

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Okt 19, 2011 09:44

Verjetno se še kdo spomni, našega predavatelja Rainharda Brečka in njegove knjige, ko je plul preko Atlantika.... Ker sva v dobrih odnosih ga spremljam tudi sedaj, ko je vse prodal in rekel celinskemu življenju Zbogom!, ter si v Amsterdamu kupil manjšo jadrnico in želi tokrat s psom (ne mačko) obpluti svet.....
Vendar že do Tenerifov ni imel največ sreče.....

povezava je v španščini, vendar vam lahko ata Google pomaga vsaj delno..... do razpoznanja zakaj se pravzaprav gre....

http://www.diariodeavisos.com/2011/10/1 ... -atlantico

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Okt 19, 2011 09:46

Aja, pa še morda nekaj od Mirana Tepeša.... ki je bil tudi na enem od naših predavanj,....

17.10.

Preteklo noč sem zašil načeto glavno jadro in nanj namestil dve novi letvici, da v močnem vetru zadnji rob ne bo več toliko frfotal. Danes pa smo bili vodovodarji in smo se ukvarjali predvsem s stranišči. Obe stranišči sta bili namreč razlog, da smo imeli v preteklih dneh nekaj preveč vode v barki in da mi je med črpanjem in čiščenjem med jadranjem postalo slabo. Obe stranišči sta dobili nove ventile in poslej bi moralo biti v barki tudi med jadranjem suho.

Zjutraj smo šli na pošto pogledat za internet, a poštarka ni imela najboljšega dneva in pošta je kljub množici čakajočih domačinov ostala dolgo zaprta. Domaèini so se šalili, da je urnik obratovanja sicer obešen na vratih, a pošta je odprta le, kadar se poštarici tako zahoče. Na srečo sem odkril, da imajo brezžčični internet, na katerega se je mogoče prijaviti preko plačilne kartice. No in preko tega zelo počasnega interneta sem pogledal za vreme in napoved obeta, da se bo vreme nekoliko umirilo, vetra naj bi bilo med deset in petnajst vozli, le smer vetra bo tudi v prihodnjih dneh ostala jugovzhodna. Tako, sedaj vemo, in če bo vetra slučajno več, za to ne bomo mogli kriviti Darkovih napovedi.

Na podlagi te napovedi smo se odločili, da bomo popoldne izpluli iz Haoa. Dva dneva na kopnem in dolgi sprehodi do vasi so nam vsem zelo dobro deli.

Pred večerom smo bili že skozi prehod na severu atola in obrnili na vzhod, a čisto proti vzhodu vseeno ne gre. Jadramo v dobrih dvajset vozlih jugovzhodnika, ki naj bi jutri še nekoliko oslabel. Nocojšnja smer bo torej vzhod severovzhod, jutri pa, ko bodo vetrovne razmere to omogočile, bomo obrnili proti jugu. Luči otoka Hao so že izginile v morju za nami.

Tomaž svoji družini sporoča, da jadramo tako hitro, da se kar iskri. Kaže, da je morje tukaj bogato s planktonom, ki se iskri v penečih valovih in v brazdi Skokice.

Tudi Lev je spet dobro razpoložen.

Naš naslednji cilj je štiristo šestdeset milj zračne linije proti jugovzhodu oddaljeno otočje Gambier, a do tja ne bomo morali križariti proti vetru, zato prihod na Gambier načrtujem za petek. Potem pa se bom glede na smer vetra odločil, ali bomo jadrali proti Čilu ali proti novi Zelandiji. Orcanja imam nekako že vrh glave.

LP

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 19, 2011 10:10

Prevod Googla

...
Slika

Slika

Slika

Roka, belgijsko zastavo tovorna ladja rešila avstrijska jadranje Atlantik, ko je trajalo skoraj tri dni Nasumice. / DA

Jose Luis Pineda CAMERA | Santa Cruz de Tenerife

Kakšna bi morala biti mirni poti med Amsterdamom in Gran Canaria, je postal odyssey za Reinhardt avstrijski veteran Brečko mornarica, ki sreče samo rešil pred skoraj zagotovo tragedija.

Z več kot 20 let izkušenj na morju, fotograf in slovensko-rojeni poslovnež odločil, da uporabi del vaše upokojitve denarja za nakup majhno jadrnico, Pamela, s katerim je namenjena za vožnjo po vsem svetu.

Potem ko se začne njegova pustolovščina v Holland septembra lani, prišel do La Coruña Brečko pred dvema tednoma. Do sedaj je šlo vse po načrtih. Čeprav je v času opazil, da je bil motor ne deluje čisto v redu, ni bilo mar, saj je veter pomagal ladja za plovbo Atlantic brez težav. Težave, vendar ni dolgo v prihodnje. Začeli so v soboto zvečer 8. oktobra. "Čas je zapletena, in tam so bili valovi 6 metrov," pravi Brečko, da Reinherd DAILY OBVESTILA. Nenadoma je opazil, da je nekaj narobe, ker ladja ni odzval. "Spoznal sem, da je izgubila svojo pot, in niso imeli elektrike," je še poudarja. Brez radar in energije, ter veter in valovi nasilno hit čoln, avstrijska mornarica Mislil je živel svojega zadnjega potovanja. «Sem začel pošiljati signale za pomoč po radiu, vendar nihče odgovoril. Tovorno opravili v nekaj kilometrov, vendar pa niti prišla "ob Brečko, ki znaša 66 let in je imel več potovanj, sam po Evropi in na Karibih. "Jaz nikoli ne razmišljajo o smrti, saj samo borijo za preživetje, vendar sem imel strah," je pojasnila.

Utrujeni, samo hrano za nekaj dni in edino podjetje njenega psa Muffy, Reinhardt in samo čakajo na čudež, ker trenutno ga odpeljal vedno globlje. "Bil sem več kot 200 milj od portugalske obale, radio baterija je zmanjkalo, ko so se pojavili moji angeli varuhi ..." se smeji veteran trdi, mornar, ki ne bi zadrževal solze, ko je tri dni po tem, ko , da Nasumice, ladja odzvala s svojim belgijskim Roka obupan klic na pomoč.

"Oni potrkal na portugalsko mornarico, ki sem ga ponudil, da bi rešili s helikopterjem, vendar to pomenilo, da sem moral zapustiti svoj čoln, je lahko rešila plačali le med 20.000 in 50.000 evrov za zavarovalnice," prizadene Reinhardt, ki je kljub svojemu statusu je rekel "ne" k predlogu Lusa. Potem, ko so se nekateri bali najhujšega, kapetan ponudil za vleko Roka, in celo odločila dvigniti Pamela na krovu svoje ladje. "Nisem mogel verjeti, ker nikoli nisem videl česa podobnega," pravi jadralec, ki bo vedno hvaležen, da ladijski promet Ubem, Petr Shirshin kapitan in posadka, dvajset ukrajinski mornarji.

Po štirih urah reševanja kompleksnih, četa Pamela Roka rose na palubi, poteza, ki je šel čez krov Reinhardt iz belgijskega mastodon, tovorno namenjena v Nigeriji z več sto vozil v notranjosti. "Kapetan vztrajal na kosilo z njim in prvi častnik," pripoveduje Brečko, ki je pomagal posadke za popravilo škode na svojo ladjo in nameščen radar. "Jaz sem srečen, saj prevoznike ne dovoljujejo njihova plovila rešiti, le opozoriti organe."

Na večer 14. dan, Roka še enkrat levo v morje in njegov poveljnik Pamela, 35 milj od obale Tenerife. Njegova epska, vendar pa še vedno pisati zadnje poglavje. Ko nadaljujete marca, ko bi lahko videli glavno mesto Santa Cruz, jadrnice motor ni uspelo še enkrat, tako da Reinhardt je bilo treba zaupati svoje platno, da bo zadnji del poti. Luck, pa je spet nasmehnila, kot eno izmed ladij v Marini Santa Cruz videl zdrobljen Jambor Pamela s prvimi žarki sonca v soboto.

"I bo ostal mesec tu popravilo škode," pravi Reinhardt Brečko, ki se vgrajujejo v Gran Canaria za nekaj časa, dokler njegova ladja zaplula še enkrat. "Jaz sem srečen človek," pravi jadralec, ki priznava, da "če kupim nekaj, na spletu bo sem prepričan, da je vse v redu."

Slika
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Okt 19, 2011 10:20

Odlično, NT, si se pa res izkazal.

LP

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Okt 19, 2011 14:20

Zanimivo branje.
To bi bilo super, če ga še enkrat dobiš na srečanje pa da še nam to v živo razloži.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Okt 19, 2011 14:52

Možak je iz mojih krajev :D .
Sem ga imel enkrat možnost poslušat in moram rečt, da je zelo zanimiv možakar, če ga zrihtate na srečanje, se vsekakor udeležim predavanja. Ima kar nekaj lepih slik in zanimivih zgodbic za povedat.

LP
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Okt 19, 2011 14:58

Tudi na Facebook se javlja: http://sl-si.facebook.com/brecko.reinhard?sk=wall

Big ship rescued me-I lost rudder and was drifting in Atlantic for 2 days. They lifted my sailboat on the deckt. For two days I was captains gast, as the crew made a new rudder. Then they put me 35 miles before my final destination in water. I am in Tnerife!
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Okt 19, 2011 21:38

Glens, smo ga že imeli na predavanju v Velenju in tudi knjige je imel s sabo... ga dobro osebno poznam a vem, da se vsaj za deset let ne misli vrniti, če se sploh kdaj bo....

LP

Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Okt 19, 2011 22:29

Aja, nisem vedel. Sem ga poslušal na enem predavanju kake 6 ali 7 let nazaj, ravno ko je prišel preko atlantika.
Sem mislil, da bi bilo zanimivo slišat o njegovih novih potepanjih. Pa mogoče čez 10 let :(
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » So Okt 22, 2011 23:01

A kdo ve kje je sedaj točno na kanarskih?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jan 10, 2014 14:03

Včeraj sem se oglasil pri njem v marini v Las Palmasu. Super možakar.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov