Charter management

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

adriaticsailor
Poročnik bojne ladje

Charter management

OdgovorNapisal/-a adriaticsailor » Ne Apr 15, 2012 14:59

Lep pozdrav!

Vprašanje za tiste, ki imate izkušnje s charter managementom!

Ali se splača v okviru charter managementa novo lastniško jadrnico(Elan 394 imp.) oddajati v okviru charterja? Se stroški nakupa in vzdrževanja pokrijejo? Se da tudi kaj zaslužiti? Vaše izkušnje? Kaj se zgodi, če ti najemnik dejasnko huje poškoduje barko ali celo potopi? Ali zavarovalnica povrne dejansko vrednost barke ali je zavarovanje le maska?

Nekaj sem gledal približni izračun zasluška v okviru Elan Yachting-a, in ne kaže tako slabo! So dejansko takšni zaslužki ali ni povsem realno?

V naprej hvala za odgovor!

LP
Baufix
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Baufix » Ne Apr 15, 2012 15:22

Prvi predpogoj bi bil, da je barka stacionirana recimo v Sukošanu, kjer je dobro izhodišče in narediš več polnih tednov najema.

Obenem menim, da je potrebno računati, da barke sam praktično ne moreš uporabljati kot lastnik, ampak enako kot charterist.
Torej, če pride kakšen prosti termin, moraš z vso kramo na barko, in čez en teden nazaj dol z barke, z vsemi stvarmi.
Da ne govorim o tem, da si vedno vezan na termin...
To ti vzame 1/2 užitka.

Barka gotovo niti približno ne bo tako očuvana, kot če bi zanjo skrbel sam. Žal prepogosto vidim charteriste, ki navtične užitke pomešajo s popolnim pijančevanjem. Velikokrat večji del prtljage predstavlja ogromne količine alkoholne pijače.

..skratka, jaz zagovarjam takole:
1) ali kupiš barko zase
2) ali pa jo kupiš za charter

S svojim mnenjem ne želim biti preveč črnogled. Navedel sem le tiste najhujše predsodke, navečje ovire, ki jih sam vidim pri charter managementu.
O prednostih (če so) pa naj morda pove kdo drug.
Baufix
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Baufix » Ne Apr 15, 2012 15:27

Še tole: mimogrede sem si (res na hitro) pogledal njihovo ponudbo:

http://www.elan-yachting.com/resources/file/Charter%20management%20programme.pdf

Tu bi opozoril na dvoje:
1) lastnik sicer lahko uporablja plovilo 6 tednov v letu, ampak ne na "svoji" barki, temveč "na eni od".
Poleg tega predlagajo, da lastnik barke ne najema v času glavne sezone (sicer je kalkulacija povsem drugačna)

2) Vrednost plovila po 5 letih naj bi bila -42%. No, tu bi se dalo pa še precej bolj diskutirati.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Apr 15, 2012 16:56

Boljš meter ali dva krajša in samo tvoja. :wink:
Poznam primer ko se ni izšlo, v teoriji in izračunih je zgledalo prelepo, praksa pa je prinesla nekaj čisto drugega, žal. Pa še ni blo recesije. :wink:
lpg
https://medisken.si
adriaticsailor
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a adriaticsailor » Po Feb 18, 2013 08:35

Ali je mogoče kdo na forumu, ki ima dejanske izkušnje s charter managementom, da nam jih posreduje?

LP
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 18, 2013 09:26

Charter management ima pluse in minuse.

Plusi:
- imaš novo barko
- za nakup potrebuješ cca 30-50% vložka, po 5 letih je tvoja
- vzdržujejo jo drugi (ni ti potrebno skrbeti)
- stroški kredita, priveza in vzdrževanja se pokrivajo iz bookinga

Minusi:
- prekomerna obremenjenost barke
- vzdržujejo jo drugi (površno)
- če imaš lizing, preplačaš barko
- omejena uporaba
- stroški kredita, priveza in vzdrževanja se pokrivajo iz bookinga (kaj pa če se ne?)
- ko si na dopustu s "svojo" jadrnico veš, da te 14 dni v juliji ali avgustu stane 4000 € :wink:

Če že greš v charter management, potem moraš dobro preveriti charter firmo (dobra pogodba, dober booking, dobro vzdrževanje...) in pozabit, da je barka "tvoja" in da se z njo vozi pribl. 50 ljudi / leto.

Dejstva kažejo, da je barka po 5 letih vredna okrog 50% cene nove. Torej je to enako, kot če vzameš svoj vložek, recimo 50% in greš kupit 5 let staro barko. S tem si prišparaš nekaj sivih las, ki bi ti zrasli v petih letih in imaš, kar si videl, pregledal in kupil.
Pri novi barki moraš dodati še 10.000 - 15.000 za obvezno in dodatno opremo, pri stari pa 2.000 - 5.000 za popravila ipd. Ker sprašuješ za jadrnico, sem vzel neke približne vrednosti, kolikor se še spomnim iz svoje prakse.

Časi so čarterju naklonjeni, torej se barke dobro oddajajo.
Časi pa so naklonjeni tudi nakupu rabljene barke.

Kaj še čakaš? :lol:
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Feb 18, 2013 09:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 18, 2013 09:37

adriaticsailor napisal/-a:Ali se splača v okviru charter managementa novo lastniško jadrnico(Elan 394 imp.) oddajati v okviru charterja? Se stroški nakupa in vzdrževanja pokrijejo? Se da tudi kaj zaslužiti? Vaše izkušnje? Kaj se zgodi, če ti najemnik dejasnko huje poškoduje barko ali celo potopi? Ali zavarovalnica povrne dejansko vrednost barke ali je zavarovanje le maska?

Nekaj sem gledal približni izračun zasluška v okviru Elan Yachting-a, in ne kaže tako slabo! So dejansko takšni zaslužki ali ni povsem realno?
LP

Ali se splača v okviru charter managementa novo lastniško jadrnico(Elan 394 imp.) oddajati v okviru charterja? Se stroški nakupa in vzdrževanja pokrijejo?

Bolj ali manj se morda pokrijejo. Odvisno od dobrega bookinga.

Se da tudi kaj zaslužiti? Vaše izkušnje?

NE!, razen če zanemariš barko.

Kaj se zgodi, če ti najemnik dejasnko huje poškoduje barko ali celo potopi? Ali zavarovalnica povrne dejansko vrednost barke ali je zavarovanje le maska?

Kasko, kot vsak kasko. Razmerje z zavarovalnico. Različne zavarovalnice, različne izkušnje, v grobem pa ja, dobiš povrnjeno vrednost barke.
Najemnik plača tudi kavcijo cca 1500e, za manjše nezgode, okvare. Je pa to dvorezen meč, če vsaki posadki vzameš kavcijo zaradi bedastih napak, ki se itak zgodijo na barki, potem se gosti ne bodo vračali, tako da se v praksi ta kavcija redko udejani.

To so maksimirani izračuni, če se vse 100% izteče.
Vzami 80% te vrednosti, pa boš blizu realni.

Glede Elana, je najbolje, da izbrskaš kakšnega lastnika in iz prve roke izveš, kakšen odnos imajo do strank in do bark. To je edini verodostojen podatek.

Ne išči novih čarter firm ampak se drži tistih, ki so na trgu že vsaj 15 let in se o njih širi dober glas.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Po Feb 18, 2013 12:52

Prejšnji lastnik moje jadrnice je takrat kupil elan 33 na to foro......................po enem letu se je šel še napolno zapufat in jo odkupil v celoti.

Zakaj................ker po 5-ih letih nebi bilo nič več uporabnega...............potrebna popolnega remonta.

Tako je povedal......................uglavnem v eni sezoni je bila že tako poškodovana,da......................
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Feb 18, 2013 13:32

Tole se zagotovo splača...

Sam ne tebi, ampak Elanu...

Če bi bila to res naložba, potem ne bi tega ponujali na internetu ampak bi poslovali izključno s svojo floto, ki bi nam jo kasneje rabljeno prodali.

Tko kot je sedaj zastavljeno, tud banke ne verjamejo in jih ne želijo podpreti. Tebe sicer verjetno bodo podprle, sam boš najprej vse na njih prepisu, čez par let boš pa nag okol hodu z razmontirano barko...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 18, 2013 14:02

snake napisal/-a:Zakaj................ker po 5-ih letih nebi bilo nič več uporabnega...............potrebna popolnega remonta.
Tako je povedal......................uglavnem v eni sezoni je bila že tako poškodovana,da......................

Ma ja, če je tako, potem je taka barka že v osnovi slabo narejena, šlampasta. Bolj verjetno se lastnik ni nikoli sprijaznil, da se drugi vozijo z njegovo barko in od tu potem slaba volja pri vsaki napaki, ki jo je našel, ko je prišel na barko.

Moja je bila po 5 letih "kot nova". Vsi prijatelji, ki so se vozili z njo, niso mogli verjeti, da je tako ohranjena. Je pa res, da se je oddajala, kot smo se zmenili, samo nekaj tednov na leto in da sem vsakič, ko sem bil na njej, barko pregledal in zategnil kakšen vijak, to je pa tudi vse. Najbolj trpi WC ampak tudi če daš komplet novega z inštalacijo vred, te pride 300€, kar sem na koncu tudi naredil. Med sezonami so kemično očistili vso tapicerijo, motor je bil redno vzdrževan. Izkazalo se je, da je "največ" težav s stvarmi, ki jih naknadno dodaš barki (pasarela, tender, gps ipd.).

V 5 letih, mislim da sem sam naredil več škode, kot večina čarteristov, ko so na Hvaru skupaj udarili jambori (polomljen senzor za veter 500€, počen bokobran). Takrat sem spoznal, da se vsakemu lahko nenamenoma zgodi marsikaj.

Ko sem barko zapustil, sem jo odklopil iz mojih misli in zaupal ekipi v bazi, s katerimi smo se dobro razumeli. Tudi cinkov in litrov olja na letnem računu nisem nikoli štel, ker potem bi lahko drugi dan čarterja spakiral in šel.
Veeeliko kompromisov, zato tudi pravim, da je bolje kupit 5 let staro (videno, preizkušeno, kupljeno), kot 5 let sprejemat 1001 kompromis samo zato, ker hočeš imeti novo barko.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 18, 2013 14:09

Pa še to.
Eni posadki se je zgodilo, da so potopili pomožni motor Tohatsu 2,5. Pljunk!
Njihova agencija in zavarovalnica sta se z bazo zmenili za odškodnino.
Čez nekaj dni, je pred pomolom ustavil DHL z novim Mercury 6 :D .
Ne lažem, kot sem dolg in širok, častna taborniška!

No ja, to je bil eden redkih svetlih trenutkov čarterja :?
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Feb 18, 2013 14:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 18, 2013 14:10

bladzo napisal/-a:Tole se zagotovo splača...

Sam ne tebi, ampak Elanu...

Če bi bila to res naložba, potem ne bi tega ponujali na internetu ampak bi poslovali izključno s svojo floto, ki bi nam jo kasneje rabljeno prodali.

Tko kot je sedaj zastavljeno, tud banke ne verjamejo in jih ne želijo podpreti. Tebe sicer verjetno bodo podprle, sam boš najprej vse na njih prepisu, čez par let boš pa nag okol hodu z razmontirano barko...

Se strinjam!
Kupi si barko, ki jo lahko skeširaš!!! Vse ostalo je :roll: :?: :roll: :?:
adriaticsailor
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a adriaticsailor » Po Feb 18, 2013 14:42

Hvala za odgovore...slika jasnejša!

Lp
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » Po Feb 18, 2013 14:47

Sam sem se tudi že praktično peljal podpisat pogodbo za charter management, a se je na koncu zataknilo pri, po meni, marginalni zadevi...

Princip charter managementa je že v osnovi ta, da ti "omogoči nakup plovila" in ne, da boš dejansko kaj od tega imel :!:

Ko sem dobil "poslovni načrt" od ponudnika z vsemi kalkulacijami, je zadeva super izgledala, a ko sem se nekoliko poigral s številkami in upošteval izkušnje dolgoletnih čarteristov in naredil projekcijo za naslednjih 10 let, sem ugotovil, da številkam še zdaleč ni verjeti. Da ne govorimo o tem, da ti je potem žal koristit barko v glavni sezoni, saj si s tem zmanjšuješ pokritje stroškov (namenoma nisem napisal dobička, saj tega dolgoročno NI). O morebitnem dobičku lahko govoriš le, če po recimo 5 letih v čarterju ZELO dobro prodaš barko.

Drugo dejstvo je, da je večina plovil narejenih za uporabo do recimo 10 tednov letno in to ne v čarterju! Na ta način ti material zdrži tudi deset in več let, če pa naklamfaš 25 ali celo 30 tednov letno in to v čarterju, moraš računati s tem, da boš imel po 5 letih totalno zmahano barko, kjer boš lahko praktično vse zamenjal, kar se zamenjati da.

Tudi sam sem trenutno na tem, da kupim barko iz čarterja, ker za novo nimam, vložim cca. 15k€ in imam dobro obnovljeno barko (tretjina zneska gre itak za nova jadra). Prednost tega sistema je, da imaš še vedno relativno "novo" barko, ki jo lahko res lepo urediš in v nadaljnjih 10 letih veliko manj zgubiš na vrednosti, v primerjavi z novo...

No ja, le še vez za dva jurja letno moram najti, pa bo. 8)

P.S.
To so moje izkušnje iz druge roke. Je pa pri tej zadevi tako, kot povsod. Verjetno se bo nekdo našel in se hvalil, kako super mu gre čarter, desetine ostalih, ki jim pa ne gre, bodo pa lepo tiho...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 18, 2013 15:05

Jader po 5 letih ni treba menjat! Čarterske barke pridejo po tednu "jadranja" v bazo z enako zloženimi jadri, kot so odšle, zelo pogosto :wink:
Tudi na lastniških barkah, kjer se jadra uporabljajo 5x več kot na čarterskih, jih ne menjajo vsakih 5 let.

Glede zaslužka s čarterjem, pa je ta možen če:
- imaš svojo bazo
- svoj booking (čimveč lastnega bookinga, čimmanj outsource)
- svoj servis (redno zaposlenega serviserja ali zanesljiv outsource)
- brez posojil (oz. čim manj)
- dobro prodajno mrežo rabljenih bark (prodaja po realnih vrednostih).
To je posel (industrija), ki je težek, ampak če se znaš obrnit, se da živet od tega. V EU bo malo lažje, ker se pravila ne bodo tako pogosto spreminjala, kot v HR.

Mali lastnik čarterske barke pa je zadnji v verigi:
1. banke + zavarovalnice
2. prozvodnja + prodaja plovil
3. čarter baza + država (davki, koncesije)
4. mali lastnik

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov