Genova boat show 2007 - poročilo

Vabila in poročila z navtičnih sejmov in navtičnih dogodkov

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Genova boat show 2007 - poročilo

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Okt 17, 2007 23:13

In končno sem sestavil nekakšen pregled kaj se je letos dogajalo v Genovi. Da je sejem velik verjetno veste vsi, tisti, ki pa ste ga kdaj obiskali boste rekli, da je ogromen. To je tudi res, saj ga v enem dnevu nikakor ne moreš pregledati, pa če še tako divjaš od enega do drugega razstavljalca. Na sejmu je predstavljeno veliko število večjih plovil ali jaht dolžine nad 50 čevljev. S tem se vsaj meni sejem zdi manj privlačen, je pa mogočen.
Vsa ta večja plovila zasedajo plavajoči del sejma, saj manjša plovila nikakor ne pridejo do vode in so razstavljena na suhem. Manjša mislim tudi jahte pod 50 čevljev...

Pa pojdimo lepo po vrsti. V vodi smo lahko videli velike "mrcine", nekaj tudi novosti. Barke so po večini tako velike, da jih je težko v celoti ujeti v objektiv povprečnega fotoaparata. Kaj vse je bilo prikazano in videno pa si poglejte na nekaj slikah spodaj.

Krme večjih lepotic...
Slika

Pershing 90
Slika

Slika

Prekrasni San Lorenzo
Slika

Slika

Pershing 115! Vsekakor ena bolj zanimivih bark. Verjetno bi z njo tudi Nemo z veseljem zamenjal "starega" manjšega brata... :wink:
Slika

Največja jadrnica na sejmu in tudi najdaljša barka na sejmu. Lepotica po imenu Santa Maria.
Slika

Slika

Poleg nje pa največja motorna barka na sejmu. Mangusta 168.
Slika

Slika

Slika

Slika

Precej je razstavljenih tudi bark z retro videzom.
Slika

Spodobna ali bolje rečeno nora konjenica 3x250 HP in skupaj 750... Ob enem sta na tej in naslednji sliki najmanjša čolna, ki sta bila razstavljena v vodi. Kdo jim je določil mesto tam ne vem, vendar je bilo skregano z vso logiko...
Slika

In še huje, 4x250 HP. Ja prav vidite, okroglih "jurja" konjev na tem gliserju. O porabi verjetno ni potrebno izgubljati besed.
Slika

Še malce pogleda s ptičje perspektive na "floating" plavajoči del sejma.
Slika

Slika

Slika

Slika

Izgleda kot razstava pasarel, vendar ni, haha.
Slika

Zanimiva barka Prinz s koreninami na Hrvaškem.
Slika

Barva plovila, ki jemlje dih!!! Težko je to razumeti s slike, vendar v živo je noro. Na soncu je barka pobarvana v zlato, ko jo gledaš proti soncu, potem preide na zenf in kasneje na mornarsko modro, ko jo gledaš na sončni strani. Senčni deli se prelivajo v temno bordo višnja barvo s kovinskimi delci. Predvidevam, da je samo doplačilo za barvo težko za eno pošteno 12 metrsko jahtico...
Slika

Če imate višek denarja se odločite za Sunseekerjevega Predatorja 82...
Slika

In ker je ravno akcija, boste brezplačno prejeli še vrhunsko kolo z istim logotipom.
Slika

Tudi jadrnice v Genovi dobijo svoje mesto.
Slika

No tako smo na hitro preleteli plavajoči del sejma. Sedaj se selimo v razstavne hale, kjer najprej naletimo na celo kopico gumic ali popularno gumonov. Videti je bilo od majhnih za pomožne čolniče pa do pravih velikih zverin dolgih tja do 15 metrov...

Slika

Slika

Slika

Površinski pogon se očitno seli na vse več čolnov. In tudi na gumone. Na sliki manjši gumenjak in površinski pogon z motorjem Volkswagen diesel.
Slika

Spet površinski pogon na drugem gumonu.
Slika

V naslednjih halah so razstavljeni različni "plastični" čolni. Največ je seveda italijanskih proizvajalcev, prisotni pa so tudi skoraj vsi ameriški, ki so pri nas bolj poznani. Ob vsem videnem je kar lepo število nam nepoznanih plovil, predvsem v segmentu od 5 do 8 metrov. To so po večini odprti čolni tipa fisherman nekaj pa je tudi takšnih s kabino.

Slika

Slika

Sessa v sodelovanju z Yamaho predstavlja svoj 26 čeveljski model s 3x350 konji, ki pa so prebarvani v Sessine barve. Yamahino srce razkriva poleg oblike samo Yamahin logotip na vsakem od motorjev. Izgleda sicer zanimivo, vendar me zanima kakšna je uporabnost čolna, ki ima namesto platforme tri pokrove motorjev?!?!?
Slika

Prisotnost čezatlantskih proizvajalcev iz ZDA in Kanade.
Slika

Sledi nekaj domače in francoske proizvodnje.
Slika

Slika

Slika

Pa spet američani...
Slika

Slika

Domača italijanska klasika...
Slika

Nekaj tudi za ljubitelje tekmovalnega jadranja.
Slika

Zunanji suhi del sejma zasedajo predvsem "manjši" čolni italijanskih proizvajalcev. Med njimi smo lahko opazili tudi hrvaškega Pičuljana s svojim Eleven-om, slovenskega Blumarja, in tudi nekaj "čezmorcev", kot so Bayliner, Maxum, Luhrs in podobno.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Za tiste, ki si želijo ekstremne končne hitrosti so tu še ameriški Donziji, ki športnosti ne skrivajo. Špartanskost glede opreme, vključeno pa vse kar potrebujete pri npr. 80 ali 90 vozlih.
Slika

Kraljevi Fairline s svojimi lepoticami.
Slika

Malo domačega Atlantisa.
Slika

In spet kraljevi Sunseeker.
Slika

Domači Azimut je predstavil tudi svetovno premiero na sliki v zeleni barvi. Azimut 58.
Slika

Nezgrešljive Rive so razstavljene v kompletu od najmanjših do pravih jaht.
Slika

Spet se selimo v hale, kjer je predstaljena palubna oprema za plovila. Videti je možno praktično vse od A do Ž, je pa ta del zanimiv predvsem za tiste, ki se sami ukvarjajo s proizvodnjo plovil in pa tiste lastnike plovil, ki hočejo na svoji barki vse postoriti sami.

Vrata in palubna okna.
Slika

Različni vitli.
Slika

Prezračevalni sistemi.
Slika

Vrhusnki krmarski sedeži, ki stanejo celo premoženje.
Slika

Ne manjka niti navigacijska oprema. Največ zanimanja je požel ravno Garmin s svojima novima serijama ploterjev 4000 in 5000. Serija 5000 se tudi meni osebno dopade, saj prvič v navtični svet prinaša "touch-screen" (ekran občutljiv na dotik), kar močno olajšuje navigacijo. Na ploterju je samo še ena tipka, On/Off, vse ostalo pa opravite s prsti na ekranu...
Slika

Na koncu se selimo še k srcu naših plovil, to je pogonskim sklopom. Tej temi je namenjen precejšen del sejma in videti je bilo tudi nekaj novosti in premier. Na splošno sem opazil, da je trend v povšinskih pogonih. Tako sem na precej plovilih dolgih okrog 10 metrov opazil montirane različne površinske pogone. Enako je tudi pri proizvajalcih, saj vsi kar naenkrat ponujajo take rešitve. Ne vem, če je to revolucija, je pa vsekakor prednost za hitrejše gliserje, saj so izkoristki boljši kot pri Z pogonu. Vse to je bilo prej rezervirano le za velike motorje moči nad 1.000 konjev, sedaj pa se seli vse nižje, celo na 100 konjev. Precejšen je tudi povdarek podtrupnim pogonskim sistemom (pod drives), kot sta IPS in Zeus, saj se z njimi vse več nadomešča klasičen pogon preko togih gredi.

Na naslednji slike je pravi površinski pogon proizvajalca Twin Disk, ki se trži pod imenom Arneson. Spet bi tukaj kaj več vedel Nemo, saj ima dva taka na krmi svoje barke...
Slika

Volvo Penta prikazuje že uveljavljeni IPS z motorjem D6, ki je dejansko montiran na delu trupa.
Slika

Novost na trgu je večji IPS, ki se imenuje IPS2. Gre za popolnoma isti sistem kot IPS, le da je zadeva precej zrasla po velikosti. Namenjen bo večjim barkam in Volvo-vim motorjem kamionskih osnov D9, D11 in D12. Tako IPS2 prenaša dieselsko moč nekje do 800 konjev in to pri 2.200 motornih vrtljaji. To pomeni ekstremne vrtilne momente. Na spodnjih dveh slikah se vidi velikost sklopa glede na človeka in njegov zajeten izpušni sistem.
Slika

Slika

Mercury in Cummins MerCruiser skupaj predstavljajo celo kopico bencinskih motorjev in novo serijo diesel-ov ki delujejo po tehnologiji skupnega voda. Konkurenca na Volvo IPS je tudi predstavljen Zeus. Del sklopa (menjalnik) je razvijal tudi nemški ZF, ki bo celoten sklop ponudil tudi ostalim proizvajalcem. Nanj že zelo nestrpno čakajo pri Caterpillar-ju in Yanmaru, kar je še en dokaz, da so klasičnim togim pogonskim gredem šteti dnevi in jih čez 10 let sploh ne bo več. Ohranile se bodo verjetno samo še pri deplasmanskih plovilih, kjer so hitrosti majhne in tako tudi izkoristki niso slabi...
Slika

Športni diesel motorji znamke Seatek, ki se vgrajujejo v hitra plovila italijanske obalne straže in tudi v športne gliserje, kot je npr. Performance.
Slika

Yamaha je prikazala celotno paleto svojih diesel motorjev s pogonskimi nogami HydraDrive. Predstavljene so tako Single Prop (SP) variante, kot tudi Duo Prop (TRP).
Slika

Zelo zanimiv pogonski sklop, ki daje ekstremno moč. To je plinska turbina. Ja prav ste prebrali. Za tiste, ki se ne spoznate najbolje na to, naj povem, da je celotna plinska turbina (motor) samo tisti levi del slike, ki je kromiran. Zraven sodi še njen kompresor, ki je ravno tako valjaste oblike in se lepo vidi sesalna mreža za zrak. Tista bela gora na desni pa je menjalni! Ja 80% celotne mase sklopa predstavlja menjalnik! Moč turbine na sliki je 5.500 konjev in za to rabiš kar pošten menjalnik, ki je pač klasičen in ni še nihče "pogruntal" kakšne moderne variante, ki bi bila 10x manjša... Vgrajena je že v nekaj plovil kot tretji motor, poleg dveh diesel-ov. Ta dva služita za normalno plovbo, ko pa želite svojo 100 tonsko pošast pognati čez 40 vozlov, pa vključite še to piskajočo konjenico... Skoraj znanstvena fantastika, vendar današnja realnost!
Slika

Spet ena od variant površinskega pogona.
Slika

Ruski napad na navtični trg. Verjetno največja atrakcija sejma, ki pa je žal precej samevala. Ljudje hodijo mimo in ne vedo kaj gledajo. Na sliki je tri vrstni motor z 18 valji, v vsaki vrsti po 6. Motorna gred takega motorja je klasična kot pri vrstnem 6 valjniku, ima tudi 6 glavnih ojnic in 7 ležajev. Na vsako ojnico sta pritjeni še dve podojnici, ki jih poganjata levi in desni bat. Tehnični biser v osnovi iz letalske industrije pred turbinskimi pogoni. Kakšen pa bo njihov preboj na navtični trg pa bomo videli. Sem pa prepričan, da taki motorji že lepo predejo v marsikateri ruski vojaški barki ali podmornici...
Slika

Še z druge strani.
Slika

Še večji biser je pravi zvezda motor istega ruskega proizvajalca. Sestavljen je iz sedmih vrst po 6 valjev, kar skupaj pomeni kar 42 valjev! Noro!!!
Slika

Površinski pogon in motor MTU, ki se prodajata v kompletu.
Slika

Še eden od proizvajalcev manjših površinskih pogonov...
Slika

Za konec še skok v halo z izvenkrmnimi motorji. Prisotni so bili vsi svetovni proizvajalci, seveda jih večina prihaja iz daljne Japonske. Pri vsakemu od njih se letos vse vrti okrog številke 300. Tako so do Genove skupaj spravili prav vsi motor s 300 konji. Yamaha je šla še korak naprej in ima za to tudi dobro osnovo. Kaj pa ostali? Mislim, da so z izvedno 300 prav vsi prišli na zgornjo mejo. Sedaj bo potrebno narediti novo osnovo, če bodo hoteli ujeti Yamaho. Pa ima to sploh smisel? Očitno američani še vedno ljubijo izvenkrmnike z ogromno porabo...

Suzukijeva linija večjih...
Slika

Številka 300 na Evinrude-u...
Slika

Pa tudi na Suzuki-ju...
Slika

Nič ne zaostaja niti Mercury s svojim Veradom...
Slika

Pa 300 tudi na Yamahi...
Slika

In glej ga zlomka, Yamaha ima tudi 350, ki ga drugi še nimajo. Motor V8, 5,5l delovne prostornine... Rezerva za prehod na 400 in 450 še zagotovo obstaja. Malo elektronike in druga odmična gred in motor bo 450. Vsi ostali so v tem segmentu zagotovo zaostali za najmanj 2 leti. Toliko bo verjetno trajal razvoj 8 valjnika pri najbližjem konkurentu...
Slika

Tako in smo pri koncu. Sejem v Genovi je zanimiv in vreden obiska. Seveda morate kupovati plovilo ali pa biti na barke precej usekani, da se odpravite na to ne preveč kratko pot. Sama pot je še ugodna, več boste zapravili za prenočišče, ki je v Genovi in okolici precej zasoljeno. Enako je tudi na sejmišču, kjer je hrana in pijača ekstremno draga. Vstopnica 13 EUR, malo točeno pivo 4 EUR, toast 6 EUR in podobno... Malce preveč za povprečnega slovenca... Velikost salona je precejšnja in tako v enem dnevu nikakor ne boste prišli skozi. Če vas zanimajo samo nekatere stvari, bo 2 dneva dovolj, če pa ste bolj zahtevni in radi zlezete tudi na kakšno plovilo, potem boste rabili vsaj 3 dni, če ne 4. Če vas vse to ne moti in ste letošnji salon zamudili, vam vsekakor priporočam, da se za drugo leto organizirate. Sejem bo tam kot letos, njegova ponovitev pa bo že 48-ta. Za konec še ena nočna slikica s pogledom na sejmišče in glavno ulico ki pelje proti sejmu z vzhodnega dela mesta.
Slika
Nazadnje spremenil admin, dne Če Okt 25, 2007 19:11, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Če Okt 18, 2007 10:59

sanje, sanje , sanje ,... :shock:
theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Če Okt 18, 2007 19:01

Admin - kapo dol za izčrpno poročilo! :D
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Okt 19, 2007 16:11

Kljub temu, da sem bil tudi sam na sejmu sem se bolj posvetil vecjim jahtam, ker sem bil z lastnikom. Sedaj, ko ima barko ze 5 let, je zacel gledati za novo. Obiskali smo San Lorenzo, Mangusto, Azimuth, Canados in Pershing. Mnogo od strvari, ki sij jih ti slikal sem prezrl. Hvala za odlicno reportazo!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » So Okt 20, 2007 17:13

Res lepo in pohvalno, da si tudi nam približal sejem in poročilo "okrepil" z velikim številom slik!
Ali lahko poveš, koliko je velik sejem Genova v primerjavi s sejmom Izola, za lažjo predstavo?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 22, 2007 17:16

Sejem je res "mega" velik. Po podatkih naj bi obsegal preko 300.000 m2 ali 30 hektarov. Koliko meri Izolski sejem ne vem, je pa tako na oko en sam pomol tolikšen kot celoten izolski sejem. :shock: Moja ocena bi bila, da je vmes faktor 100, torej nekje 100x večji.

PS: Pa hvala za pohvale.

LP
tistja
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tistja » Po Okt 22, 2007 19:04

Admin - kot praviš je sejem v Genovi res ogromeeeen!
10-tka za izčrpno poročilo.

LP :D
Uporabniški avatar
nemo
Admiral

Barva, da ti vzame dih!!!

OdgovorNapisal/-a nemo » To Okt 23, 2007 00:58

Na zalost ne samo barva, tudi oblika! In to ne v pozitivnem smislu! Ko sem se na sejmu srecal z par prijatelji in smo zagledali to cudo od barke, smo jo enoglasno proglasili za najgrso barko na sejmu. Ne vem, ce si jo videl od spredaj ali strani, ker sem imel obcutek, da jo je narisalo vec dizajnerjev, kjer nihce od njih ni imel pojma kaj drugi dela. Ce si pogledal fly, pilot house in nato strani z tisto grozovito izkrivljeno ograjo je ze bilo dovolj, da se zacudis. Barva je bila v kombinaciji z dizajnom nekaj, kar mi daje misliti, da ljudje sedaj ko jim je zmanjkalo originalnih idej zacenjajo izdelovati tako extremna plovila, da vsaj vzbudijo pozornost nase.Pred nekaj leti sem v Franciji videl Baglietto v lasti Roberta Cavalli-ja, ki je bil tudi pobarvan v podobno Effect barvo, vendar je kljub modernem in skoraj radikalnem dizajnu zalo "nobl" izgledal pri izplovitvi iz luke, ko se je spreminjal iz metalik zelene preko modre v vijolicno. Imel je vsaj skladne linije in krasen razpored prostorov, ne pa te cvetke, ki je zrasla na zeljniku nekega dizajnerja, da na krmo postavi savno. A je to kdo opazil? Povprecen lastnik uporablja barko 3-5 mesecev na leto. Letno prevozi z njo 100-200 ur.Uporablja jo predvsem poleti, ker je bivanje na barki v dezju in vetru zelo neprijetno.Naj mi prosim kdo pove, kaj naj pocne lastnik z savno julija ali avgusta? Pa to je kot da bi dizajner na premec 45+ jahte montiral tobogan, ki bi kapitanu zastiral pogled na morje, ker on misli, da bi lahko imel bodoci lastnik majhne otroke! Videl sem, da imajo na zadnji strani "fly bridga " ploscad in dvigalo za gumenjak.Ker vidimo, da ima dandanes ze vsaka 50 ceveljska jahta na krmi jet ski, me zanima, kam so ga na tej jahti namenili. Upam, da ne na krmo, ker v tem primeru bodo morali gostje plezati preko njega, da bodo lahko skocili v vodo po savni!

Moram se opraviciti, ce prevec modrujem, toda dolocene stvari mi dvignejo pritisk.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral

OdgovorNapisal/-a nemo » To Okt 23, 2007 08:11

Na strani http:\\yachts.monacoeye.com/files/category-baglietto.php je pod imenom jahte Roberto Cavalli ta, s katero sem pimerjal v prispevku.[/url]
racael
Poročnik korvete
Kraj: lj

genova 2008

OdgovorNapisal/-a racael » To Sep 16, 2008 21:02

zanima me kdaj bo potekal letošnji salon v Genovi ter ob kateri uri ga odprejo in zaprejo za obiskovalce? hvala za odgovor
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 16, 2008 22:56

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta