Vendee Globe 2020

Vabila in poročila z navtičnih sejmov in navtičnih dogodkov

Moderatorji: moderator2, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Vendee Globe 2020

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Nov 27, 2020 15:00

tehnologija gre naprej. poglej F1. odkar se je začela elektronika, pa to in ono, in F1 več F1, ampak je dirkanje za avti na daljnica. tako pač je
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Nov 27, 2020 16:35

@evovii
pa saj ni toliko sprememb na slabše (manj romantičnih).
še največ so foili (ok, bili so že prej), pa video posnetki.

ampak jaz še vedno vidim romantiko v tej regati, ki je definitivno creme de la creme.

Alex Thompson je pač “ujetnik” šik Hugo Bossa in predragega karbona. Zato pa izgleda, kot da se v krsti vozi...

Ful je prispevkov v francoskem jeziku a žal ne razumem.

Še vedno pa morajo ob vsakem tacku premetavati opremo (balast)... evo romantike :mrgreen:

zdaj še vsi uživajo južni atlantik.
čakaj še malo ko bodo sam še jokcali ko pridejo v “roaring forties”...
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kristijan » So Nov 28, 2020 08:05

Update s strani Alexa: zaradi poškodbe desnega krmila pluje sedaj samo z levim krmilom. Jadrnica razpada v lepem vremenu, kaj bo šele ko pride v močnejše vetrove/valove...
al

OdgovorNapisal/-a al » So Nov 28, 2020 08:08

tip res nima sreče.
naj že zapusti ta našminkani Hugo Boss in se loti jadranja resno...
al

OdgovorNapisal/-a al » So Nov 28, 2020 08:21

Zasledil sem, da je Le cam-ova jadrnica letnik 2007? A je to res? @Marchi ti kej veš?

Le cam je trenutno tretji. Brez foilov.
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kristijan » So Nov 28, 2020 08:38

Je 2007 letnik ja:

Former names: Cheminées Poujoulat, Mare, Maître CoQ, Mapfre, Foncia
Architect: Bruce Farr design
Construction: CDK Technologies
Launch Date: 03 January 2007
Length: 18,28 m
Beam: 5,90 m
Draught: 4,50 m
Weight: 8 t
Number of drifts: 2
Mast height: 28 m
Keel blade: acier forgé
Upwind sail area: 300 m2
Downwind sail area: 620 m2
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kristijan » So Nov 28, 2020 08:44

Sploh se ne bi čudil, če bi Le Cam zmagal. Ruyant - trenutno drugi je tudi imel neke težave z levim foilom. Kolk sem zasledil, ga je malo odrezal... Barke so očitno zgrajene na meji zmogljivosti materialov, pol pa poka...
al

OdgovorNapisal/-a al » So Nov 28, 2020 08:53

No, tolk o tehniki F1...

Jadranje je več kot le tehnika.
Pa še Le Cam-ovo razmišljanje:

“People must be thinking oh heavens Le Cam is old, but at the moment it is all OK. The boat is from 2007 and it doing so well and I am getting on well with it. The issue about being old is that the older you are the more experience you have. The more silly things you did when you were younger the more you learn what not to do. There are plenty of older people who have lots of great talents and good values who end up without a job after 50. In my case here I am over 60, and so it is a shame for all these other people who cant get jobs because they are ‘older’. But you get daft young people and silly older people alike. If I had to employ someone I would prefer to get an older smart experience person than a younger one who is maybe not so smart.” Le Cam.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Nov 28, 2020 12:05

Sedaj ima Thomson težave še s krmilom.

Se mi zdi, da je tole vse skupaj narejeno preveč na špico oz. premalo rubustno za tako brutalne pogoje.

https://www.pressmare.it/en/regattas/ve ... TKWRZArTk8
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Nov 28, 2020 12:29

al napisal/-a:Zasledil sem, da je Le cam-ova jadrnica letnik 2007? A je to res? @Marchi ti kej veš?

Le cam je trenutno tretji. Brez foilov.

Se mi je zdelo, da sem slišal v intrevjuju, da je 7 let stara barka. Če je pa 2007 je pa itak car, da je na čelu dirke.

Ja, preveč okvar je v lahkem vremenu, da bi bili mirni pred rjovečimi 40. Sicer so na začetku šli čez dve neurji s hudimi vetrovi, ampak tam še noben ni porajtal, da bi bilo kaj narobe.
Me zanima, kako je Thompson pogruntal, da so razpoke. Baje da se je barka čudno obnašala, torej ni šel preverit, pa odkril ampak se je nekaj dogajalo. Mogoče so bili zvoki drugačni ob udarjanju v valove ali ka podobnega.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Nov 28, 2020 14:48

al napisal/-a:No, tolk o tehniki F1...

Jadranje je več kot le tehnika.
Pa še Le Cam-ovo razmišljanje:

“People must be thinking oh heavens Le Cam is old, but at the moment it is all OK. The boat is from 2007 and it doing so well and I am getting on well with it. The issue about being old is that the older you are the more experience you have. The more silly things you did when you were younger the more you learn what not to do. There are plenty of older people who have lots of great talents and good values who end up without a job after 50. In my case here I am over 60, and so it is a shame for all these other people who cant get jobs because they are ‘older’. But you get daft young people and silly older people alike. If I had to employ someone I would prefer to get an older smart experience person than a younger one who is maybe not so smart.” Le Cam.

al, lepo sem napisal, v okviru zmogljivega in pravil. vzami formulo iz leta 2007, poščije današnje F1 spredaj in zadaj. pa so danes 3x bolj napokane z elektroniko. ali pa iz leta 70, ko so prve turbo verzije pa dvojni poden prišle ven? pa 6-kolesne, pa tako dalje...tehnika je vse, jadralec je samo tisti, ki pravi čas uporabi pravo tehniko. voznik/jadralec/šofer/pilot, so manj kot 1% zasluge za rezultat, ampak 99% faktor sreče za zmago.
al

OdgovorNapisal/-a al » So Nov 28, 2020 15:24

pri pritiskanju na gas mogoče. pri jadranju zagotovo ne.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Nov 28, 2020 15:59

al napisal/-a:pri pritiskanju na gas mogoče. pri jadranju zagotovo ne.

ma isto je. 99% je tehnika, 1% je skiper. in da je celota popolna, mora bit 100%. tako da če skiper un procent zajebe, je zgubil, če ga pravilno upravlja, zmaga. drugače bi na splavih z jadri se šli take podvige, če ne bi tehnika bila pomembna. moj pogled na to.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » So Nov 28, 2020 16:25

kr3mn1 napisal/-a:jadralec je samo tisti, ki pravi čas uporabi pravo tehniko. voznik/jadralec/šofer/pilot, so manj kot 1% zasluge za rezultat, ampak 99% faktor sreče za zmago.
[/quote]
Da sploh prideš do cilja Vendee Globe, je res treba imeti najprej veliko sreče. Ker tukaj gre za tekmovanje (tudi za velike denarne vložke) in šele potem za avanturo moraš jadrat kar se da hitro - avanturistično greš lahko sam okoli sveta sam kadarkoli. In na tej točki se pokažejo razlike med tistimi, ki znajo najti pravo razmerje med načrtovanjem rute, tehniko jadranja, ohranjanjem barke v dobri kondiciji, nekom, ki zna popraviti vse vrste okvar (če je pri tem hiter, še toliko bolje), ohranjat sebe v dobri kondiciji, biti psihično stabilen (najbrž ni veliko ljudi, ki bi bili psihično stabilni pod takšnimi fizičnimi pritiski in povrhu sami in v takšnih razmerah nekaj mesecev - večino časa je kar mrzlo, Webasta pa ni). Koliko sploh tekmovanj traja neprekinjeno nekaj mesecev? Tako da tudi sreča ne pomaga kaj dosti, če tudi jadralec ni vsestranski mojster - če že je tam zaradi zmage. Marsikdo bo prišel do cilja samo najbrž ne bo stal na zmagovalnem odru.
Nazadnje spremenil EDO, dne So Nov 28, 2020 17:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
al

OdgovorNapisal/-a al » So Nov 28, 2020 16:46

mal čudn si citiral, ker tistega nisem jaz napisal.

drgač pa ja...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta