Predavanje - Tehnike sidranja v teoriji in praksi

Vabila in poročila z navtičnih sejmov in navtičnih dogodkov

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Če Mar 20, 2014 00:16

Kljub kritiki ECHA, lahko rečem le, da je njegova kritika pravi hvalospev napram mojemu mišljenju.

Zanimanje je bilo res veliko, saj smo sedeli en preko drugega....
Če se osredotočim le na predavanje, lahko mirno zapišem, da je bila to popolna kraja mojega časa.
Lahko rečem, da tudi ene koristne stvari nisem izvedel.
Moderator predavanja je pripovedoval in zadevo vodil kot pravljičar, kapetan dolge plovbe je bil definitivno predolgo na plovbi, strokovnjak od Spinakerja pa niti točno ni vedel, kako sidrni alarm na ploterju funkcionira... Vmes pa so nam skušali prodati le original sidro Ultra!
Če bi si vsaj nekaj tem na Morjeplovcu prebrali, bi lahko brez težav pripravili mnogo boljše srečanje

No, vse pa le ni bilo tako slabo, saj sem na predavanju srečal Francla, s katerim sva potem še eno rekla po dolgem času...
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Mar 20, 2014 07:25

skratka spinaker.si je nateg, pardon, Ultra nateg (čeprav bodo oni trdili, da so dali to, kar so napisali- temu se reče marketinško nategovanje...)

a je bilo vsaj kaj hostes? welcome drink? after party?
:D
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Mar 20, 2014 08:55

Bo kar držalo, da je bila edina vrednost tega večera pogovor z znanci in priložnost za sanjanje o počitnicah.
Za enak denar in namen je udeležba na srečanju Morjeplovcev zagotovo boljša investicija :-)
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Če Mar 20, 2014 09:20

Se strinjam, zadeva je bila povsem nestrokovna. Nimam se za nekega izkušenega morjeplovca, ampak izvedel nisem nič novega. Sem računal na malo več tehničnih podatkov, nasvetov iz prakse. Tako pa sem izvedel samo, da sidra ni potrebno vkopavati z motorjem, oz da če se odločiš prespati na sidru to storiš na roke med večernim kopanjem :) Sploh na božičnem jadranju...

Edina stvar, ki me je pretresla je ta, da bodo Hrvatje letos imeli v splitsko - makarski županiji namesto dosedanjih 42, kar 100 koncesioniranih sidrišč oz. območij z bojami... Baje tudi Šešula, Nečujam itd...

Upam, da je knjiga bolj uporabna. Pivo pa tudi ni bilo toplo...
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Če Mar 20, 2014 12:39

Res je... preblag sem bil za tak nateg. V anketi sem bil vljuden in napisal, da je predavanje zadovoljivo, ker sem mislil, da je to za oceno 2. Če pa upoštevam, da je vsaka stvar za nekaj dobra, če ne bi šel na predavanje verjetno ne bi kupil to knjigo. Zdaj jo mam pa bom videl, če mi bo odgovorila na vprašanja na katera mi še nobeden ni natančno znal odgovoriti.
Ko malo pogledaš, prosim še sporoči, kakšna je knjiga, da vem ali naj stopim kupit

Bom napisl MT
Edina stvar, ki me je pretresla je ta, da bodo Hrvatje letos imeli v splitsko - makarski županiji namesto dosedanjih 42, kar 100 koncesioniranih sidrišč oz. območij z bojami... Baje tudi Šešula, Nečujam itd...

Je še veliko divjih zalivov. Vsakič jih najdem nekaj novih. Mogoče bi mogli uvest temo "hrvaški divji zalivi (brez koncesije)" Metodološko razdeliti po otokih in opisati zaliv. (kapaciteta, zaščita, dno, bližnje gostilne....)
Za začetek je najbolje izogibati se turističnih običajnih poti, recimo Split - Hvar - Korčula. Dovolj je da greš vzhodni Brač in vzhodni Hvar, pa je veliko mirnih zalivčkov brez koncesije.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Mar 20, 2014 12:53

ECHO napisal/-a:Je še veliko divjih zalivov. Vsakič jih najdem nekaj novih. Mogoče bi mogli uvest temo "hrvaški divji zalivi (brez koncesije)" Metodološko razdeliti po otokih in opisati zaliv. (kapaciteta, zaščita, dno, bližnje gostilne....)
Za začetek je najbolje izogibati se turističnih običajnih poti, recimo Split - Hvar - Korčula. Dovolj je da greš vzhodni Brač in vzhodni Hvar, pa je veliko mirnih zalivčkov brez koncesije.

samo tak seznam bo samo dobra podlaga za nove "poligone"
:?

Se pa strinjam, da je ogromno zalivov, ki nimajo boj.
Finta pa je tudi, da veliki večini pašejo boje in ok, naj se vežejo tja.
Ko se avgusta vračam iz Grčije in se povlečem skozi Hrvaško ne plačam niti enkrat. Lani sem celo zastonj tankal vodo (ne, ne povem kje).
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Če Mar 20, 2014 13:11

Je, je...kar nekaj jih je še. Proti jugu jih je več, kot v centralnem Jadranu. Ob priliki bom pogledal kje vse sem sidral lani, pa bom nesebično delil z morjeplovci, ker mislim, da so okusi različni in eni radi sidrajo, drugi pa mislijo, da so bolj varni na boji. Ne bo nič hudega, če bom kakega morjeplovca srečal na "svojem" odkritem sidrišču.
Če bo preveč koncesij v bodoče, pa bomo zamenjali morje. Grčija je precej cenejša, pa ne samo Grčija.
Jaz se varno počutim na svojem sidru, ker se mi je na Kakanju boja že otrgala, na srečo po dnevu, ko smo vsi bili budni. Ležal sem v cockpitu in čudno se mi je zdelo, da mi piha iz boka jadrnice. Ko sem pogledal kje smo sem se zavedel, da že par sto metrov stran. Bojo smo seveda imeli ob barki :).
Ko ne peljem mladino sem raje v divjini, mladina pa žal zahteva še vpogled v življenje obmorskih mest.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Mar 20, 2014 13:25

ECHO, ti samo napiši. Tako je prav!

Btw: Grčija žal ni več poceni odkar je taksa za plovno dovoljenje (res pa je, da noben še ne ve kako in kdaj se ob izvajalo pobiranje).
Ni pa boj itd... a o tem več v temah Grčija 2012, 13, 14....
Pridi kaj dol.
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Če Mar 20, 2014 14:49

ECHO, se priporočam za kak seznam in obljubim, da ga ne posredujem Hrvaškim oblastem... :)

Kar se pa boj tiče, sem pa slišal, da koncesionar ne odgovorja, če se boja odtrga. Poleg tega imaš baje lahko težave z zavarovalnico. Če kdo kaj več ve o tem, naj prosim malo napiše. Ravno zato imam mešane občutke o bojah. Je priročno, se pa bojim, da ti dajejo lažen občutek varnosti.
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Če Mar 20, 2014 19:19

Res je sodnick. Na bojo se vežeš na lastno odgovornost, kar tudi velja za vse "gradske priveze", čeprav nekateri imajo muringe (recimo Silba, Kaprije ...). Edino v marini ti zavarovalnica krije nastalo škodo preko njihove police ne glede na vremenske pogoje.
Če imaš kasko zavarovano barko pa imaš krito povsod. Zgubiš le odbitno franšizo. Če veliko jadraš se splača.
Spraševal sem se kako 500 kg betona lahko zadrži 15 tonsko barko, ampak koncesionarji pravijo, da se baje pod bojo naredi vakuum. Verjeli ali ne.
Načeloma je boja varna, ampak u Komiži so postavili boje tako blizu, da sta se med nevihto ena manjša jadrnica (cca 7m), ki je imela predolgo privezno vrv na boji in velik katamaran zaletavala s krmami. Veter je vrtinčil, mala se je tako hitro obračala, katamaran pa je čisto počasi. Lastniki katamarana so med nevihto odrivali barčico, ki ni imela lastnikov na krovu.
Jim nisem zavidal.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Mar 20, 2014 19:54

ECHO napisal/-a:?... Mogoče bi mogli uvest temo "hrvaški divji zalivi (brez koncesije)" Metodološko razdeliti po otokih in opisati zaliv. (kapaciteta, zaščita, dno, bližnje gostilne....)
.

Nekaj takega se je začelo tule, a potem nismo več dopolnjevali s spremembami, ki pridejo vsako leto:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... i&start=60

Se bom potrudil in v temi zanimive poti morjeplovcev odprl teme o posameznih zalivih BREZ KONCESIJ, zaenkrat.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » Če Mar 20, 2014 22:43

ECHO napisal/-a:Res je sodnick. Na bojo se vežeš na lastno odgovornost, kar tudi velja za vse "gradske priveze", čeprav nekateri imajo muringe (recimo Silba, Kaprije ...). Edino v marini ti zavarovalnica krije nastalo škodo preko njihove police ne glede na vremenske pogoje.
Če imaš kasko zavarovano barko pa imaš krito povsod. Zgubiš le odbitno franšizo. Če veliko jadraš se splača.
Spraševal sem se kako 500 kg betona lahko zadrži 15 tonsko barko, ampak koncesionarji pravijo, da se baje pod bojo naredi vakuum. Verjeli ali ne.
Načeloma je boja varna, ampak u Komiži so postavili boje tako blizu, da sta se med nevihto ena manjša jadrnica (cca 7m), ki je imela predolgo privezno vrv na boji in velik katamaran zaletavala s krmami. Veter je vrtinčil, mala se je tako hitro obračala, katamaran pa je čisto počasi. Lastniki katamarana so med nevihto odrivali barčico, ki ni imela lastnikov na krovu.
Jim nisem zavidal.

Ne zavajaj morjeplovcev, če ne poznaš pogojev zavarovanja oziroma zavarovanih rizikov, ki se ZELO razlikujejo. Odvisno od posamezne zavarovalnice.
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Ne Mar 23, 2014 22:27

@ jandrej

nisem nameraval nobenega zavajati...
to so moje izkušnje. Na Hvaru sem vprašal mornarja kako je kaj, če se pretrga njihova boja in odgovoril je, da je privez na lastno odgovornost. "ako misliš, da konop neće izdržati ne moraš se vezati"

Bodi tako prijazen, pa razloži kaj več o zavarovalnih rizikih, ker se očitno bolje spoznaš na to.
Nazadnje spremenil ECHO, dne Ne Mar 23, 2014 22:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Ne Mar 23, 2014 22:54

Ko malo pogledaš, prosim še sporoči, kakšna je knjiga, da vem ali naj stopim kupit

MT, tudi knjiga ni bogvekaj. Celotno vsebino bi brez pretiravanja lahko prebral v kakšni navtični reviji ali na internetu. V knjigi so tudi reklame za Ultra sidra, Geonautic, Spinaker.si ipd, kar po moje ne spada v knjigo za katero daš 15€.
Predlagam, da greš prelistat in se odločiš.

Na Googlu poišči:
Nekaj nasvetov o sidranju, avtor Jože Mušič. Enako imaš v knjigi.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Mar 24, 2014 17:50

Če je ta knjiga vredna 15€, potem bi moral za morjeplovca na mesec vsaj 150€ dat!

Sicer pa so več kot dosegli namen. Me že po mailu nadlegujejo...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta