Delavnica "Vreme na morju" z Juretom Jermanom

Vabila in poročila z navtičnih sejmov in navtičnih dogodkov

Moderatorji: moderator2, moderator

tomazg

Delavnica "Vreme na morju" z Juretom Jermanom

OdgovorNapisal/-a tomazg » Pe Apr 04, 2014 12:04

Po delavnici "Tehnike sidranja", ki se jo je v treh ponovitvah udeležilo 185 ljudi, je to druga delavnica v seriji delavnic "Varno med Valovi".

Delavnica bo potekala v četrtek, 17.4.2014 ob 19.00 v navtični knjigarni in kavarni Geonavtik na Kongresnem trg 1 v Ljubljani.

Na delavnici bo svoje izkušnje z vami med drugimi delil tudi Jure Jerman, profesionalni meteorolog in jadralec.
Slika
Jure Jerman je eden izmed meteorologov, ki nam iz ARSO vsak dan zagotovijo vremensko napoved. Jure Jerman je tudi jadralec in vremenski taktik, zato ima veliko znanja in izkušenj prav s področja vremena na morju. Kot jadralec se je udeležil dveh svetovnih in štirih evropskih prvenstev, v zadnjem obdobju pa kot vremenski taktik svetuje jadralnim ekipam na regatah svetovnega formata: Volvo Ocean Race, Middle Sea Race, Fastnet, Mini Transat ...

Vsebina:
  • Značilnosti vremena na Jadranu:
    - pregled vremenskih pojavov na Jadranu
    - upoštevanje vremena pri načrtovanju plovbe
  • Spremljanje vremenske napovedi in opazovanje vremena:
    - interpretiranje vremenske napovedi (v besedi in sliki, Aladin)
    - opazovanje vremenskih pojavov (oblaki, termični vetrovi, vlažnost ...)
  • Ukrepanje ob spremembi vremena na morju:
    - plovba v primeru poslabšanja vremena
    - plovba ob zmanjšani vidljivosti
    - slabo vremen na sidrišču
  • Diskusija s predavatelji

Slika

Vstopnice so na voljo tudi TUKAJ!

Slika
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Pe Apr 04, 2014 19:11

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 04, 2014 19:53

Po izkušnji več naših z omenjeno delavnico o sidranju - in po zgornjem programu - dobivam vtis, da je tudi tu mišljen uvod za začetnike, kakršnega lahko podajo mnogi izmed nas.

Lahko da je predavatelj vrhunski, ampak če bo moral govoriti o pregledu vremenskih pojavov na Jadranu in o tem, da je treba upoštevati vreme, ko delaš načrt plovbe, sploh ne bo imel priložnosti, da pokaže, kaj izjemnega zna.

Srečanje iz GeoNavtika sem si zapomnil, ko je bil gost Mladen Šutej, ko je predstavil 'Taktike na olujnom moru', ko je pripovedoval o dogodkih, pri katerem so bile taktike iz knjige uporabljane in o tem, kako se je kdaj izšlo...

Podobno, kot so bila vrhunska predavanja, ki jih je imel Samo Jeranko pri DPR Tjulni o varnem in učinkovitem potapljanju, ali Srečko in Olga Pust o modrih in o potopljenih sanjah, pa Heron na našem srečanju...

Preden bom verjel, da bo kakšno naslednje srečanje v GeoNavtiku spet podobno kakovostno, kot je bilo tisto s Šutejem, se boste morali malo potruditi...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Apr 04, 2014 23:15

Jerman je car.
Spinaker.si žal ne...
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

Re: Delavnica "Vreme na morju" z Juretom Jermanom

OdgovorNapisal/-a bladzo » So Apr 05, 2014 21:18

tomazg napisal/-a:Po delavnici "Tehnike sidranja", ki se jo je v treh ponovitvah udeležilo 185 ljudi, je to druga delavnica v seriji delavnic "Varno med Valovi".

ŽAL sem bil tudi sam na tej delavnici, ki ni bila vredna mojega časa, še manj pa imena "delavnica". Knjiga, ki sem jo dobil po predavanju, je prav tako na izredno slabem nivoju!

Vsem, ki bi želeli varno pluti po Jadranu, svetujem, da se glede vremena navadite uporabljati "aladin", ki ga dobite tudi kot aplikacijo za pametne telefone in je BREZPLAČEN. Boljše to, kot 100 strokovnjakov za šankom!!!! Aja, pa zavedanje, da ob močnejšem vetru nimamo kaj delat na odprtem!
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Ne Apr 06, 2014 21:01

Si predstavljam, da ta delavnica ne bo pokala po šivih:) Smo očitno bili vsi prvič, zadnjič in nikoli več....

Čeprav naslov delavnice spet veliko obeta.
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » To Apr 08, 2014 18:21

Ne poznam organizatorjev in ne vem, kaj so ga svirali pri sidranju, a Jure Jerman je zagotovo strokovnjak z bogatimi vremensko navtičnimi izkušnjami, ki mu je vredno prisluhniti.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 08, 2014 19:39

Sem takoj za, da ga povabimo na kakšno naše srečanje, pa tudi če bomo zbirali prispevke. A koncept delavnic (30 min) z več govorci, ki ne povedo nič, razen reklame za novo knjigo, ni ok. Tak človek si zasluži dve uri časa in kasneje še kramljanje ob hrani in pijači in dobri družbi morjeplovcev. :wink:
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Če Apr 10, 2014 18:07

Strinjam se s tabo Marchi. :)
Tudi če zbiramo prispevke, ne bo vstopnica 20 €, pa po vsej verjetnosti bomo izvedeli več o jadranskih vremenskih pojavih.
Mogoče bi bilo za to primerno majsko srečanje ?!?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 10, 2014 18:26

Tudi jaz za.

Majsko srečanje je bilo zadnja leta predvsem namenjeno za dogovore o ruti, ampak ruta je zdaj že precej 'stestirana', tako da bi večina časa lahko bila prosta za to, kar bi imel povedati Jure in kar bi ga mi radi vprašali...

Mimogrede - ali ima Jure kako zvezo z Andrejem Jermanom? Kolikor vem, Andrej zdaj tudi jadra.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » Po Maj 26, 2014 11:36

No, sedaj ko sem tole prebral, sem kar pomirjen. Tiste delavnice o sidranju sem se nameraval udeležiti, pa mi nekako ni uspelo. Kaže, da nisem veliko zamudil in tudi sam imam občutek, da se pod zelo zanimivo temo in naslovom
Ponavadi skriva prodaja literature.
Sta pa obe temi vsaj zame top aktualni in zanimivi, izkušnje strokovnjakov in morjeplovcev pa neprecenljive.
Sam imam zagotovo premalo znanja, vedenja in izkušenj na teh področjih in me to zelo zanima. Zame je na jadranju sidro prvi izbor, druge opcije kadar se mora in kadar je nujno. Prav tako se želim seveda izogniti hujšemu neurju, ne želim pa bežati in se skrivati v marini za vsako figo. In če naj to upoštevam, se moram o sidranju in vremenu res maksimalno podučiti.
Zelo podpiram idejo, da se te teme uvrsti na kakšna srečanja. Tudi ob plačilu, seveda.
kalužni mali

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost