predelava pasare

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

rogi74
Desetnik

predelava pasare

OdgovorNapisal/-a rogi74 » To Sep 13, 2011 21:30

Lep Pozdrav!
Sem nov na forumu .
Imam eno težavo.Namreč imamo pasaro p500.Na kateri smo imeli tomosa 10 kateri je zaribal.Zdaj smo nabavili 18 in upamo da bo kaj hitrejša pasara.
V navodilih od tomosa piše če imaš izrazito kobilico da jo moraš odrezati pod kotom 10 stopin.Da bo motor deloval optimalno.Druga varijanta za katero se tudi zelo ogrevam pa je da še dam enega tomosa gor.pa me zanima kolikšni je najmanši razmak med motorjema.Prosil bi vas za nasvete izkušnje problemi ki nastanejo pri tem.in če bom pri kateri od teh varijant profitiral pri hitrosti,Da mi uspe priti saj tam do 12-15 milj.
Hvala za odgovore.
Igor
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Sep 13, 2011 22:27

Krma naj bi bila za dva motorja široka najmanj 90 cm. Ti pa tega ne priporočam, potrata bencina, efekt pa zaradi deplasmanskega trupa ne bo pravi. Bistveno hitreje čoln z T-18 ne bo šel, max. 1.5 vozla, poraba pa bo pri polnem gasu kar 3l večja, tako, da s polnim gasom praktično nič ne pridobiš, zakon deplasmanskega trupa. Priporočam, da ga voziš na 2/3 gasa, takrat se obnaša podobno kot T-10 ali pa malenkost bolje. Tudi poraba takrat ni večja kot pri T-10. Obvezno uporabljaj propeler 225X225, da se motor vsaj približno zavrti in s tem tudi primerno hladi.
12- 15 vozlov s standarno Istranko ni šans.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » To Sep 13, 2011 22:49

Lahko pa malo spremljaš mojo temo: http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=5900

Čez poletje so sicer dela malo zastala, saj je bilo treba plut :D

Je pa kar nekaj že bilo naprej narejenega, vendar moram se spravit in prilepit slike na forum. Mogoče pa tam dobiš kakšno idejo.

LP
rogi74
Desetnik

OdgovorNapisal/-a rogi74 » To Sep 13, 2011 23:42

Hvala.
Sem si kar mislo da bo kaj takega.zanima me še to rezanje kobilice za 10stopinj saj bi je moral odrezati skoraj 1m od zadnega dela.to je napisano v originalnimi navodili.
Me je pa strah da ne bi kaj še bol pokvaro.in kaj so prednosti in slabosti tega posega.
Kaj je najbol enostavno in po možnosti ne predrago da pridobim na hitrosti.
L.p.
Igor
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Sep 14, 2011 05:54

Kobilico bi jaz pustil pri miru, ker dvomim, da je tovarniško narejena tako, da moti. Poglej, pri tem trupu boš težko pridobil kaj bistveno več, čoln pač ni narejen za hitrost, vsak vozel plačaš z bistveno večjo porabo.

Edino smiselno je potem iti v predelavo trupa ali pa v nakup poldeplasmanskegan plovila.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Sr Sep 14, 2011 07:35

a tomos 10 ki je zaribal prodaš za dele ? potreboval bi namreč še eno peto, ali pa kar cel motor ..
rogi74
Desetnik

OdgovorNapisal/-a rogi74 » Sr Sep 14, 2011 07:53

Kaj pa je z temi spoljeri nameravam namreč vzadaj narediti si stopnico na levi in desni strani pa sem mislil pod stopnico še naredit spojler.nekje sem zasledil da pridobim do 2 mil.skratka ne moti me večja poraba.kolk mislite da je možno pridobit z tem kaj sem napisal.
Glede motorja pa če bomo kupili še eno 18 bo verjetno na prodaj in tudi tomos4.
L.p.
Igor
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Sep 14, 2011 08:08

Pridobil bi neka dva vozla, kot si napisal, tako nekako sem slišal tudi jaz, izkušenj s tem pa nimam. Si pregledal temo od Glensa ?
rogi74
Desetnik

OdgovorNapisal/-a rogi74 » Sr Sep 14, 2011 08:25

Ne nisem a mi daš link.
Kje pa bi lahko dobil aliso 225/225.Zdaj imam dve 225/250.
l.P.
Igor
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Sep 14, 2011 08:31

Link ti je dal on nekaj postov više v tvoji temi. Eliso 225 dobiš novo na kakem servisu ali pa na Hrvaškem - Autousluga Rijeka. Rabljeno pa seveda v oglasniku. Vprašaj pa tudi člana jonyyy, ki te je prej spraševal o prodaji T-10.
rogi74
Desetnik

OdgovorNapisal/-a rogi74 » Sr Sep 14, 2011 09:15

Sem si ogledal temo od glensa a je potem kaj naredil z podnom glede kobilice.Ker v tomosovih navodilih je prav narisano kako moraš odrezati kobilico če je ta preveč izrazita.razlagam si tako da nad določreno hitrostjo zaradi kobilice se voda rascepi in elisa ne dobi zadosti količine vode da bi lahko še čoln bol hiter bil.(po domače)Ke že pri 10 sem opazil da je bila razlika pri pol gasa 9km/h pri polnem pa 11km/h.Stem da nas je prejšni lasnik nasral glede motorja,Sa je že od začetka čudno ropotal in imel samo pol gasa.
No rečmo na odrežem kobilico a bo kaj man stabilen in če mu dodam zadaj spojler,ker že mam namen naredit stopnico.
Ali z man dela še obesit en motor.Saj kaj sem razbral z foromov,bi mogoče prisel do 10 mil.v prvem primeru.Za dva motorja pa ne vem ali bo samo poraba 16 litrov in nobena razlika v hitrosti.
L.P.
Igor
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Sep 14, 2011 10:35

Kobilico bom tudi jaz rezal, predvidoma čez kak mesec. Na stabilnost to bistveno ne vpliva, saj bom imel spojler in s tem posledično še boljšo stabilnost. Če pa imaš kakšno sliko, kako naj bi se odrezalo kobilico, pa jo hitro prilepi na fotum :D .
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Sep 14, 2011 13:48

rogi74 napisal/-a:Sem si ogledal temo od glensa a je potem kaj naredil z podnom glede kobilice.Ker v tomosovih navodilih je prav narisano kako moraš odrezati kobilico če je ta preveč izrazita.razlagam si tako da nad določreno hitrostjo zaradi kobilice se voda rascepi in elisa ne dobi zadosti količine vode da bi lahko še čoln bol hiter bil.(po domače)Ke že pri 10 sem opazil da je bila razlika pri pol gasa 9km/h pri polnem pa 11km/h.Stem da nas je prejšni lasnik nasral glede motorja,Sa je že od začetka čudno ropotal in imel samo pol gasa.
No rečmo na odrežem kobilico a bo kaj man stabilen in če mu dodam zadaj spojler,ker že mam namen naredit stopnico.
Ali z man dela še obesit en motor.Saj kaj sem razbral z foromov,bi mogoče prisel do 10 mil.v prvem primeru.Za dva motorja pa ne vem ali bo samo poraba 16 litrov in nobena razlika v hitrosti.
L.P.
Igor

Dva motorja bi dala težo 72 kg na krmi, 100 % višjo porabo in spet vozel ali malo več. Na nepredelanem čolnu brezvezna razlika, s spojlerjem vprašanje koliko več bi šlo. Vedeti moraš, da je T-18 namenjen predvsem gliserjem, saj svojo moč doseže šele pri 5800 vrtljajih, na Istranki pa se zvrti največ do 4800, moral pa bi se vsaj do 5200 (razpon na polnem plinu je 5200-6000). Torej na takem plovilu že tako ali tako trpi pod polnim gasom.
rogi74
Desetnik

OdgovorNapisal/-a rogi74 » Sr Sep 14, 2011 13:53

Zdravo!
Ne vem kako naj ti naložim sliko iz računalnika.
Če mi daš tvoj e-mail pa ti jo lahko pošlem.
A mogoče veš če je kobilica polna ali prazna in z katerim materijalom jo boš zapolnil,Ker jaz je ne mislim več rezat kot 10 stop.
L.P.
Igor[/img]
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Sep 14, 2011 13:56

Za nalaganje slik imaš navodila, odgovora na tvoje vprašanje o kobilici pa ne poznam. Jaz nisem tisti, ki ureja Istranko, to je glens.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov