popravilo trima

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Zmagoj
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Zmagoj » So Okt 01, 2011 09:21

Trim sedaj dela.Prilagam nekaj slikic, če bo kdo rabil.

Ohišje trima:
Levo del s črpalko in ventili (zgoraj manjka motor), desno cilinder.
Zgornji vijak je namenjen dodajanju olja v rezervoar.
Vijak spodaj levo je bypass, da lahko motor dvigamo,spuščamo brez motorčka - enako kot hidravlika za dviganje avta.
Vijak spodaj desno je pokrov glavnih nepovratnih ventilov, ki držijo motor v poziciji.
Slika

Sestava ventilov:
Levo je vijak za bypass. Če hočemo motor prisilno spustiti je treba ta vijak kar precej odviti da odpre kanal.
Desno sestava glavnih nepovratnih ventilov. Na vsaki strani manjka še vzmet in pokrov. Tu se, glede na smer vrtenja motorčka, premika srednji bat, ki pritisne ob iglo in odpre kanal. Na drugi strani se zaradi pritiska igle kanal zapre.
Slika

Nepovratni ventili na črpalki. Tu ne bi smelo biti težav, saj imajo čez mrežni filter (ga ni na sliki) in služijo predvsem za pravilno delovanje črpalke.
Slika

Sestava nepovratnih ventilov v batu (6 ventilov). Ventil sestavljajo bat, kroglica, ležišče in vzmet. Ti ventili se odprejo pri preobremenitvi: ob tiščanju trima navzdol v spodnji skrajni legi in pri naletu na oviro med vožnjo.
Slika

Za odprtje enega izmed teh ventilov v zgornji legi je dodana igla, ki zadene zgornji pokrov cilindra in prepreči preobremenitve, če trim tiščimo navzgor v zgornji skrajni legi.
Slika

Pa še nepovratni ventil, po katerem sem vas spraševal v začetku teme:
Na spodnjem delu trima je vijak za izpust olja,ki je povezan z glavnimi nepovratnimi ventili, cilindrom in rezervoarjem črpalke. Tu je manjkal kroglica v ležišču. Tako je sistem deloval le pri mirovanju čolna. Pri delovanju hidravlika zaradi obremenjenosti z druge strani in puščanja olja z želene, ni zmogla premakniti nepovratnega ventila.
Slika

Pa še posledice nepravilne montaže trima.
Spodaj je trim vpet z jekleno gredjo fi cca 12 mm. na eni strani trim ni imel puše, zato je stal postrani in posledično je bat ribal ob cilinder. Na srečo brez funkcionalnih posledic.
Slika

Iz slik lahko vidite, da je vgrajenih cel kup nepovratnih ventilov. Če vam ne drži motorja v poziciji, je to verjetno posledica nečistoč, ki se ujamejo na spoje kroglica ležišče. Mogoče bi pomagalo tiščanje trima v spodnjo lego, saj se tam odprejo ventili v batu (nisem preveril,če je motor dovolj močan) in pretok sčisti nesnago iz kroglic v rezervoar, kjer se ujamejo v filter. Tiščanje v zgornji legi po moje ne pomaga, saj se tam odpre le ena kroglica.
Drugi možni vzrok so o-ringi na ventilih. Je pa ta možnost malo verjetna.

No, pa je šel čas, ki sem ga želel prihraniti...
Nazadnje spremenil Zmagoj, dne So Okt 01, 2011 11:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Okt 01, 2011 10:26

Hvala lepa za razlago in slike! Super.

Zanima me bistvo; posledica nepravilne montaže in s tem je trim stal postrani in bat je ribal ob cilinder...

Torej je bil problem v spodnji horizontalni gredi, ki trim enoto drži na ohišje?!
Na etec forumih so pisali nekaj o ribanju cilindra ob bat... Meni se je zdelo to noro, da bi trim enota zaribala. Če prav razumem, je možen problem prav tu.
Zmagoj
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Zmagoj » So Okt 01, 2011 10:47

Vzrokov je bilo več.

Pri prvem razdiranju, ko trim sploh ni držal, sem opazil opilke in zribano površino cilindra. Trim je na ohišje motorja/zrcalo čolna (ne vem imena za ta del) vpet preko dolgega jeklenega vijaka/gredi. Tu sta v trimu na vsaki strani po ena puša. Pri meni je desna manjkala, zato je dtim pod obremenitvijo stal postrani. Ker je tesnilo na batu le malo večje od bata, pride pri odstopih od soosnosti cilinder-batnica do ribanja - v mojem primeru je bilo to odstopanje kar lepo opazno.
Če ti opilki pridejo v ventile stvar pušča. Na srečo kljub praskam cilinder drži motor v poziciji brez problema.

Pri meni pa je bil še drug problem. V olje je nekako (verjetno) prišla voda in kroglice ventilov so na nekaterih mestih precej korodirale in niso več držale. Ko sem jih zamenjal je stvar delovala. Seveda pa le v eni smeri, saj sem motor navzgor zlahka premaknil na roko ali pa se je dvignil pri vožnji rikverc.
Tu je bil razlog v manjkajoči kroglici, kar sem opisal v prejšnjem postu.

Skratka moj motor je nekdo že podiral in stvar narobe sestavil.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Okt 01, 2011 11:07

Aha, catch je v tem, da je nekdo ne prevč natančen, zadevo narobe skup dal. Verjetno niso v tovarni tako sestavili. Bom pa pri svojem vseeno preveru te puše na gredi.

Js bi vseeno probal z nekim finim šmirglom poravnat rise in nato še spolirat površino cilindra. Da ne bo dihtunge jedl.

S temi trimi pri etecih je lep cirkus...

Zdaj vsaj vem, da če bodo problemi (in jih pričakujem - seveda po izteku garancije), da se zadevo da odpret in zrihtat.
Uporabniški avatar
MarkoWave
Desetnik
Kraj: Vrhnika

Re: popravilo trima

OdgovorNapisal/-a MarkoWave » Sr Avg 23, 2017 22:26

Zdravo

Vem, da je stara tema ampak a je še kakšna varjanta, da se še enkrat slike iz posta naloži, ker imam isti problem pri istem motorju in ne bi rad dajal 1000€ za nov trim :)

Zanima me še kje se nahaja vijak za ročno dvigovanje in spuščanje, ker jaz sem našel samo tista za dolivanje in spuščanje olja .
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 24, 2017 09:30

Najlažje je, da si kupiš service manual in tam notri je vse narisan in napisan v 0.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Avg 24, 2017 18:12

Ko sem imel še evinrude, sem kupil online service manual pri seloc marine. S pomočjo tega sem potem zamenjal impeler, razdrl peto, zamenjal semeringe, snel powerhead (blok motorja) in očistil izpušne kanale, zamenjal termostat, preveril delovanje hlajenja pa še kakšno malenkost. Online dostop za 3 leta je bil nekaj čez 30 eur.
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 24, 2017 18:30

Original je nartabuli.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
MarkoWave
Desetnik
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a MarkoWave » Če Avg 24, 2017 21:23

Jaz imam zastonj pdf verzijo in je ok.

Sem ga malo gor in dol teral in po cca 12ih urah še ni padel dol :?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov