Konzerviranje motorja 4 T

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Bine
Kapitan korvete

Konzerviranje motorja 4 T

OdgovorNapisal/-a Bine » Sr Okt 19, 2011 15:43

Najprej opravičilo moderatorju ker sem odprt še eno temo. Za ta korak sem se odločil, ker sem prebral vse objave na to temo in če vam po pravici povem sem postal totalno "zmešan" :lol:

Da objasnim zadevo. Do lanskega leta sem imel motor Suzuki 40 2T. Konzerviral sem ga tako, da sem v uplinjač vbrizgal spraj ( na sliki je prikazan na levi strani ), nato pa ko se je začelo kaditi še nekaj časa šprical in nato motor ugasnil sam. Nikoli mi ni uspelo da bi se motor ko sem šprical ugasnil sam, je pa močno kadil. Nato sem odvil še svečke in isti spraj vbrizgal še v valje, ter nato na roke privil svečke. Ko je bilo vse to končano, sem z desnim sprejem pošprical še vse dele pod pokrovom motorja. Zadeva je bila za mene končana, spomladi samo obrnil ključ in to je to. Če je postopek pravilen ne vem, lahko samo rečem da so me tako naučili :)

Od letos naprej imam nov motor Mercury 60 EFI 4T. Ko berem podobne teme, enostavne ne vem več kje sem.
Zanima me, ali je postopek ki ga bom opisal pravilen ali ne.

Iz glavnega rezervoarja bom snel cev za gorivo in jo vtaknil v litrsko plastenko kjer bo notri bencin. Motor zaženem in ko mi začne sesati gorivo, počasi dolivam olje v to gorivo, nato ko začne motor kaditi, cev za gorivo odstranim in počakam, da v cevi zmanjka goriva in motor ugasne.
Nato odvijem svečke in s prejem ki sem ga uporabljal že pri 2 T našpricam še v valje.

Ali mi lahko kdo objasni ali je postopek pravilen ali ne? Potrebujem konkreten odgovor da zadevo uredim.

Za pomoč prilagam še nekatere fotografije za lažjo predstavo.

Hvala lepa za pomoč.

Bine

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Okt 19, 2011 22:34

Si čisto pravilno delal že s starim motorjem, pa tudi z novim je podobno...

Če je 4T z vplinjačem, potem je postopek popolnoma enak! V gorivo ne daješ olja!

Če pa je MPI motor z vbrizgom, potem pa tako kot si že sam napisal, le da v tisti plastenki že prej narediš močno mešanico, nekje 20 do 25%. Lahko vliješ notri 2,5 dcl 2T olja in pa 7,5 dcl bencina. Motor bo normalno vžgal, ker je v sistemu še čisti bencin, potem ga pusti teči, da začne močno kaditi. Dodaj malo gasa (nekje 900 do 1000 vrt/min), da ne bo umrl zaradi veliko olja... Potem ga ugasneš in to je to! Iz sistema pa ne prazni goriva!!! Motor naj vse do konca teče tako, da sesa gorivo (mešanico) iz plastenke!
Na koncu je odlično, če še skozi svečke špricneš malo spreja, ki si ga omenil. Tudi če tega ne narediš bo OK, vendar pa če imaš voljo, bo to več kot odlično!

LP
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Okt 19, 2011 23:01

Ker je admin že na vse odgovoril...
Ti lahko povem še za gorensko konzervacijo ;)
ko vzameš iz morja, samo vržeš v klet, do druge sezone ;) potem pa spet gas... :wink:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Bine
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bine » Če Okt 20, 2011 10:24

admin najlepša hvala. Če sem prav razumel motor ugasnem jaz na ključ, tisti mešanica goriva in olja pa mora ostati v cevi in sistemu, ne sme motor ugasniti zaradi tega ker bi zmanjkalo goriva. Potem ko motor ugasnem lahko ubistvu cev nataknem nazaj na rezervoar?

Kaj po spomladi, verjetno enako samo obrnem ključ in to je to...

lp

Bine
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Če Okt 20, 2011 10:42

Bine ti bi moral vpoštevat TEX-a ker si gorenjc.

Bom pa še jaz vprašal če bi lahko konzerviral kar z WD-40? V karburator bi šprical dokler mi ne zmanjka spraja, seveda z odprtim gasom do fula. Motor je pa Merc 4.3. NOrmalno brez vžigalnih svečk.

Hvala.
Bine
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bine » Če Okt 20, 2011 11:05

Iztok, gorenjska varianta ne pride v poštev :wink: pri navtiki ni važno koliko košta, važna je kvaliteta in sigurnost...letos sem tri pajace iz morja šlepov na kopno, tko da res nikoli nebi bil v tej situaciji :lol:

lp

Bine
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » Če Okt 20, 2011 11:13

A zgornji postopek (ne gorenjski :lol: ) velja tudi za Tohatsu TLDI, se pravi za 2T z direktnim vbrizgom? Ali je mogoče kako drugače?
Hvala!
LP Blaž
LP Blaž
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Okt 20, 2011 11:21

goahead napisal/-a:Bine ti bi moral vpoštevat TEX-a ker si gorenjc.

Bom pa še jaz vprašal če bi lahko konzerviral kar z WD-40? V karburator bi šprical dokler mi ne zmanjka spraja, seveda z odprtim gasom do fula. Motor je pa Merc 4.3. NOrmalno brez vžigalnih svečk.

Hvala.

Če mene vprašaš, ti bo motor odšel v zeeelllooooo visoke obrate, saj je wd40 zelooo eksploziven, tako da kar veselo, pa odmakini se stran da ne dobiš kakega bata v glavo 8) , ker potem neboš mogel več opisati postopka na forumu,kako se je zaključil :cry:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Okt 20, 2011 12:20

Tudi Jaz sem za Gorenjsko variatno pri 4T, pa ne zaradi denarja, ampak ker je z konzervacijo večinom več problemov kot koristi, pa je treba pogosto čistiti vplinjač itd...

Menjava olja v peti po sezoni, menjava olja motorja pred sezono, pa gas.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Okt 20, 2011 12:59

Kdor ima možnost 1x na mesec štartat motor za pol ure in to je to.
Zakaj pa je dobro, da ostane gorivo v sistemu? Jaz vedno snamem dovod goriva in počakam, da motor (4t) crkne. Je to narobe?
mirno morje
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Če Okt 20, 2011 13:15

bolid napisal/-a:

Hvala.

Če mene vprašaš, ti bo motor odšel v zeeelllooooo visoke obrate, saj je wd40 zelooo eksploziven, tako da kar veselo, pa odmakini se stran da ne dobiš kakega bata v glavo 8) , ker potem neboš mogel več opisati postopka na forumu,kako se je zaključil :cry:

No sej ga bi samo napolnil z wd-jem za čez zimo. A misliš da bi potem na pomlad naredil hudiča?? En moj kolega vsako leto "T motor tako konzervira.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

Re: Konzerviranje motorja 4 T

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Če Okt 20, 2011 13:46

Bine napisal/-a:Najprej opravičilo moderatorju ker sem odprt še eno temo. Za ta korak sem se odločil, ker sem prebral vse objave na to temo in če vam po pravici povem sem postal totalno "zmešan" :lol:

Da objasnim zadevo. Do lanskega leta sem imel motor Suzuki 40 2T. Konzerviral sem ga tako, da sem v uplinjač vbrizgal spraj ( na sliki je prikazan na levi strani ), nato pa ko se je začelo kaditi še nekaj časa šprical in nato motor ugasnil sam. Nikoli mi ni uspelo da bi se motor ko sem šprical ugasnil sam, je pa močno kadil. Nato sem odvil še svečke in isti spraj vbrizgal še v valje, ter nato na roke privil svečke. Ko je bilo vse to končano, sem z desnim sprejem pošprical še vse dele pod pokrovom motorja. Zadeva je bila za mene končana, spomladi samo obrnil ključ in to je to. Če je postopek pravilen ne vem, lahko samo rečem da so me tako naučili :)

Od letos naprej imam nov motor Mercury 60 EFI 4T. Ko berem podobne teme, enostavne ne vem več kje sem.
Zanima me, ali je postopek ki ga bom opisal pravilen ali ne.

Iz glavnega rezervoarja bom snel cev za gorivo in jo vtaknil v litrsko plastenko kjer bo notri bencin. Motor zaženem in ko mi začne sesati gorivo, počasi dolivam olje v to gorivo, nato ko začne motor kaditi, cev za gorivo odstranim in počakam, da v cevi zmanjka goriva in motor ugasne.
Nato odvijem svečke in s prejem ki sem ga uporabljal že pri 2 T našpricam še v valje.

Ali mi lahko kdo objasni ali je postopek pravilen ali ne? Potrebujem konkreten odgovor da zadevo uredim.

Za pomoč prilagam še nekatere fotografije za lažjo predstavo.

Hvala lepa za pomoč.

Bine

Slika

Slika

Slika

Slika

Mitja prosim podaj mnenje.
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Če Okt 20, 2011 13:50

Gaso napisal/-a:Tudi Jaz sem za Gorenjsko variatno pri 4T, pa ne zaradi denarja, ampak ker je z konzervacijo večinom več problemov kot koristi, pa je treba pogosto čistiti vplinjač itd...

Menjava olja v peti po sezoni, menjava olja motorja pred sezono, pa gas.

Se popolnoma strinjam. Tudi sam prakticiram tako, pa nimam samo enega motorja, pa tudi problemov še nikoli nisem imel. Če vsaj malo nekaj veste o tribologiji, potem vam mora biti jasno, zakaj 4t ni potebno konzervirat, pri 2T pa je to potrebno.

LP.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Okt 20, 2011 15:34

Hvala.

Bože nedaj, samo WD 40 ne.

Je preveč agresiven, nemasten in hitro se posuši, tako, da ti naredi več škode kot koristi.

Držite se Tex-ove taktike ali pa uporabite 30-40 % mešanico in spreje za konzerviranje.

Vsi ostali, ki boste pa delali škodo z WD-ji in ostalimi sranji pa kar pokličite in mi pripeljite motor, da ga popravim. :D

Lp Mitja
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Okt 20, 2011 17:45

Še enkrat, ker očitno nekateri hudičevo površno berete!!!

1. NE GA SRAT Z WD40!!! Kot je napial Mitja, WD40 ne sodi v motor!!!

2. Motor ki ima uplinjač se konzervira samo s sprejem!!! Ne delat mešanice!!! Cev goriva tudi snamite, tako da bo motor pokuril vso gorivo iz uplinjača!!!

3. Motor, ki ima elektronski vbrizg goriva se konzervira z močno mešanico!!! To je lahko 2T ali pa 4T motor!!! Oba je treba konzervirat, če bosta stala recimo 10 mesecev! Cevi pri vbrizgu NE SNEMAJTE!!! V celotnem sistemu črpalke in injektorjev naj ostane gorivo!!! Če je vse OK, bo le-to pod tlakom še naslednje leto...

Gorenjska varianta pa se prej kot slej konča klavrno! Lani spomladi se je tako končala mojemu sosedu... Konzervacija je bila slaba, spomladi je motor vžgal in deloval je dokaj normalno, le nekaj se je slišalo notri "cink cink cink cink"... Nekaj malega tolčenja... Ko je mehanik pobral ven svečke je videl, da en cilinder od osmih, motor je bil 5,7L Mercruiser ne deluje... Potegne dol glave in en ventil je kriv kot goba... Čez zimo je ventil oksidiral in vzmet ga ni bila sposobna vrniti, ga je pa vrnil bat, ko je prišel v ZML... :wink:

Sedaj pa naj vsak dela kakor hoče in če misli, da je po njegovo prav, naj to zadrži zase, ne pa, da krivo vero učite druge!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost