Prenova krmila (namestitev dodatnih krmil)

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » To Dec 27, 2011 22:01

stanec napisal/-a:
Tex napisal/-a:Jebo vas fizika !
Kakšno krmilo prijema bolje pri enaki hitrosti ? Večje ali manjše ? Vem,da če miruje je vseeno ! najverjetneje pa ni to mislil !

Mislim, da bi bilo treba v temah ločiti kaj so strokovna vprašanja in kaj je nakladanje.Če nekdo sprašuje strokovno in prosi za pomoč,hvala bogu,da se najde nekdo in strokovno odgovori,sicer forum zgublja na resnosti,takim nakladačem,pa bi bilo potrebno onemogočiti,da se oglašajo prav v vsaki temi.
Pa brez zamere.

In kje je v tej temi tvoj strokovni odgovor?
Bačo Trefalt

OdgovorNapisal/-a Bačo Trefalt » Če Dec 29, 2011 16:12

Hvala za komentarje.V mislil sem imel če ima kdo izkušnjo z namestitvijo dodatnih krmil in kakšnji so bili rezultati.Dugače mi je bilo zelo zabavno prebirati medsebojne komentarje.
Malo sem se že prej nagibal k stern trusterju.
Ps.Imam že kar nekaj izkušen glede pristajanja tako ali tako, pet let že rentam cca tri tedne na leto ,spomladi, poleti, jeseni.Opazil sem močno razliko vožnje vzratno moje barke glede na jedrnice.Z jadrnico 99% pristajan na krmo z barko pa na pramec ker imam zadaj kopalno ploščat in je malo težje dostopna.Problem se mi pojavlja pri izplutju.

pa mirno morje vsem morjeplovcem ugoden vetr pa jadralski sekciji

lp Bačo
cavelj
Višji praporščak
Kraj: Krško
Kontakt:

Zdravo

OdgovorNapisal/-a cavelj » Če Dec 29, 2011 17:34

Glejte moj sosed iz pomola je imel vedno težave pri pristajanju z jadrnico.
Lansko zimo pa je naredil novo krmilo ki ima večjo površino, največ ga je podalšal v globino tako da je sedaj samo kakih 5cm krajše od kobilice.
Sedaj ga jadrnica pri vzratni vožnji bistveno bolj uboga kot ga je prej.
Tako da se z spremembo krmila da izbolšati "ubogljivost barke" pri vzratni vožnji.
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

Re: Zdravo

OdgovorNapisal/-a pale » Če Dec 29, 2011 20:12

cavelj napisal/-a:Glejte moj sosed iz pomola je imel vedno težave pri pristajanju z jadrnico.
Lansko zimo pa je naredil novo krmilo ki ima večjo površino, največ ga je podalšal v globino tako da je sedaj samo kakih 5cm krajše od kobilice.
Sedaj ga jadrnica pri vzratni vožnji bistveno bolj uboga kot ga je prej.
Tako da se z spremembo krmila da izbolšati "ubogljivost barke" pri vzratni vožnji.

a je to dvojambornica v malinski.če je sem to krmilo delal jaz in ni samo podaljšano navzdol ampak je tudi podaljšano naprej od osi cca.10 cm
cavelj
Višji praporščak
Kraj: Krško
Kontakt:

Zdravo

OdgovorNapisal/-a cavelj » Če Dec 29, 2011 20:20

Ja to je ta dvojambornica.
Če si ga ti delal potem verjetno veš tudi o tem kako se obnaša barka sedaj-

Lp
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Če Dec 29, 2011 20:28

veliko boljše,tam je še mal problema s tokom.ima pa jo moj bratranec
Digo
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Digo » Pe Dec 30, 2011 07:11

Pozdravljeni.Jaz imam tudi barko z eno osjo pa se majhnim krmom
in vam samo nekaj povem vaja dela mojstra le naucit se
je treba iskoroscat silo ki jo povzroca propeler.to je vsa umetnost.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Dec 31, 2011 12:04

Če sem prav razumel že prvič je govora o motorni barki... Žal je tako, da verjetno ne boš nikoli imel niti pol tako velikega krmila, kot ga ima najmanjša jadrnica!!! Torej, kakšne posebne spremembne ne bodo veliko vplivale, bi pa minimalno zagotovo... Drugače pa bo najbolje, da poslušaš nasvet Diga pred mano... Vaja dela mojstra.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost