Epoxy Primer in Poly Enamel

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral
Kraj: Velenje-Bunarina

Epoxy Primer in Poly Enamel

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » To Jan 24, 2012 17:37

Odgovora na moje vprašanje nisem zasledil, čeprav sem dolgo iskal po forumu. Odpiram torej novo.

Situacija je taka:
Včeraj sem barval podvodni del barke(elan 430) z Hempelovim epoxy light primerjom. Uspel sem pobarvati dva premaza, preden mi je zmanjkalo barve. Problem je da se na barki (malo) poznajo lise,kjer barva ni povsem prekrila površine(morda sem preveč rečil). Drugače se je barva super posušila in zgleda zelo trdno. Zanima me ali moram kupiti še en primer in narediti še kak premaz ali lahko grem kar čez z poly enamelom?

LP
VS
:)
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 24, 2012 18:13

Med premazi se epoxi nikoli NE SME POPOLNOMA posušit. Antifouling pa sploh ne prime, če zadnji sloj še malo ne pika. Postopke imajo vsi resni proizvajalci natančno opisane. Hempel je glede navodil in tudi kvalitete na zelo slabem glasu.
Ne vem kako si se lotil takega dela, PREDNO si se natančno informiral.
LP NT
Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » To Jan 24, 2012 18:24

Nikola Tesla napisal/-a:Med premazi se epoxi nikoli NE SME POPOLNOMA posušit. Antifouling pa sploh ne prime, če zadnji sloj še malo ne pika. Postopke imajo vsi resni proizvajalci natančno opisane. Hempel je glede navodil in tudi kvalitete na zelo slabem glasu.
Ne vem kako si se lotil takega dela, PREDNO si se natančno informiral.
LP NT

Hempel navodila: Med premazi min. 2 uri, max 20 dni ? Jaz mislim da toliko nebi mogli zgrešiti. Barva je bila pa po 2 urah na dotik suha. Razen če močno pritisneš.
topli kraji
Naddesetnik

barve Hempel

OdgovorNapisal/-a topli kraji » To Jan 24, 2012 18:44

Imam zelo, zelo dolgoletne izkušnje z barvami, ki si jih uporabil in trditev, da so na zelo slabem glasu ne drži.Natančna in uporabna navodila so že na embalaži, pa tudi pri prodajalcu jih boš dobil na tvojo željo.Če boš upošteval vse, tudi potrebno temperaturo, si lahko brez skrbi glede premazov.90% bark je ob Jadranu pobarvanih z njihovimi barvami, kar je več kot dober namig.
m
Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » To Jan 24, 2012 19:04

Preveč me tako ne skrbi, ker bo barka v vodi max 2 tedna skupaj.
Upam da bo vsaj na izgled videti solidno.

LP
VS
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 24, 2012 19:48

Šele sedaj sem dojel, da gre za mali čolniček. No tu zadeva ni tako zahtevna, za večja plovila pa tak postopek ne pride v poštev kajti, če antifouling naneseš na posušen epoksi primer potem se ne prime. Velja ne glede na proizvajalca. PREVERJENO !!

@Virto S....Hempel navodila: Med premazi min. 2 uri, max 20 dni ?
Tale Hemplova trditev pa je naravnost idiotska zato o "kvaliteti" Hempla ne dvomim.

@Topli Kraji.....Natančna in uporabna navodila so že na embalaži...
Pa si ti sploh kdaj prebral kaj piše na škatli?

Slika

Vse kar je od navodil pametnega napisanega je samo tale stavek: ZAMIJEŠATI to in to ... BREZ navedenih mešalnih razmerij. Volumen posode A in B ne ustreza dejanski količini vsebine. Poslušaj Hempel bi jaz prepovedal prodajat, ker ne ustreza niti minimalnim zahtevam za prodajo.
Slika
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne To Jan 24, 2012 20:11, skupaj popravljeno 1 krat.
topli kraji
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a topli kraji » To Jan 24, 2012 20:10

LOL
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » To Jan 24, 2012 20:35

Ma daj topli kralj, malo se umiri...
Se pa zelo strinjam s tabo NT, sem sam tudi mnenja da je Hempel največje skrapocalo, ki ga lahko napackaš na barko.
Je pa problem marsikatere barve oziroma kemikalij na sploh, v pomankljivih navodili. Predvsem me moti to, da večinoma pišejo razmerje komponent, nikjer pa potem ali je to mišljeno masno, ali volumsko razmerje.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » To Jan 24, 2012 20:52

Včasih je za vsak epoxy premaz veljalo, da ga moraš nanašati po 6 urah. Vkolikor si čas podaljšal je bila edina rešitev ponovno brušenje in nato nanos. Lp Luftar
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jan 24, 2012 21:12

Res je, kar pravi NT, da so navodila bolj tako, če hočeš zmešati manjšo količino... Pametno bi bilo (in edino pravilno), da bi napisali masna razmerja!

Vendar pa "over all" na vseh mojih barkah do sedaj je bil Hempel in vedno je služil namenu. Primer sem vedno mešal na način obe piksni skupaj in pobarvaj, pa je delovalo kot mora. Tudi po polovico sem mešal, na srečo pa nikoli nisem rabil pol deci-litra, kar bi znal biti problem...
Kar se tiče samih antifoulingov, tudi deluje za pol leta v morju, na barki ni bilo nikoli niti pikice. Letos sem prvič preiskusil še Hemplov spray za noge, tisti pravi, ne prozorno skrapucalo... Noga je bila čista celo sezono, kar me je zelo veselilo. Nisem pa še našel nečesa, kar bi se obneslo na flapsih! Tam Hemplov primer ne drži popolnoma nič. Vemo, da je inox problematičen, samo pomoje ima nekdo drug rešitev tudi za to. Ideje? Rabim nekaj poskusit letos na svojem, če bo bolje od Hempla... :D
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » To Jan 24, 2012 21:31

admin napisal/-a:...Nisem pa še našel nečesa, kar bi se obneslo na flapsih! Tam Hemplov primer ne drži popolnoma nič. Vemo, da je inox problematičen, samo pomoje ima nekdo drug rešitev tudi za to. Ideje? Rabim nekaj poskusit letos na svojem, če bo bolje od Hempla... :D

Po mojem bi bilo za flapse najbolje, če jih spoliraš na visok sijaj, ker potem se organizmi nimajo na kaj prijet. Sicer še nisem kdaj kaj takšnega probal, vendar bi moralo delovati, pa še cenovno ne bi smelo bit preveč.
Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » To Jan 24, 2012 21:32

Nikola Tesla napisal/-a:Šele sedaj sem dojel, da gre za mali čolniček. No tu zadeva ni tako zahtevna, za večja plovila pa tak postopek ne pride v poštev kajti, če antifouling naneseš na posušen epoksi primer potem se ne prime. Velja ne glede na proizvajalca. PREVERJENO !!

Ja gre za 4,3m jadrnico. In nevem če je enako z antifaulingom na primer in pa z poly enamelom na primer. Vprašanje je še vedno enako:
Ali pobarvam še eno plast primerja ali lahko na te dve ki nista povsem pokrili osnove pobarvam kar poly enamel?

LP
VS :)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jan 24, 2012 21:39

glens napisal/-a:
admin napisal/-a:...Nisem pa še našel nečesa, kar bi se obneslo na flapsih! Tam Hemplov primer ne drži popolnoma nič. Vemo, da je inox problematičen, samo pomoje ima nekdo drug rešitev tudi za to. Ideje? Rabim nekaj poskusit letos na svojem, če bo bolje od Hempla... :D

Po mojem bi bilo za flapse najbolje, če jih spoliraš na visok sijaj, ker potem se organizmi nimajo na kaj prijet. Sicer še nisem kdaj kaj takšnega probal, vendar bi moralo delovati, pa še cenovno ne bi smelo bit preveč.

Verjemi, da se na hoch glanz ZELO radi primejo... Poliranje ni rešitev, brez strupov ne gre. :evil:
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » To Jan 24, 2012 21:42

Hja, pol ti pa res ne preostane drugega kot strup.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jan 25, 2012 07:29

VirtoSailor, če barke ne boš imel cele sezone v vodi lahko greš čez še dve roke poly enamela. Poly redčiš po potrebi oz. čim manj.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 10 gostov