Yanmar instrumentna plošča

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Yanmar instrumentna plošča

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Feb 04, 2012 19:25

Instrumentna plošča bi bila potrebna obnove ali zamenjave: ne dela mi ključavnica, črna plastika ima 5 cm razpoko, ne delajo opozorilne lučke ... vžigi v zadnji sezoni so bolj improvizacija in igranje s kontakti.

Razmišljam o menjavi (ki ni tako poceni; malo manj kot jurja je orginal komplet) ali o tem, da bi sam sestavil novo - kontaktna ključavnica, obratomer, opozorilne lučke, gumb za zagon itd. so na voljo v vsaki bolje založeni trgovini. Ploščo v ozadju tudi ni nek večji problem izdelati.

Je kdo delal kaj podobnega? kaj svetujete?

Simbolična slika istega panela:
Slika
1 old instrument panel by _grega02_, on Flickr
stefan
Desetnik

izdelava instrumen plošče

OdgovorNapisal/-a stefan » So Feb 04, 2012 19:58

sam sem si naredil komandno ploščo za precej manj denarja,malo več dela in potrpežljivosti
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Feb 04, 2012 19:59

Poglej malo po rabljeni opremi in sestaviš plato, ki bo kot nova.
Nekaj takega recimo:

http://www.ebay.de/itm/Yanmar-Paneel-Ya ... 35b92016d4

lp
Aleš
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Feb 04, 2012 22:57

Vse je odvisno od plastike. Če se lepi z epoksijem bi jo popravil zbrusil in pobarval, zamenjal ključavnico in žarnice. Če se ne da, bo bolje malo posurfat po netu in najti kaj primernega.

No jaz sem se lotil drugače. Novo instrument ploščo sem naredil iz nekega zelo zanimivega materiala, ki je podoben belemu kerocku. Luči so ledice. Instrumenti so taki iz motomarina, da ni problemov z deli. Stikala pa sem zamenjal s profesionalnimi z gumi čepi. Ključavnice na barki sovražim, ker vedno odpovedo prav takrat, ko ni treba zato sem namesto nje montiral stikalo za kontakt. Za gretje in start pa klecno moment stikalo.

LP NT
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Ne Feb 05, 2012 10:21

imaš zs
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » Ne Feb 12, 2012 18:25

Nikola Tesla napisal/-a:Vse je odvisno od plastike. Če se lepi z epoksijem bi jo popravil zbrusil in pobarval, zamenjal ključavnico in žarnice. Če se ne da, bo bolje malo posurfat po netu in najti kaj primernega.

No jaz sem se lotil drugače. Novo instrument ploščo sem naredil iz nekega zelo zanimivega materiala, ki je podoben belemu kerocku. Luči so ledice. Instrumenti so taki iz motomarina, da ni problemov z deli. Stikala pa sem zamenjal s profesionalnimi z gumi čepi. Ključavnice na barki sovražim, ker vedno odpovedo prav takrat, ko ni treba zato sem namesto nje montiral stikalo za kontakt. Za gretje in start pa klecno moment stikalo.

LP NT

NT
Objavi na forumu kako se imenuje ta zanimiv material in ali je tudi v črni barvi.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Feb 12, 2012 18:58

Bi če bi vedel kako se imenuje bi že napisal. Našel sem ga pred leti kot odpadni košček v Seawayu. Za moje potrebe je bil ravno prav velik. Sem pa izredno presenečen, ker je še vedno popolnoma bel in brez znakov staranja.
Ne bom kiksnil, če rečem, da imajo popolnoma identičen material v Kolpasanu v Metliki TUKAJ.... Pred časom sem tam kupoval kerrock oziroma nihovo verzijo in sem tam videl tudi popolnoma identične bele plošče 5mm debeline. Za ime pa res ne vem.
LP NT
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Ne Feb 12, 2012 22:22

Nikola Tesla napisal/-a:Bi če bi vedel kako se imenuje bi že napisal. Našel sem ga pred leti kot odpadni košček v Seawayu. Za moje potrebe je bil ravno prav velik. Sem pa izredno presenečen, ker je še vedno popolnoma bel in brez znakov staranja.
Ne bom kiksnil, če rečem, da imajo popolnoma identičen material v Kolpasanu v Metliki TUKAJ.... Pred časom sem tam kupoval kerrock oziroma nihovo verzijo in sem tam videl tudi popolnoma identične bele plošče 5mm debeline. Za ime pa res ne vem.
LP NT

Živijo,
če je material podoben Kerrock-u, potem je to verjetno CORIAN (http://www2.dupont.com/Corian/sk_SI/colours/index.html) - komu kaj pove to ime? Lahko se pozanimam podrobneje, ker sem v službi pred časom imel opravka s tem...
lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Feb 28, 2012 00:05

Nikola Tesla napisal/-a:No jaz sem se lotil drugače. Novo instrument ploščo sem naredil iz nekega zelo zanimivega materiala, ki je podoben belemu kerocku. Luči so ledice. Instrumenti so taki iz motomarina, da ni problemov z deli. Stikala pa sem zamenjal s profesionalnimi z gumi čepi. Ključavnice na barki sovražim, ker vedno odpovedo prav takrat, ko ni treba zato sem namesto nje montiral stikalo za kontakt. Za gretje in start pa klecno moment stikalo.

Ker imam malo čas študirati tole me zanima, katere instrumente je najbolj smiselno imeti in za katere stvari se potrebuje ledice (kontakt itd.?)?

Prostora imam za nekje 4 instrumente in razmišljam o naslednjih:
- obratomer (seveda obvezno)
- temperatura bloka motorja
- voltmeter ali amp-meter
- pritisk olja
- nivo goriva (opcijsko, ker ga že imam v notranjosti)

Nekaj laičnih vprašanj:
- Ali je smiselno in možno namestiti merilec pritiska olja v dizel motor kot Yanmar 2GM20?
- Je uporabnejši amp-meter ali voltmeter?
- Kje lahko nabavim profi gumi čepe, stikalo za kontakt ter klecno moment stikalo?

PS. Nakup instrumentov je pa možen v Motomarine

Slika

Slika

Slika

Slika
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » To Feb 28, 2012 01:21

Iz tvojega posta smatram, da bodo instrumenti v cockpitu.

Potem so to instrumenti za kontrolo delovanja motorja:
obratomer, temperatura motorja, pritisk olja in voltmeter;

Ampermeter rabiš za kontrolo potrošnje elektrike in je bolj smiseln v notranjosti.

Ni mi pa jasno, kam misliš vse te namestiti v cockpitu, saj imaš jadrnico in ne motornjaka.

Gumi kapice za klecna stikala, kontaktno stikalo dobiš tudi v SLO v trgovinah z elektroniko Conrad, IC-elektronika in seveda v Motomarine.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Feb 28, 2012 01:26

sailman33 napisal/-a:Ni mi pa jasno, kam misliš vse te namestiti v cockpitu, saj imaš jadrnico in ne motornjaka.

Vse bi dal namesto obstoječe komande plošče, naredil bi novo. Za 4 inšturmente na levi strani (dva zgoraj, dva spodaj, vsi bodo mali) ter na desni strani - stikala itd.... za to bi bilo po moje dovolj prostora.

Če bo pa problem s prostorom, pa bi dal en obratomer in en multi-števec:

Slika

oz. nekako takole:

Slika
instruments by _grega02_, on Flickr
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Ne Feb 12, 2017 17:54

@Grega295
Kako se je končala zgodba z obnovo panela? Si naredil novega, kakšen material si uporabil? Kako je s tesnenjem (na slikah originalnega Yanmar panela je na "kosovnici" narisano tudi tesnilo)?

@NT
Zakaj bi lepil samo če se da z epoxy-jem? Se lahko kako "na oko" vidi, ali je plastika primerna za lepljenje :oops: ? Se to samo zalepi ali še kaj utrjuje z vlakni?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Feb 12, 2017 18:14

Tadejko napisal/-a:@Grega295
Kako se je končala zgodba z obnovo panela? Si naredil novega, kakšen material si uporabil? Kako je s tesnenjem (na slikah originalnega Yanmar panela je na "kosovnici" narisano tudi tesnilo)?

Menjal sem samo prednjo plastično ploščo (ki je bila pri meni nalomljena) in tesnilo - original Yanmar. Cena je bila okrog 70-80 €. To mi je poleg drugih zadev 2 cca. leti nazaj naročil in menjal mehanik Vojko Okretič iz Izole.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov