elisa t18

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
cibro
Admiral

elisa t18

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Okt 24, 2007 21:08

Malo sem že bral poste pa mi še ni jasno to o elisah.
Na t 18 ima kolega 225x250 eliso. Za kaj je ta boljša, za full speed ali za bolši vlek?
Pa še nekaj ali gre gor elisa 10.3x13? Zakaj je ta dobra?
Samo ena razlika je da ima t18 gladko osovino kamor daš gor propeler, ta 10.3x13 pa je znotraj nazobčan(od mercuryja je). Ali se to da dat gor, ali ima smisel?
LP, g
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Okt 24, 2007 21:30

admin kje si da to iz rokava streseš :wink:
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Okt 24, 2007 21:58

napačne so mere od prej. ni 10,3 ampak 10.13x15P. Pa ne gre na t 18 sm probal.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Okt 24, 2007 22:11

Ja taka od Mercury-ja res ne paše na Tomosovo gred. So pa možne predelave in potme je možno. Oznake na elisi so ponavadi v inčih (colah), le Tomos je uporabljal milimetre. Prva številka je vedno premer, druga korak.

Moram pa reči nekja, kar marsikdo ne razume. Nobena elisa ni za vlek, spet druga za hitrost... To ne gre tako! Vse je odvisno od vrste plovila, njegove dložine, še najbolj od vsega pa od njegove mase.
Prva vrednost ni tako pomembna in z njenim spreminjanjem ne dosežeš nekih sprememb. Teoretično premer elise sploh ni pomemben! V praksi sicer malo vpliva zaradi slipa in podobnega, kar pomeni, da večji premer zahteva večji navor motorja, s tme pa lahko tudi malo bolj vleče. Seveda velja tudi obratno...
Pomembna pa je druga številka, ki pomeni korak. To je tisto, kar mora biti točno določeno, za neko kombinacijo motor-plovilo. Korak 250mm je enak 10 inčem (natančno bi to bilo 254 mm). Če boš šel na večji korak, se bodo max vrtljaji motorja zmanjševali in obratno. S spremembo lahko ujameš priporočeno področje, kjer je moč motorja največja. To pomeni, da z večjim korakom čoln ne bo bolj "letel", če si bil že prej v pravem področju... Če pa se je motor prehitro zavrtel v max, potem je to prava odločitev. Podobno velja tudi, da če motor ne doseže dovolj velikih vrtljajev, je potrebno propeler po koraku zmanjševati...

LP
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Okt 25, 2007 15:25

Ja motor t18 bo na elanu gt401, ne kliček ampak banja 4m dolga.
kako bo s tem propom, bo to kaj glisiralo?3-4 osebe
LP, G
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Če Okt 25, 2007 15:34

Sam imam Tomos 18 z eliso 225 X 225 na čolnu Elan T- 401 pa stvar gre več kot odlično. 2 punci po 60 kg, mulček 15 kg in moja malenkost z 98 kg plus prtljaga za na plažo in stvar še glisira. Letos sem brez težav vlekel na smučeh punco težko ca. 60 kg.
Kolega pa ima enak motor z enako eliso na čolnu Elan GT - 402 pa glisirata brez težav dva možakarja in prtljaga. Za smučarko pa žal motor ne nudi dovolj moči.
Se pa motor z eliso 225 x 225 kar lepo zavrti s tem pa poskoči tudi poraba, ki po mojih izračun znese ca. 10 lirtov na uro.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Okt 25, 2007 18:11

ojla autokamp, ali kaj veš kako bi bilo z eliso 225x250? Ali je to za več navora ali več obratov?vlek?
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Okt 25, 2007 19:06

Pa hudiča a kdo sploh prebere kar napišem? :evil:

1. Navora ne more biti več, pa če gor postaviš eliso premera 1 meter ali pa 2 milimetra. Enako tudi če ekstremiraš s koraki. Navor (moment) je fizikalna količina, ki jo proizvede motor in nima popolnoma nobene veze s propelerjem!
2. Elisa za katero sprašuješ ima večji korak, torej bo motor dosegel manjše končne vrtljaje, pospeški bodo slabši (podobno kot če bi pri avtu pospeševal s 5. prestavo namesto s 4.) Končna hitrost bo večja, vendar le v primeru, da je bila prejšnja elisa za tisti čoln premajhnega koraka. Spet primerjava z avtom, kjer sodobni motorji dosegajo max hitrost v 5. prestavi in ne v 6. Ta je namenjena "šparanju".

LP
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Okt 25, 2007 21:36

Berem te samo morda sem se narobe izrazil. Mi je jasno da je motor močen kolikor pač je pa to nima veze kaki propeler je gor. Sem pa nekako razbral in postov, da naj bi nek propeler z določenim korakom izboljšal vlek motorja a s tem izgubiš na hitrosti ni pa to nujno. Mislil sem da je samo od propelerja odvisno kak bo vlek vidim pa da je tudi čoln važen. pri tem koraku mi samo ni jasno kaj to pomeni ali je to razmak med listi ali je to naklon listov...? :?
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Pe Okt 26, 2007 08:01

Seveda sem tudi sam probal eliso 225 X 250. Čoln se manj zavrti, končna hitrost je večja vendar izglisira težje. Z eliso 225 X 225 je bolj odziven. Skratka boljši občutki.
Drugače pa je najbolje, da kar sam probaš z katero eliso ti vse skupaj najbolj odgovarja.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Pe Okt 26, 2007 09:43

Admin pri meni se motor zlo rad zavrti na polne obrate sam končna hitrost po se mi zdi mal majhna bi mogu dat gor eliso z večjim korakom? Mam drgač jadrnico težko 3,6 tone in dizel motor volvo MD6a z 10 konji za eliso pa ne vem. Kje so ponavadi oznake na elisi?
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Okt 26, 2007 11:39

Ponavadi so oznake ko jo na tistem delu ki je proti barki na robu. Snami eliso pa boš našel.
LP

ps vem da si admina vprašal pa vseeno
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Okt 27, 2007 00:21

add Marjan5
Kot pravi cibro so oznake elise ponavadi spredaj ali pa pod matico.
Nekako splošno navodilo naj bi bilo, da j elisa s tako velikim korakom, da barka s polnim rezervoarjem vode in polovico goriva, ter obremenjena še s polovico dovoljene posadke doseže maximalne vrtljaje, ki jih predpiše proizvajalec. Če je na barki maximalno število oseb motor ne sme več dosegati max. vrtljajev. Na deplasmanskih plovilih (too je tudi jadrnica) je efekt dodatne mase sicer manj občuten, vendar se vseeno pozna koliko je barka obremenjena. Če se ti zdi, da prehitro doseže max vrtljaje, potem poskusi z eliso, ki ima za eno stopnjo večji korak, kot ta, ki je sedaj na barki.

add Cibro:
Korak elise ali druga številka, je njen "korak". Lajično bi lahko rekli, da je to naklon posameznega kraka. Za lažjo predstavo, bom naredil primerjavo, ki je sicer popolnoma realna. Elisa je dejansko enako kot vijak, voda v okolici pa kot matica. Če imamo 3 krako eliso, je to vijak s 3 stopenjsko vijačnico, kar pa s korakom nima veze. Pri enem obratu elise, se čoln dejansko premakne naprej za vrednost koraka. Torej če ima elisa korak 10 inčev, čoln ob enem vrtljaju naredi 254 mm. To je tako, kot če imate M10 vijak z matico. Če ga obrneš za en obrat, se vijak premakne za 1,5mm, ker je tak korak M10 navoja... Je pa pri propelerju malce zdrsa (slipa), kar pomeni, da se čoln v resnici ne premakne za vrednost koraka, saj nekaj propeler tudi zdrsne. To je posledica tega, da je voda kapljevina, matica pri vijaku pa je trdna snov in tako ne more priti do zdrsa...

LP

LP
uros2001
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a uros2001 » Ne Jul 27, 2008 15:21

Pozdravljeni sedaj imam čoln HELLWIG TRITON Dolg 4m. Zraven je Tohatsu 40letnik 2000 in plopeler 48 73136 A40 13P, Čoln mi ne zglisira tako kot bi moral-
Prej sem imel enak čoln in motor Yohnson 40. Plopeler ne vem kakšen je bil vendar je čoln lepo zglisiral.

Doma imam še en večji plopeler ki gre lepo na ripne (vodila) vendar če dam pred plopeler podložko, se mi plopeler zaleti v kobilico cink anodo.
Če dam brez podložke pa spredsaj drgne. Ali se podložke da kupiti po različnih širinah in

ALI JE OZNAKA PLOPELERJA OK
KAKŠEN PLOPELER BI BIL NAJPRIMERNEJŠI ZA TAK MOTOR IN ČOLN.

Hvala Lp Uroš

Kdo je na strani

Po forumu brska: pinosat in 6 gostov