Obnova trupa plovila

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mcar
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - S Istra

Obnova trupa plovila

OdgovorNapisal/-a mcar » Sr Jun 06, 2007 18:43

Imam par nejasnosti v zvezi z obnovo trupa plovila...Trup enega plovila je star 17 let drugega pa 5 in oba bi rad obnovil, prebarval, prelakiral. Gre za 7 meterska gliserja, katerima je sonce že načelo lak, kar pomeni da sta plovili mat. Ali mi lahko kdo svetuje kakšne barve naj kupim in kakšna je procedura obnove, kakšni postopki so vključeni v obnovo? Plovili naj bi imeli bel trup z debelo rdečo črto.
Hvala!

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Jun 06, 2007 19:15

Odlične barve za ta namen izdeluje Hempel.Imajo tovarno tudi v Umagu na hrvaškem.Jaz sem prebarval celo barko z njihovo barvo in sem zelo zadovoljen.Treba pa se je držati predpisanih postopkov.Najprej brušenje,nato kitanje ,razmaščevanje,prajmer in šele nato barva.Priskrbi si njihovo knjižico kjer je vse zelo lepo opisano.Vedeti je tudi treba, da se materijali za podvodni in nadvodni del razlikujejo.Če se to upošteva ne bo problemov.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Sr Jun 06, 2007 20:35

Če so samo mat jih probaj najprej spolirat z neko polir pasto sam moreš met profesional polirko, šele potem poskusi barvat.
Uporabniški avatar
mcar
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - S Istra

OdgovorNapisal/-a mcar » Če Jun 07, 2007 08:03

Hvala za odgovora!!! Pred letom sem kupil profi polirko in zmetal res veliko € za razne polirne paste, a rezultat je na koncu tak da pri starejšem plovilu drži sijaj 2-3 dni pri novejšem pa cca en mesec. Tako da mislim da se moram lotit barvanja...
LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Jun 07, 2007 11:41

Imam podobne težave. Po poliranju namaži barvo s silikonskim premazom (enak, kot za avtomobile)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 07, 2007 22:09

Ja po poliranju obvezno nanesi še enega od voskov. Pri tem ne uporabljaj avtomobilske kozmetike, ki v kontaktu s slano vodo takoj postane mat. Uporabi vosek za gelcoat plovil ali pa mogoče katerega od nano premazov. Sicer sam še nisem poskusil, izgleda pa interesantno... Ima mogoče kdo že izkušnje?

LP
Alexc
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Alexc » Če Jun 21, 2007 21:38

Hempel je res eden od proizvajalcev raznih dvokomponentnih barv (na epoxi bazi), ni pa edini, sploh pa ne najboljši. Probaj AWL GRIP naprimer.

Kar se poliranja tiče:
- ni toliko pomembna polirka, mimogre za 200 eur dobiš dovolj dobro da se lotiš vsake barke, kot je pomembno znanje in uporaba prave gobe, paste, hitrost poliranja

- Glede mat "laka" (verjetno ni lak ampak gel coat) pa: vse se da rešit s poliranjem, pa tudi obstojnost leska se da podaljšat.

- A ni lažje dat par 100 evrov na leto profesionalcu in ti nardi tko kot je treba?

lp, a.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Jun 22, 2007 06:47

Imam ELAN 401, ki je bil vec let na prikolici in je zelo klavrno izgledal. Najprej sem ga dobro zbrusil, pokital vecje praske, z kompresorjem presprical z LIGHT PRIMERJEM (dvokomponentni spric kit od Hempla), prebrusil in pobarval (z pistolo) z temnomodrim AWL GRIP lakom(2 roki). Je sicer precej drag, daje pa AWL GRIP 8(osem) let garancije na sijaj!!!!
Coln je kot nov! Ce bos dal primer vec kot enkrat je zelo dobro uporabiti razlicne barve, da se pri brusenju ne prebrusi pregloboko.(dobis ga v beli, sivi in crni)
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov