TOMOS 3,5

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

panula
Višji štabni vodnik

TOMOS 3,5

OdgovorNapisal/-a panula » Pe Mar 30, 2012 11:22

Sem ponosni nov lastnik tomos 3,5....
Sem anes že razstavil vplinjač, ga očistil in nastavil, sedaj teče kot urica:)

Imam pa dve vprašanji...

Rad bi zamenjal olje v peti, pa me zanima kje na gorenjskem bi lahko kupil tako olje...
Pa drugo, ne znam odhaklati, da bi se premikal levo desno, mi ni jasno kako ta mehanizem deluje...

Slika

Z rdečo sem označil del ki se mi zdi verjetno tisti, ki zaklene in odklene gibanje levo desno, vendar tudi če ga odstranim ven se nič ne zgodi, sem pa opazil, da je malo zvit in se ne da zavrteti čisto noter, je mogoče to krivo, da se motor ne obrača levo desno??

Že vnaprej hvala za odgovore...

LP
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Mar 30, 2012 11:34

Ta del označen z rdečo določa trdoto vrtenja. Problem je verjetno, da je tečaj tako zaroštan, da je toliko trenja da motorja ne moreš več vrteti. Če je odgovor da, potem bo zadevo najbolje razdret, očistit in ponovno namazat. Olje pa tudi ni preveč težko dobit; za T-18 sem kupoval gear oil od valvolina (BTC hala A), verjetno vse navtične trgovine imajo to zadevo.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Mar 30, 2012 11:53

Krivo je to da ni mazan, upam da ni do konca zj..no.
Probaj razstavti, će ne boš ponorel od matranja menjanja smeri pa še trzal boš cel čoln.
Lp
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Mar 30, 2012 13:12

Daj olje v tisti utor, ki je nasproti ušeska za privezat motor na čoln. Mogoče ti ne bo treba razdirati...
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » So Mar 31, 2012 08:10

maži z wd40 ali kaj podobnega
Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blacknero » So Mar 31, 2012 09:11

tudi sam sem imel isti problem z mojim t4 (ni se obračal oz. se je zelo težko). Težavo sem rešil z wd40 in plazečo mastjo (mast v spreju). Našprical sem jo v utora ki sem jih označil na sliki. Drugače pa lahko tudi odviješ ven tisti vijak, s katerim se nastavlja trdoto obračanja in nato v tisto luknjo našpricaš wd40 in plazečo mast. Mast in wd40 sem šprical izmenično, začel sem z wd40 in nato migal levo in desno z motorjem. Sedaj se motor zelo lepo obrača.

Evo še slika:

Slika
panula
Višji štabni vodnik

tomos 3,5

OdgovorNapisal/-a panula » So Mar 31, 2012 09:16

Tisto sem našprical z wd40 in crownowim tekočim oljem v spreju, pustil čez noč pa nič!

Sem se špa lotil zazdirati barabo...
Slika
Peto sem lepo snel, gred je šla ven tudi brez težav, sedaj pa tale del na sliki noče dol, odtegnil sem vijaka na sliki pa se ne premakne, je kakšen drug hec, tudi če pogledam notri ne vidim nobenega dodatnega vijaka ali kaj podobnega???

Rad bi pa snel tudi motor iz noge, po mojem bi moglo z temi štirimi vijaki, na sliki sem označil le 3 ker se 4tega ne vidi...
Slika
Pa se tudi ne premakne, vidi se tersnilo, samo da bi se tesnilo toliko zapeklo še nisem doživel, je tukaj v igri kakšen drug vijak???

LP N
panula
Višji štabni vodnik

tomos 3,5

OdgovorNapisal/-a panula » So Mar 31, 2012 09:19

Blacknero:
Ja točno v to luknjo sem včeraj popoldne izmenično šprical wd in plazečo mast, pa nič, koliko časa je pri tebi rabila zadeva da se je premaknila....

Razmišljam tudi da bi ležaj pogrel, bi to pomagalo???

LP
Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blacknero » So Mar 31, 2012 09:21

Tudi sam sem poizkusil razdreti ta del noge, ki se ni obračal, vendar nisem nikakor dobil dol tistega spodnjega dela. Poizkusil sem z wd40 plazečo mastjo in vsem mogočim nikakor ni šlo dol. Nato sem obupal in razmigal samo z wd40 in mastjo v spreju.

Noga pa je na motor pritrjena samo s tstimi štirimi vijaki, tako da bi se moral motor lepo sneti z noge.
Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blacknero » So Mar 31, 2012 09:57

Sam ležaja nebi preveč grel, ker je notri tudi plastika in nevem, če je dobro preveč segrevati. Drugače pa sem se kar nekaj časa matral s tem. Na začetku gre težko, kasneje pa se hitro razgiba. Svetujem, da motor postaviš na neko ravno površino, spodaj daj seveda papir, da se izogneš mastnim madežem. Najbolje je našpricati wd40 v čimveč špranj tam okoli ležaja, nato pa poizkusi premakniti levo in desno. Na začetku, je bilo pri meni potrebno malo udariti oz. rukniti, da se je zadeva premaknila. Ko se malo premakne, našpricaj z wd40 in pusti, nekaj časa, da se wd40 razleze po notranjosti. Lahko da motor ni bil spran s sladko vodo in je sol prijela.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » So Mar 31, 2012 11:16

Lahko, da ti je popustila tesnilna guma pri prirobnici, kamor se pritrdi motor. Če ti je zaradi tega na spoj pogonske polosovine in spodnjega nazobljenega dela ročične gredi prišla morska voda, je spoj zaradi rje prijel in zato ne moreš sneti motorja z noge.

Poglej tole temo:

http://www.tomos-riders.com/tomos-vanbr ... ao-10-god/
panula
Višji štabni vodnik

tomos 3,5

OdgovorNapisal/-a panula » So Mar 31, 2012 14:23

Uspelo!
Noga razstavljena na prafaktorje!
Obnova se lahko začne:)

Bom prilimal kakšno slikico ko bom barval in sestavljal...

LP
panula
Višji štabni vodnik

tomos 3,5

OdgovorNapisal/-a panula » So Mar 31, 2012 14:27

Vem da je bilo to verjetno že vprašano, samo v iskalniku nisem našel odgovora... kje lahko kupim barvo za nogo motorja???
verjetno navadne barve za kovinpo ne bodo uredu...
Aha, pa najbolje bi bila barva u spreju...

LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » So Mar 31, 2012 17:15

Svetujem ti, da vseeno pregledaš tisto gumo, ker če ti popusti ti bo voda vdrla v motor in ti naredila precejšnjo škodo, da ne govorim o ponovnem razdiranju. Svetujem ti, da prebereš tisto temo in obnovo opraviš kot je treba, v izogib kasnejšim problemom.
panula
Višji štabni vodnik

TOMOS 3,5

OdgovorNapisal/-a panula » Ne Apr 01, 2012 10:26

Danes sem snel cilinder, ter pregledal bat, ki ga bom pa moral zamenjati, saj je pod robom okrušen ali nekaj...
Slika
notranja stena cilindra je začuda v dobrem stanju, bat bom pa zamenjal, saj glede na sliko bo to verjetno najboljša rešitev??
Poškodovan je pa samo na tem mestu...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov