pranje motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

klemzi
Admiral
Kraj: trzin

pranje motorja

OdgovorNapisal/-a klemzi » Po Avg 11, 2008 12:16

Zdravo forumovci!!

Zanima me, ali se izvenkrmni 4T motor po končani sezoni motor pod pokrovom opere s sladko vodo in nato naspreja ali se ga samo naspreja s silikonskim sprejem.

Ko sem imel 2T motor sem ga vedno najprej opral, tale 4T Honda pa ima precej elektronike. :?: :?: :?:

Hvala!

LP Klemen
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 11, 2008 19:21

Pranje s sladko vodo je kar prava pot, vendar nikakor ne s pritiskom, kaj šele z visokotlačnim aparatom!!!
Po pranju naj se dobro posuši na zraku, potem motor še vžgi in naj se segreje. Tako bo izhlapela voda tudi v skritih kotičkih. Ko se motor ohladi ga poškropi s konzervacijskim oljem, kot je npr. Krown. Silikonski spray ni za ta namen!!!

LP
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » Če Avg 14, 2008 18:24

Nevem sicr kako je obcutljiv motor od colna, ampak nevem kak bos spravil mast in olje itd... dol brez pritiska... Torej za moje pojme, sprej za cistit motorje in pa wap :D
Priporocam pa da motor pred uzigom dobro spihas, da vlaga nepride kam do elektrike.
klemzi
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemzi » Če Avg 14, 2008 20:14

Saj ne mislim prati motorja da bo čist, ampak samo sprati sol, ki je v motorju in pripraviti motor na zimovanje.

Tudi ne vem, kako bi se obnesla elektronika in računalnik v motorju če bi opral pod pritiskom.

LP Klemen
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Pe Avg 15, 2008 09:42

Saj obstajajo tekočine (šamponi) za razmaščevanje. Jaz bi raje s tem našprical, počakal par minut in potem opral s tekočo vodo brez pritiska.

Sam sem naredil tako, potem pa elektriko posušil s fenom, ker ni bilo sonca. Kar je šlo dol, je pač šlo - zadosti.
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » So Avg 16, 2008 08:43

Pozdravljeni!

To pranje motorja pod pokrovom je nekoliko nova stvar zame.
Imam 2T motor 40 HP Suzuki in je kar precej masten. Vsako leto je bil servisiran in konzerviran - tako, da je je kar nekaj zaščite na njegovih delih.
Opran pa menim, da ni bil.

Zanima me, ali je to pranje obvezno za podaljšanje njegove življenjske dobe? Dvomim, da vsi operejo motorje pod pokrovom na koncu sezone!

Poleg tega pa kot sem videl, je kar nekaj električnih žičk, senzorjev ....., v katere bi lahko voda prišla (motor 10 let) in ne vem, kako bi se to posušilo :?:

Torej, kaj če se ga le prešprica s kakšnim sprayem in to je to (kot je bil do sedaj th 10 let)?

LP
klemzi
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemzi » To Avg 19, 2008 13:04

Zdravo!

Zamenjujete dve stvari!
1. pranje motorja zaradi soli in
2. pranje motorja zaradi ostalih nečistoč (masti, olja,..)

Jaz osebno ne bi nikoli poskušal sprati mast ali olje, ker s tem bolj škoduješ kot koristiš, saj mast predstavlja zaščito!!!!

Drugo pa je sprati sol z motorja, ker vemo da je nobena kovina ne mara!!!!

LP Klemen
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » To Avg 19, 2008 14:07

Pozdravljeni!

Se pridružujem mnenju Klemzija.

Če se pa ne motim je bilo prvo vprašanje, ali prati motor pod pokrovom s sladko vodo.
To sem razumel kot sneti pokrov in oprati motor (zmočiti motor, žice, kable, elektroniko....), kot da bi pral motor od avto.

In tu sem v dilemi, saj je moj motor precej masten in zaščitev z konzervacijskimi spreji - z leti postane to precej mastno (močno) zaščiteno in ščiti motor in ostalo pred soljo.

Zato sem zapisal vprašanje "ali je to pranje obvezno za podaljšanje njegove življenjske dobe - pranje pod pokrovom? Dvomim, da vsi operejo motorje pod pokrovom na koncu sezone!
Poleg tega pa kot sem videl, je kar nekaj električnih žičk, senzorjev ....., v katere bi lahko voda prišla (motor 10 let) in ne vem, kako bi se to posušilo"

Hvala vsem izkušenim morjeplovcem za nasvet.

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 19, 2008 18:42

Kot je napisal Klemzi. Oprati je potrebno, vendar brez čistil! Samo nežno s cevjo s tekočo vodo, ne pa z Wapom in podobnim... Ko se malo osuši ga vžgi, segrej na delovno temperaturo in vsa voda se bo posušila. Za tem sledi obvezno sprejanje z enim od zaščitnih sredstev...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov