Menjava semeringa v peti motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
V kolikor so utori od semeringov ze preveliki se da včasih rešiti tako, da vzamemo 2 semeringa različnih mer, eden ožji, drugi širši.
S tem pridobimo, da oba semeringa nalegata na zdravem delu osi.
Saj boste spet rekli, da nabijam, samo problem naredijo ponavadi(ne vedno) aftermarket(za original ne vem) semeringi z inox vzmetjo, saj so skoraj praviloma Vitonski. Vitonski semering pa je precej bolj trd.
Nekateri mislijo, da so vitonski semeringi boljsi, vendar edina prednost je le visoka temperatura, katero ti semeringi zdržijo.
Po mojih izkusnjah (ne navtičnih) so najboljsi semeringi silikonski. So najmehkejsi in tudi zdrzijo visjo temperaturo od navadnih.
Problem (ne)rjavne vzmeti pa se reši z oringom, vendar je treba paziti, da se namesti prava mera, predvsem, da ne stiska preveč. Pa fino je, da ni "štukan".
Meni to vse špila!
S tem pridobimo, da oba semeringa nalegata na zdravem delu osi.
Saj boste spet rekli, da nabijam, samo problem naredijo ponavadi(ne vedno) aftermarket(za original ne vem) semeringi z inox vzmetjo, saj so skoraj praviloma Vitonski. Vitonski semering pa je precej bolj trd.
Nekateri mislijo, da so vitonski semeringi boljsi, vendar edina prednost je le visoka temperatura, katero ti semeringi zdržijo.
Po mojih izkusnjah (ne navtičnih) so najboljsi semeringi silikonski. So najmehkejsi in tudi zdrzijo visjo temperaturo od navadnih.
Problem (ne)rjavne vzmeti pa se reši z oringom, vendar je treba paziti, da se namesti prava mera, predvsem, da ne stiska preveč. Pa fino je, da ni "štukan".
Meni to vse špila!
Najbolj siguren boš če boš nafilal peto z zrakom in boš videl če tesni. Meni je blo isto olje mal belkasto po menjavi komplet semeringov. Sem čoln zapeljal do Rožeja v Trzin, da mi bo on zamenjal ker sem nekje usral zgleda pri menjavi. Pripeljem in pravi počaki bova preverila najprej če tesni z zrakom. Nafilal je na mislim da 1bar ter čakala sva 1min in se kazalnik ni premaknil niti za milimeter in je reku da tesni ko šus. In sem ga vprašal da zakaj pa tako olje in je reku, da je to normalno če pride malo belkasto po uporabi na morju.
Tako, povem kar je on meni povedal. Probi z zrakom nafilat in boš videl če tesni
Tako, povem kar je on meni povedal. Probi z zrakom nafilat in boš videl če tesni
Probal sem z zrakom in ugotovil, da tesni.
Malček sem sprobal ugotovil, da ko pride malo tega belkastega "sranja" z oljem, olje postane kaj hitro belkaste barve. Ko sem razdrl osovino kjer je propeler in ščistil z bencinom. Mislil sem, da bo zadeva rešena in sedaj po 1 tedenskem dopustu spustim spet olje in spet belkasto. Ni mi več jasno kaj bi lahko bilo narobe.
Malček sem sprobal ugotovil, da ko pride malo tega belkastega "sranja" z oljem, olje postane kaj hitro belkaste barve. Ko sem razdrl osovino kjer je propeler in ščistil z bencinom. Mislil sem, da bo zadeva rešena in sedaj po 1 tedenskem dopustu spustim spet olje in spet belkasto. Ni mi več jasno kaj bi lahko bilo narobe.
Če je malenkost belkasto, da hoče olje le matirati je to normalno, če nisi ščistil vsega starega olja ven iz pete. Svoje naredi tudi zrak med oljem, ko ga zobniki stepajo.
Ko pride voda v peto je to belkasto že skoraj puding, oziroma je res "sesirjeno", da ni nobenega dvoma ali je voda ali ni(če imaš seveda marine olje).
daj kaksno sliko...
Ko pride voda v peto je to belkasto že skoraj puding, oziroma je res "sesirjeno", da ni nobenega dvoma ali je voda ali ni(če imaš seveda marine olje).
daj kaksno sliko...
Imam marine olje. Prišlo je belkasto kot slika, ki je v enem prejšnjem postu. Za ščitit staro olje sem skozi zgornji vijak,vlival bencin, ko sem osovino propelerja pobral stran sem še tam šprical bencin s poštolo na pritisk in je na oko zgledalo vse čisto. Na koncu s pištolo na zrak še pihal v luknje.
Zdi se mi zelo čudno ker če bi prišla voda noter bi morala tudi ven. Ko sem snel celo nogo dol in sem pihal s pištolo na zrak v "luknjo" kjer se nalije olje bi moralo iz semeringov pri propelerju ali vodni pumpi pihat malo zraka ven pa ni, je lepo tesnilo. Nikjer ni blo zaznat kakršnega koli uhajanja.
Zdi se mi zelo čudno ker če bi prišla voda noter bi morala tudi ven. Ko sem snel celo nogo dol in sem pihal s pištolo na zrak v "luknjo" kjer se nalije olje bi moralo iz semeringov pri propelerju ali vodni pumpi pihat malo zraka ven pa ni, je lepo tesnilo. Nikjer ni blo zaznat kakršnega koli uhajanja.
matjaz80 napisal/-a: in sem pihal s pištolo na zrak v "luknjo" kjer se nalije olje
Pištola ima 8 barov pritiska in tega pritiska brez poškodb ne zdrži semering.
Druga teorija pa je, da je držal semering ravno zaradi tako visokega pritiska, saj je možno napelo "ustnice" semeringa.
Če je tak kot v zala flaši je notri voda.
Narobe...
Semering oziroma ustnice semeringa so vedno obrnjene proti tam od kje želimo tesniti, oziroma drugače, tja kjer je pritisk!
V kolikor sta semeringa v paru(skupaj-en za drugim), je v bistvu tesnilni drugi, prvi je razbremenilni, oziroma malo drugačni izraz je, katerega sem pozabil.
S tem, ko si obrnil semering se je pokazalo to, da imaš obrabljeno akso in z obračanjem si naslonil ustnice semeringa na "zdrav" del AKSE.
Vendar... Če je prej puščalo je puščalo čez oba semeringa. Zunanji je obrnjen naven(pravilno) notranji pa na noter, torej notranji ne tesni vode, temveč olje, da ne gre ven. Sepravi, tebi semering, ki ščiti vodo še vedno pušča, tisti, ki tesni olja pa res samo za las tesni, da ni vdora.
S tem še vedno nimaš semeringa, ki bi preprečaval vdor vode v peto!!!!!!
Lahko drži na kontra, vendar dolgo ne bo!
Kontra bi bila obrnjena, če bi bil ležaj nekje na sredini in bi želeli preprečiti vdor tekočine ali zraka z obeh strani v lečaj. Takrat pa bi bila kontra, saj bi tesnila vsak na svojo stran!
V glavnem oba semeringa morata biti montirana v isto stran PROTI VODI!
Semering oziroma ustnice semeringa so vedno obrnjene proti tam od kje želimo tesniti, oziroma drugače, tja kjer je pritisk!
V kolikor sta semeringa v paru(skupaj-en za drugim), je v bistvu tesnilni drugi, prvi je razbremenilni, oziroma malo drugačni izraz je, katerega sem pozabil.
S tem, ko si obrnil semering se je pokazalo to, da imaš obrabljeno akso in z obračanjem si naslonil ustnice semeringa na "zdrav" del AKSE.
Vendar... Če je prej puščalo je puščalo čez oba semeringa. Zunanji je obrnjen naven(pravilno) notranji pa na noter, torej notranji ne tesni vode, temveč olje, da ne gre ven. Sepravi, tebi semering, ki ščiti vodo še vedno pušča, tisti, ki tesni olja pa res samo za las tesni, da ni vdora.
S tem še vedno nimaš semeringa, ki bi preprečaval vdor vode v peto!!!!!!
Lahko drži na kontra, vendar dolgo ne bo!
Kontra bi bila obrnjena, če bi bil ležaj nekje na sredini in bi želeli preprečiti vdor tekočine ali zraka z obeh strani v lečaj. Takrat pa bi bila kontra, saj bi tesnila vsak na svojo stran!
V glavnem oba semeringa morata biti montirana v isto stran PROTI VODI!
Ne bo čisto res. Original enojni semering pri vodni pumpi za recimo Tomos 18, ima vzmeti na obeh straneh. Zakaj ? Da voda ne pride noter v olje menjalnika in naredi emulzijo in olje ne ven k šalčki vodne pumpe, kjer bi se mešalo s hladilno vodo. Če sta semeringa dva, je ponavadi spodnji obrnjen proti olju, gornji proti vodi. Je pa lahko pri kakšnem motorju tudi drugače.
Piki napisal/-a:Ne bo čisto res. Original enojni semering pri vodni pumpi za recimo Tomos 18, ima vzmeti na obeh straneh. Zakaj ? Da voda ne pride noter v olje menjalnika in naredi emulzijo in olje ne ven k šalčki vodne pumpe, kjer bi se mešalo s hladilno vodo. Če sta semeringa dva, je ponavadi spodnji obrnjen proti olju, gornji proti vodi. Je pa lahko pri kakšnem motorju tudi drugače.
Podpis!
Vsaj za Tomos, za ostalo nimam pojma
Ravno lansko leto sem menjaval vse semeringe in pri pumpi ter pri propelerju. Obrnil enega not , drugega ven- zaenkrat tesni.
Ne trdim, pa da ni pri katerem drugem motorju drugače!
Lp Dejan
Ne mešajte hrušk in jabolk. Če je v osnovi predviden semering z 2 ustnicama obrnjenima narazen je pač tak predviden, zakaj je eden proti olju je stvar proizvajalca. Tisti, ki je obrnjem proti olju 100% ne drži vode.
Kaj pa tisti motorji, ki imajo samo 1 semering?
V manualu od Honde 90, te Yamahe sta oba semeringa obrnjena navzven!!
Enako pri skuterju zadaj na pogonski aksi sta zadaj 2 oba na ven.
Tamali Tohatsu ima po 1 semering in je obrnjen na ven.
Torej ali so se vsi proizvajalci zmotili ali nimajo pojma ali pa pač tako mora biti?? Nekaj od tega mora biti.
Sploh pa, nevem, ce je ze komu olje spustilo v vodo, vodo v olje pa.
Pritisk je iz zunanje strani.
Kaj pa tisti motorji, ki imajo samo 1 semering?
V manualu od Honde 90, te Yamahe sta oba semeringa obrnjena navzven!!
Enako pri skuterju zadaj na pogonski aksi sta zadaj 2 oba na ven.
Tamali Tohatsu ima po 1 semering in je obrnjen na ven.
Torej ali so se vsi proizvajalci zmotili ali nimajo pojma ali pa pač tako mora biti?? Nekaj od tega mora biti.
Sploh pa, nevem, ce je ze komu olje spustilo v vodo, vodo v olje pa.
Pritisk je iz zunanje strani.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti