Ali fishfinder/sonar dela na "suhem"?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

lisac3
Kapitan fregate

Ali fishfinder/sonar dela na "suhem"?

OdgovorNapisal/-a lisac3 » Če Mar 29, 2012 22:34

Pozdravljeni...nekaj se je čaralo okoli sonarja, zdej pa hočmo sprobat če dela, kaže pa neprestano 0m globine čeprav ga mal usmerjam v stene ipd.
Ali more biti v vodi da reagira?
Slišal sem tudi da obstajajo notranji sonarji, ki izmerjio tudi čez plastiko...so to posebni sonarji ali bi tudi drugi delovali čez poden?
sima
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sima » Če Mar 29, 2012 22:56

Sondo preveriš, če deluje po zvoku , ki ga oddaja. Vklopi in izklopi zadevo met tem pa poslušaj, če slišiš zvok.
Če zvoka ni potem preveri kontakte na kablih.
Da ti kaže globino, pa moraš zadevo spravit v vodo.
lisac3
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a lisac3 » Če Mar 29, 2012 22:59

Slišijo se intervalni rahli piski...verjetno sem lahko brez skrbi, hvala.
sima
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sima » Če Mar 29, 2012 23:01

Obstaja več tipov sond.
Na krmno steno.
Čez trup.
Notranja montaža (signal čez trup).
Lahko nalepiš tudi sondo od ploterja, ki je za na krmno montažo direktno na dno. Samo mora biti enojno brez zraka v laminaciji.
sima
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sima » Če Mar 29, 2012 23:02

Potem sonda dela...
Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » Pe Mar 30, 2012 00:08

sima napisal/-a:Potem sonda dela...

dela, na zraku ne dela-ne kaže, mora biti v vodi. :wink:
še mal pa bo.... :-)
lisac3
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a lisac3 » Pe Mar 30, 2012 00:21

Kaj zaj, dela al ne dela :lol:
Po moje dela ker se sliši nekaj v sondi, mogoče so to signali ki jih oddaja za meritev.
Bo treba počakat do prve plovbe, ali pa če ima kateri 3 metrski ajmer za posodit :)
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Mar 30, 2012 06:15

Pa sej so ti lepo napisali da ti dela (dela, na zraku ne dela-ne kaže, mora biti v vodi)
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Mar 30, 2012 07:36

Imaš srečo, da ti še dela!!!

- Če gre za sonar majhne moči sonda ponavadi preživi. To so ponavadi vstopni modeli.

- Boljši sonarji so dosti močnejši in če ti ne "slišijo" odboja povečujejo moč do konca. Če takrat omočiš sondo boš videl, da upari vodo v sekundi !!! V dosti primerih se lahko zgodi, da sonda crkne zaradi preobremenitve.

- Izredno pogost vzrok za odpoved sonde so tudi močni udarci na trup plovila. Recimo, da bi v bližini sonde na trupu s kladivom izbijal vstopnik za vodo. Sonda odpove tudi, če je popolnoma izklopljena!!

- Sonda oziroma sonar NIKAKOR ne sme biti vklopljen na kopnem. Če je zelo dolgo vklopljen pride do poškodb piezzo kristala. Ponavadi se to kasneje pozna na zmanjšani občutljivosti.

- Med enega najpogostejših vzrokov odpovedi sond spada tudi poškodba na kablu. Pri gliserjih, ki nabijajo valove le ta v 90% primerov ni pravilno pritrjen in visi. Vsak val ga rahlo upogne in po daljšem času take torture pride do prekinitve vodnika.

- Voda v bilgu, ki sega preko sonde počasi ob kablu zaradi temperaturnih sprememb pronica proti sondi. Ko vlaga pride do piezzo kristala najprej sonda občasno prekinja in kmalu zatem odpove.

Skratka sondo na kopnem lahko LE V NUJI poskusiš izredno na kratko. Nekdo naj vklopi sonar, ti pa poslušaj in nasloni prst na sondo, če slišiš tik tik... TAKOJ izklopi. Sonda deluje. Vendar ta test pokaže samo, če dela ne pa tudi KAKO.

LP NT :D
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Pe Mar 30, 2012 08:10

huh sploh nisem vedel da lahko sondo uničiš tako. Jaz sem prvič mel kar dolgo prižgan gps in FF na kopnem ko sem se igral. Pa deluje še zmeri use skupaj. Zgleda, da sem mel srečo.

Kako pa naj potem doma updejtam gps? Naj dam sondo noter u škaf al kako? :)
lisac3
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a lisac3 » Pe Mar 30, 2012 09:28

Se pravi, izredno občutljive zadeve. Moram še povedat da je bil kabl cvikjen in že po kablu sodeč je bilo to videti - dve žici v svoji izolaciji (alu pletenica, folija, alu folija) in ostale v isti izolaciji.
Zaenkrat še daje znake življenja, KAKO živi, bomo pa še vidli :wink:

Lp
rosso
Višji praporščak
Kraj: Grosuplje / Umag

OdgovorNapisal/-a rosso » Pe Maj 04, 2012 00:29

Poizkusi pod sondo postaviti polivinil vrečo napolnjeno z vodo (npr. ono od smeti - 60l) tako, da jo v primeru in ali thru hull sonde stisneš ob dno pod barko in boš videl .... Seveda, če gre za sondo manjše moči. Pokaže nekaj malega - meni pokaže oddaljenost sonde od tal, čeprav je vode ene 30cm, ostalo pa atmosfera:).
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Maj 04, 2012 08:08

Pa si to tudi v resnici poskusil ali gre samo za trenutni preblisk?

Zakaj upravičeno dvomim?
1. Teža vodnega stolpca v večini vrečk presega njeno trdnost. Morda sem fejstbukov, ampak meni ne uspe odnesti cele vrečke niti do kante z smetmi pa 60 litrške vrečke ne napolnim z več kot 7kg odpadkov. (60l vode = 60kg)

2. Ulrazvok NE MORE izmeriti razdalje med sondo - dnom vrečke in nato še do tal.

Odlični šali za naravoslovce. :lol:
LP NT
rosso
Višji praporščak
Kraj: Grosuplje / Umag

OdgovorNapisal/-a rosso » Pe Maj 04, 2012 09:32

Vrečko napolniš z vodo v škafu in jo neseš kamor hočeš. Vrečko koristiš samo zato, da se lepo prilagodi trupu pod senzorjem - tako dobim vodni stolpec nekje 40cm. Globinometer mi načeloma ob taki meritvi pokaže cca 60 cm več, kot je vodnega stolpca - čoln je na prikolici in je nekako ravno nekaj takega odmaknjen od tal. Globinometer v vodi pokaže pravo globino seveda s toleranco, tako da tistih 60cm ni toleranca ....
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Maj 04, 2012 11:51

Ne bluzite preveč.
Naj proba na vodi saj je že čas.
Nikola se strinjam.
Še do kante jo komaj v komadu prineseš
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti