Vse kar potrbujem za obnovo podvodnega dela jadrnice

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Feb 24, 2011 23:31

Jaz imam na eni barki, Hempel ker je prišel z barko, na drugi Veneziani, po mojem je Hempel, največje sranje kar jih prodajajo. Z Venezianiem sem zadovoljen, ga imam sedaj gor tri leta, letos ga bom obnovil.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Feb 25, 2011 17:45

slan napisal/-a:Ali ima kdo kakšno dobro idejo, kako polirati raster na palubi

A s polir mašino + polir pasto ni OK? En kolega z marine mi je lani to odsvetoval, čes da bo preveč drselo. Probal pa nisem, morda ve kdo drug.
Uporabniški avatar
RobertB
Kontraadmiral
Kraj: Sežana - Sesljan

OdgovorNapisal/-a RobertB » Pe Feb 25, 2011 21:12

Joško,

imaš ZS.

LP
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » So Feb 26, 2011 17:39

Grega295 napisal/-a:
slan napisal/-a:Ali ima kdo kakšno dobro idejo, kako polirati raster na palubi

A s polir mašino + polir pasto ni OK? En kolega z marine mi je lani to odsvetoval, čes da bo preveč drselo. Probal pa nisem, morda ve kdo drug.

Raster se NE POLIRA :!: Saj vendar potem nebi imel več protizdrsne funkcije. Na palubi se polira samo gladke dele.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Feb 26, 2011 21:42

Ve kdo kako potem spraviti ven umazanijo iz rastra na nekaterih delih - s šamponom, čistili, krtačami itd. ne spravim ven.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » So Feb 26, 2011 22:19

Saj zato tudi jaz sprašujem. S pranjem se očisti bolj po vrhu, tisti bolj poglobljeni deli, ali zareze, ali kako naj to imenujem, pa ne. Saj raster je strukturiran za kakšne 2 do 3 mm, in ga nisem mislil narediti gladkega. Če se ga lotim s polirno mašino in polirno peno, pa bo ena pena za dva kvadratna decimetra, potem pa jo bo scefralo. Mislim, da če bi obstajala kakšna krtača za polirno mašino ali kaj podobnega, pa da bi rater spoliral s kakšno bolj grobo polirno pasto, da ne bi smelo kaj dosti bolj drseti. Ali pa se motim?
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » So Feb 26, 2011 23:47

Jaz 1-2 na leto sperem raster z WAP-om ali pa s štrajfiksom (po slovensko). Potem vse še 1x nažajfam ter po potrebi, kjer je umazanija bolj zažrta, podrgnem še s sirkovo kartačo vzporedno z rastrom v obeh smereh. Ne drgnit kar tako v katerikoli smeri. Na koncu pa gladke dele spoliram. Potem je paluba kot nova.

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Feb 28, 2011 00:04

Tako se dela, EDO :D

Za zelo zažrte, umazane in ravne dele plastike ali gelcoata pa uporabim Wipe-it gobico, (MitjaP, si že sprobal)
Slika

za porumenele dele gelcoata pa čistilo Anti gelb gel. Po mojih izkušnjah in izkušnjah mojstrov je edino sredstvo, ki deluje hitro in učinkovito
Slika
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Feb 28, 2011 19:48

Kje pa se da to kupit Joško? Jih še nisem videl v trgovinah. Ali pa sem samo slabo gledal.

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Mar 01, 2011 20:23

Gobice lahko kupiš v Neptun Navtika v ladjedelnici v Izoli. Za malo pakiranje boš odštel 04,00 Eur, večje pa je 10,00 Eur. (??)

Antigilb gel pa je najbolje, da ga naročiš preko interneta (spletno stran najdeš na sliki). Ena plastenka na sliki mislim, da pride 12,00 Eur. Meni jo je podaril prijatelj!
Res je vredna tega denarja! :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Mic-Tic vzdrževalni del 2011, podvodni del zgodbe

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 08, 2011 03:35

(Mislim da zadnji petek v marcu) sva z Mic-Ticom pripeljala barko iz Kopra v Piran (drugje se nadaljuje zgodba o belem dimu in premalo vode skozi hladilni sistem in iz izpuha).

Pred dajanjem v vodo je pa podvodni 'make-up' po vseh zapletih končno zgledal takole
Slika
Slika

S tem je bilo kar nekaj nepričakovanega dela: barva je na raznih mestih odstopala toliko, da je bilo treba vse popraskati dol in ponovno popackati (kar je stalo, pa še dalj trajalo, pa je potem še marina več stala, pa še zajeb pri hlajenju motorja... upam, da se bo Murphy začel počasi ukvarjati še s čim drugim...). V glavnem, rekli so nam, da so bili razlogi za odstopanje zgodovinski (torej od prej, preden je Mic-Tic kupil to barko).

V glavnem, če hoče Mic-Tic lahko pove, koliko je kaj zaradi tega stalo (kup dni namesto samo tri dni marine, pa rašketljanje, pa...)...

Danes sem utegnil malo urejati, kam kaj spada - prej je to vse 'padlo' v temo 'sidrno jadro', kjer nima kaj početi - razen zmede.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Apr 13, 2011 20:18

zobar ne zavajaj, tako poceni se ne da zrihtat tudi ne optimista!
...
Dvig ali spust za 10m B36 je cca od 150 do 200 Eur x2
Čiščenje 70 Eur itd
http://www.marina-koper.si/images/Cenik_SLO.pdf
Barva cca 200 eur ena roka, če nanašaš samo en sloj itd.....
Pa voda, pa....
In Joško ima prav, kdo bo bo pa poliral boke in palubo.
En dan je premalo. Tri dni če zelo trdo delaš! In vsaj 1000Eur.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Maj 16, 2012 21:00

EDO napisal/-a:Jaz 1-2 na leto sperem raster z WAP-om ali pa s štrajfiksom (po slovensko). Potem vse še 1x nažajfam ter po potrebi, kjer je umazanija bolj zažrta, podrgnem še s sirkovo kartačo vzporedno z rastrom v obeh smereh. Ne drgnit kar tako v katerikoli smeri. Na koncu pa gladke dele spoliram. Potem je paluba kot nova.

Štrajfiks res super spuca raster, preverjeno danes; nikoli več se ne lotim čiščenja barke brez te mašince.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov