Priprava plovila pred zimo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Avg 27, 2008 16:40

Sam sem to reševal drugače;
kjer je rja že načela - pobrusiš, razmastiš in pobarvaš. Najprej primer potem primerna barva za motor.

Potem pa cel motor lepo prebrizgaš z WD-jem.
Marko67
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marko67 » Sr Avg 27, 2008 16:50

Pozdravljeni

Zanima me kaj naredite z rezervarji za čisto vodo. Čist spraznit jih jaz ne morem, samo toliko kot potegne pumpa ven.

lp Marko
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Avg 27, 2008 16:52

Napolniš do vrha - da ni nič zraka noter in dodaš še kakšno tabletko za razkuževanje.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Sr Avg 27, 2008 18:41

Zdravo!

Samo še nekaj: zavedati se morate, da je odgovornost pri konzervaciji motorja OGROMNA... ena napaka vas lahko stane novi kolektor, blok, motor, konkreten servis... Seveda če govorimo o konzervaciji čolna za čez zimo pri nas, ko so temperature nizke :) Ni lep prizor ko drugo leto pri dekonzervaciji ugotovite, da je kaluža polna antifriza...

Zato: 5 x premisliti + preštudirati + prečitati + vprašati šele nato narediti! Tisti ki pa nočete prevzet tako velike odgovornosti, pa raje to prepustite nekomu ki zadevo obvlada... Drugače bo trpela denarnica... Konkretno...

Letos sem uvažal že 2 bloka zaradi malomarne konzervacije - v dalmaciji so nalili v blok najprej vodo, čez pa antifriz; rezultat pa je bila lepa razpoka + polna kaluža... Seveda je servis vse zanikal, stroške pa nosil lastnik...

Super varianta je (če imaste interes) gledati zraven nekoga, ki mu je to rutina (kot je že rekel Zlatko)!

LP

SS

PS: še eno zadevo ste pozabili omeniti, in sicer je dobro izpustiti vodo tudi iz hladilnika servo olja, če ga motor ima
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Marko67
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marko67 » Sr Avg 27, 2008 21:20

Rok-11 napisal/-a:Napolniš do vrha - da ni nič zraka noter in dodaš še kakšno tabletko za razkuževanje.

Čoln je čez zimo v Ljubljani in to ne pride v upoštev.

lp Marko
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Avg 27, 2008 21:22

Kaj pa izvenkrmni motorji,moraš tudi kaj nalit v motor :?: oziroma preko slušalk :?:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 27, 2008 22:13

@ Fojki:
Corosion Guard je sicer OK stvar, vendar te bo ob prvem servisu vsak mehanik preklel, zraven pa še tri rodove tvoje familije... Če je pameten bo to preklinjanje tudi pošteno zaračunal, vsaj jaz sem ga vedno! Zatorej ne pacat po motorju te "suhe masti", ker čez kakšno leto to izgleda obupno, zelo umazano, pod slojem masti pa se prične korozija... Najboljša varianta je WD-40, za čez zimo pa Krown. Samo še pripomba, piše se Krown in ne Crown! Proizvajalec je kanadski, je pa to konzervacijsko olje predvsem za orožje, kar pomeni, da je "The Best".

@ Bolid:
V izvenkrmni motor ne moreš naliti ničesar, ker žal vse iz njega tudi izteče. Je pa res, da tudi tam ne bi škodilo.

@ Vsi:
Kot ste nekateri že napisali... Ne mislit, da na hrvaškem voda v barki in motorju ne zmrzne. Marsikje se pozimi temperature vsako noč spustijo krepko pod 0 in problemi so lahko tukaj! Zato v motor antifriz, v rezervoar vode pa kakšen liter "rakije" ali pa kakšnega slabega slovenskega sadjevca. :wink: Ziher je ziher!

LP
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Če Avg 28, 2008 09:35

Admin zdravo

Sem se pošteno nasmejal okoli odgovora . Res bom upošteval tvoj nasvet in bom v bodoče raje šprical z wd40 ter krown sprejem .

Hvala lepa za odgovore

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov