PROSIM POMOČ, VDOR VODE V ČOLN

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Avg 21, 2008 15:56

Praktično enak postopek. Priporočam pa ti, da na ostrino pravega kota , oz. levo in desno od vrha, najprej naneseš z čopičem poly. kit, kateri je tudi dvokomponenten in mu dodaš par kapljic enakega trdilca kot za poly smolo. Ko je še mehak (pazi, ker ne bo dolgo ) daš prvi namaz smole in nato mato ( steklena vlakna ). Tako so tudi meni svetovali, ker sem imel probleme z oprijemanjem mate na podlago. Na robovih, posebno pravokotnih, se najprej oprime potem pa rahlo nabrekne, torej odstopi. Kit pa prevzame funkcijo lepila in mata se lepo oprime vogalov.
Ostalo pa po že znani metodi.
LP
Ps:ko boš laminiral, torej polagal mato z smolo, nadaljuj naslednji nanos takoj ko bo prvi trd. Strdi se po cca. 20-ih minutah. Tako dobiš ne samo fizično povezavo med plastmi, ampak tudi kemijsko.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Če Avg 21, 2008 23:02

Problemi z oprijemanjem se ponavadi pojavijo,če ni dobro pripravljeno.Skoraj vedno ti stroj naredi prefino,oziroma ko brusiš s fleksarco ti naredi kot da je spolirano.Tako da ko obrusite strojno(kot je na filmčku),potem vzameš brusni papir granulacije cca 60 ali 80 in na roko dobro obrusiš,tako da se po tem dobro vidijo risi od papirja.Če narediš tako potem ne sme biti problemou.Jest vedno ko obrusim s flexarco,grem čez še z vibratorjem(vibracijska brusilka) in nato še ročno.
Pravite da je bilo slabo narejeno in... je laminat odstopil..to je vse zato,ker ni bilo dobro obrušeno.
Če sem zalaminiral že xxx plastičnih letal,pa še noben ni raspadel v zraku,potem mislim da tudi plovilo nebi smelo.So pa postopki popolnoma isti,samo da je pri letalih še malo bolj zakomplicirano,ker moraš gledati še na sloje tkanin,ker niso vse enake in se vsak sloj glede na vrsto tkanine tudi različno prekriva.
Preveč pa ne bom,da ne bom preveč zakompliciral.

Pomembno je samo to,da odbrušen in odrezan laminat nadomestiš z novim,da je dovolj prekrivanja in da je toliko debelo kot je bilo prej.Ko polagaš plasti daj raje kako plast več,da je bolj debelo in potem odbrusiš.

Toliko z moje strani
lp
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Avg 22, 2008 22:25

Sam sem poliester po brušenju vedno trdo zdrgnil z novo! nerjavečo žično krtačo. To sicer pomaga, če laminiraš na les, ker ti dvigne lesna vlakna in imaš potem boljši oprijem, mislim pa da tudi na poliester ne more škoditi.
Nazadnje sem popravljal rinko, kamor zapneš čoln da ga zvlečeš na prikolico. V sprednjem V žlebu je bil zlaminiran kos lesa, ki je zgnil in se zmehčal. Z brusilko sem odstranil zgornji sloj, izkopal ven les, opral s sladko vodo, sušil 24 ur s kaloriferjem, zlaminiral tistih 15mm debeline namesto lesa z epoksi smolo (kupljena pri Smart Composites), čez vse pa dodal cca 150x200mm sloj v debelini 5mm. Kupil sem novo rinko z M10 navoji na krakih in jo na rahlo privil preko velikih podložk, cca 30mm fi, dokler je bil zadnji sloj epoksi še malo mehak. Po 24 urah sem vijaka zategnil in z notranje strani prebarval z epoksi barvo (epolor HB, bel).
Tole barvanje z notranje strani je pri delu z epoksi smolo bolj zaradi lepšega, pri delu s poliestrom pa nujno, da ga zaščitimo proti vodi.
Pa še to, če delate z epoksi smolo ali barvo, se je treba natančno držati razmerja mešanja, saj zreagira celotna količina trdillca s celotno količino smole, če razmerje ni pravo, bo v strjeni smoli ostal del ene ali druge komponente, izdelek pa bo še dolgo lepljiv. Pri poliestru pa se strjuje osnovna smola, ostale komponente pa proces bolj ali manj pospešijo.
Tako popravljena rinka ne kaže nobene tendence, da bi se izpulila.
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Avg 23, 2008 09:35

Tudi meni je bolj domača epoxi smola,je pa res kar pravi Motorni,pri epoxi smoli moraš biti čisto natančen pri mešanju.Pri epoxi smoli se ponavadi meša na tehtnico in je lahko odstopanje +- 1%.Se pa strjuje 24 ur pri cca 20 stopinjah.Minimalna temperatura pa je 18 stopinj.Vendar je potrebno epoxi laminat tudi starati.Najlažje je z kaloriferjem,moraš pa segreti na min 50 stopinj in 14-16 ur.Toliko na kratko o epoxiju.
lp
Bojan
Višji štabni praporščak
Kraj: Fram

OdgovorNapisal/-a Bojan » Ne Avg 24, 2008 08:13

Lep pozdrav .
Tako, kot so ti napisali predhodniki ,ti tudi jaz lahko zatrdim ,da z krpanjem ni nobenega problema in da 100 % drži. Malo je vprašljiv vizuelni izgled če tega nisi počel še nikoli. Nikakor pa ni to povod za prodajo plovila , ker se to da popolnoma sanirat. Veliko violje, pa prisluhni nasvetom in sem prepričen, da boš še dolgo zadovoljen z svojim fišermenom. :lol:
Pa smo spet na začetku
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Po Avg 25, 2008 00:02

Hvala vsem za nasvete..ma me vseeno nekaj zanima zakaj je potem odstopila ojačitev z leve in desne notranje strani in to za celo debelino ojačitve.....dno je bilo namreč ojačano z stekleno volno in ko sem pred par dnevi pogledal sta odstopile obe strani od dna čolna, katero na desni strani celo priteka voda....je bilo mogoče slabo narjeno al je to glede na to da so fishermeni slabša plovila za rezanje valov namreč že samo malo večji valovi povzročajo butanje in morda zato ker se barka ob valovih lomi ta ojačitev odstopi.
LP Kiky

MORJE JE ZDRAVILO ZA DUŠO!!!!
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 25, 2008 09:46

Lahko le ugibam;
Slabo narejeno - premalo materiala na ojačitvi, nekvaliteten material, neprimerna temperatura pri delu, vlaga, ...?
Utrujenost materiala,...?
Udarec ali več udarcev?
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Če Avg 28, 2008 11:50

nisem strkovnjak za plastiko zato se ne razumem preveč ....ma po moje ni bilo kvalitetno narejeno.....glede odstopanja ojačitve je pa ena možnost ta ...ker ima čoln zelo majhno kobilico na valovih močno buta pa ne rabi da so to veliki valovi....že malo močnejši maestral se zelo slabo obnaša...pa lahko valove režeš po prek in počes pa po diagonali....vedno isto buta...tako da sploh nisem več pameten kako naj ga vozim:)...in ko barka buta in pada v luknjo vala se ve da konstrukcija trpi....
LP Kiky

MORJE JE ZDRAVILO ZA DUŠO!!!!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov