ustreznost propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

pistola
Višji vodnik
Kraj: štore

ustreznost propelerja

OdgovorNapisal/-a pistola » To Sep 02, 2008 13:51

sem čisto nov na forumu ter sem pri listanju člankov opazil, da vas je na forumu kar nekaj mačkov, ki bi mi lahko pomagali in svetovali, za kar vam bom tudi zelo hvaležen. v lanskem letu sem kupil gliser znamke glastron 164 (teža 1.3 t) z notranjim motorjem znamke BMW 2.0 125 KM in me zanima če mi lahko nekdo pove, kakšen propeler bi ustrezal mojemu čolnu. Namreč sedaj je nameščen (ZF pogon oz. peta) nek stari propeler na katerem ni vidna niti oznaka (to je še star tip pete pri kateri gre skozi propeler mesenkasti štift) in sem opazil na morju da je čoln dosegel max.2500 obratov ne glede na to ali sem bil na čolnu sam ali pa nas je bilo več. Zanima me ali je možno da imam napačen propeler in sicer se mi zdi, da je moj propeler namenjen za peto oz. os katera se vrti v levo medtem ko se meni vrti v desno ali je problem le v velikosti propelerja in koraku. Koliko sem spremljal članke sem razbral, da bi za moj čoln bil nekako ustrezen propeler 14 1/4 (19 korak) - in bi lepo prosil če mi lahko kdo svetuje oz. pove dimenzijo propelerja, ki bi ustrezal mojemu čolnu ter kje se ga da kupiti
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 02, 2008 17:25

Joj, to se res ne da kar na počez svetovati katero mero propelerja. Očitno je, da je trenutni korak bistveno prevelik, koliko pa ne ve nihče... No, da pa je propeler levosučni, ti pa imaš desnosučno nogo pa zagotovo ne bo res, saj bi se potem v prestavi naprej vozil vzratno!!! :shock: :shock: :shock:

Premer propelerja na Z nogi je vedno enak, pač tak, kot gre na nogo in si ga je izmislil proizvajalec. Korak pa se menja, običajno v korakih po 2" in gre v lihih številih pri 3 krakih, ter sodih pri 4 krakih...

Ni pa nujno, da je problem propeler. Lahko je tudi kaj narobe z motorjem, da se ne zavrti v polne vrtljaje...

LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Re: ustreznost propelerja

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Sep 02, 2008 18:41

.

pistola

Menim, da ti trenutno nihče ne more dati popolnejšega odgovora kot ti ga je dal Admin oz. Sandi. Res je stručko in pol.

Morda pa pade kakšna ideja oz. rešitev na srečanju, ki bo vsaj upam kmalu.

Malo sem že nervozen.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov