Hlajenje-Tomos 4.5
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Hlajenje-Tomos 4.5
Pozdravlejni.
Imam problem pri svojem Tomosu 4.5(bel pokrov). Ko sem ga med vikendom zagnal v sodu z vodo sem opazil problem. Cevka na izpušnem kolenu je zelo vroča, kar je posledica necirkuliranja vode. Posledično se zegreje tudi zgornji del noge tako da nekaj res ni vredu.
Zdaj pa rešitev. Zanima me kje mora biti nataknjena cevka za hlajenje zgoraj ter spodaj(način vpetja, če so potrebna kakšna tesnila in podobno), ter kako je obrnjena.
Hvala za odgovore.
Lp. Simon
Imam problem pri svojem Tomosu 4.5(bel pokrov). Ko sem ga med vikendom zagnal v sodu z vodo sem opazil problem. Cevka na izpušnem kolenu je zelo vroča, kar je posledica necirkuliranja vode. Posledično se zegreje tudi zgornji del noge tako da nekaj res ni vredu.
Zdaj pa rešitev. Zanima me kje mora biti nataknjena cevka za hlajenje zgoraj ter spodaj(način vpetja, če so potrebna kakšna tesnila in podobno), ter kako je obrnjena.
Hvala za odgovore.
Lp. Simon
Predenj kaj razdreš: Štirice in njene izvedenke se v sodu slabo hladijo, ker je v vodi polno mehurčkov, ki ovirajo potisk vode skozi rešetko proti izpušnemu kolenu in bloku motorja. Poleg tega pri teh motorjih propeler potiska vodo gor po principu zastojnega tlaka, hlajenje izpušnega kolena in spodnjega dela glavne gredi pod 1/2 plina NE DELUJE. Prav tako T 4.5 in 4.8 NE SMETA dolgo časa delovati v prostem teku pod povišanimi obrati, ker hlajenje takrat ne deluje, četudi je motor v vodi.
Motor bi moral sprobati na čolnu, tam se realno vidi, kako se hladi.
Sem pričakoval tak odgovor ja. Ker želel bi pa vedeti 100% da hlajenje deluje ko ga preiskusim na čolnu(ker nisem doma 100 metrov stran od obale
) Imam pa še eno vprašanje: Motor namreč pri približno 3/4 plina zaduši, zdaj pa me zanima ali je to ker sem ga preizkusil v sodu ali je kak drug problem. Kakšnih smeti ali drugih nečistoč v vplinjaču nebi smelo biti saj je bil cel motor razdrt do prafaktorjev in očiščen pozimi.
Lp. Simon
Lp. Simon
Ja najprej sem motor za kakšno minuto pustil teči v prostem teku, pol pa v prestavo in plin do konca in takrat sem opazil da ga duši, verjetno bi ga pa tudi ko je še mrzel motor. Duši ga pa tako da mu približno na pol plina začne zmankovat moči, pri 3/4 pa ga zaduši tako da skoraj ugasne. Na minimumu lepo teče in nič ne trza ali zaganja. Z mešanico pomoje nebi smel bit problem, ker je sveža.
Preglej plovec uplinjača in iglo, če v redu zapira in ti ne zaliva motorja. Če praviš, da so uplinjač in dize čiste, preglej še, da ti kje ne vleče "falš" zrak (tesnila bencinske pumpe, konektor goriva na motorju, cevi za bencin na motorju in cev od tanka do motorja, tesnilo pri šalčki uplinjača...) Če je to vse o.k, je lahko zanič elektronika.
Preveri tudi ali je vplinjač dobro pritrjen na koleno; tam zelo rado sesa zrak. Nato preveri ali dihta pumpa, cevke. Po mojih izkušnjah (in videl sem precej t4) je v 80% težav z laufanjem pri <1/2 plina ravno v netesnenju sistema dovoda goriva. Preveril bi tudi iglo v vplinjaču.
Kar se pa hlajenja izpuha tiče, pa bi js lepo razdrl izpuh in preveril ali ni mogoče zabit s soljo in oksidom. Kot že rečeno, da se zadeva vodno hladi, se mora propeler dovolj hitro vrtet da nabije vodo slab meter visoko.
Kar se pa hlajenja izpuha tiče, pa bi js lepo razdrl izpuh in preveril ali ni mogoče zabit s soljo in oksidom. Kot že rečeno, da se zadeva vodno hladi, se mora propeler dovolj hitro vrtet da nabije vodo slab meter visoko.
Upam da res ni elektronika zanič ja.
Bom pa v kratkem razdrl vplinjač in pogledal za tesnenje.
Kar se pa tiče ta bi bilo kaj zamašeno sem pa sam očistil in ni varjante da bi bilo kaj zabasano s soljo ali kakšnimi smetmi. Skrbi pa me samo zaradi tega ker nisem bil siguren kako naj vstavim tanko cevko za vodo pri prirobnici.
Drugače pa najlepša hvala za odgovore in se še oglasim.
Bom pa v kratkem razdrl vplinjač in pogledal za tesnenje.
Kar se pa tiče ta bi bilo kaj zamašeno sem pa sam očistil in ni varjante da bi bilo kaj zabasano s soljo ali kakšnimi smetmi. Skrbi pa me samo zaradi tega ker nisem bil siguren kako naj vstavim tanko cevko za vodo pri prirobnici.
Drugače pa najlepša hvala za odgovore in se še oglasim.
igorb napisal/-a:pozdravljeni
si bom sposodil temo,kje ima štirica črpalko ali ni ta motor samo zračno hlajen,kolektor usmerja izpušne pline v vodo,ali je drugače.
lep pozdrav
Motor je zračno hlajen, z ventilatorjem. Vodno hlajen je izpuh, po principu ko sem opisal tukaj:
Predenj kaj razdreš: Štirice in njene izvedenke se v sodu slabo hladijo, ker je v vodi polno mehurčkov, ki ovirajo potisk vode skozi rešetko proti izpušnemu kolenu in bloku motorja. Poleg tega pri teh motorjih propeler potiska vodo gor po principu zastojnega tlaka, hlajenje izpušnega kolena in spodnjega dela glavne gredi pod 1/2 plina NE DELUJE. Prav tako T 4.5 in 4.8 NE SMETA dolgo časa delovati v prostem teku pod povišanimi obrati, ker hlajenje takrat ne deluje, četudi je motor v vodi.
Imam zelo podoben problem, če ne isti. Tukaj je video kako se stvar obnaša:
http://www.youtube.com/watch?v=7bL4ZL9wkTg
Motor je praktično nov. Dobil sem ga od enega dedka. Dvomim, da je bil kdaj v vodi. Kljub vsemu sem ga razstavil kot staro uro, pregledal in spucal vse vitalne dele. Imam še enega delujočega T4 s katerega sem si sposodil nekaj delov in jih poskusil zamenjati s tistimi na T4.5 (vplinjač, pumpa, svečka, dušilec sesalnih plinov...) Edino kar mi še pade na pamet je elektronika. Elektroniko so ukradli z motorja (elektro vžig) tako da sem ga predelal na platinski vžig. Iskra je sicer dobra in vžge tudi v prvo, ampak kljub vsemu sumim, da pri visokih vrtljajih magnet ne folga inducirat dovolj toka in tako iskra peša, gorivo pa ne izgoreva dovolj dobro, zato motor ga počasi zaliva... Any ideas? Majnk si že kej poštudiral?
http://www.youtube.com/watch?v=7bL4ZL9wkTg
Motor je praktično nov. Dobil sem ga od enega dedka. Dvomim, da je bil kdaj v vodi. Kljub vsemu sem ga razstavil kot staro uro, pregledal in spucal vse vitalne dele. Imam še enega delujočega T4 s katerega sem si sposodil nekaj delov in jih poskusil zamenjati s tistimi na T4.5 (vplinjač, pumpa, svečka, dušilec sesalnih plinov...) Edino kar mi še pade na pamet je elektronika. Elektroniko so ukradli z motorja (elektro vžig) tako da sem ga predelal na platinski vžig. Iskra je sicer dobra in vžge tudi v prvo, ampak kljub vsemu sumim, da pri visokih vrtljajih magnet ne folga inducirat dovolj toka in tako iskra peša, gorivo pa ne izgoreva dovolj dobro, zato motor ga počasi zaliva... Any ideas? Majnk si že kej poštudiral?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov