Vprašanja o strojniških rešitvah na čolnu!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Jul 13, 2012 21:19

Glede turbine pa tudi ostalega se strinjam z Adminom, je napisal točno tako kot je, turbina je bila pa prvo uporabljena v navtiki in ne kje drugje in to že pred 2. svetovno vojno na ladjah in na nižjih obratih od 2000. Mimogrede tudi večina vseh ladij z dvotaktnimi dizelaši ima turbino, ravno se ne da pečt jajc na turbini, tako kot govorite, glede spanja v sosednjih kabinah pa ne vem zakaj bi bil problem, če je motor ugasnjen in ohlajen, pri delujočem motorju, tako ne moreš spati zaradi hrupa. Ne poznam enega mehanika marine diesel motorjev, ki ne bi zagovarjal turbinskih motorjev v navtiki. Jaz sem vsekakor za turbinske motorje, še kakšenga podobnega smartovemu CDI rad kdaj videl v kakšnem manjšem plovilu, mali kubiki, nizka hitrost na minimumu(panula), kljub temu pa bi imel zaradi turbine več kot 60HP, kar bi bilo dovolj za kakšno PD 5-6m plovilo namenjeno ribolovu.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 13, 2012 22:30

Gaso, na moji barki sem nadpovprečno izoliral stene in hlajenje (izmenjevalce) predimenzioniral, ter vgradil 2 ventilatorja, ki iz motornega prostora vlečeta topel zrak pod prisilo vedno ko motor deluje. Redko katera jadrnica ima tako dobro prezračevanje. Kljub vsemu je po daljši vožnji v zadnjih kabinah čutiti toploto iz motornega prostora, čeprav se motor odlično hladi. Zares si ne predstavljam na jadrnici turbo motorja in to SAMO zaradi previsoke temperature in vročine, ki jo turbo polnilnik oddaja v zelo majhen motorni prostor.
Drugače pa kot sem rekel za ostala plovila, kjer vročina iz motornega prostora ne vpliva toliko na komfort in kvaliteto bivanja na plovilu bi vsekakor izbral turbo motor. Po moji oceni pa ima to smisel bolj pri poldeplasmancih in gliserjih, kjer so potrebne večje moči za plovbo.
LP NT
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Re: Vprašanja o strojniških rešitvah na čolnu!

OdgovorNapisal/-a Tex » So Jul 14, 2012 12:04

Da se ne bomo kregali med sabo... Tema je že v štartu kompletno mimo !

- dokaj realna ideja ?
- Kupili bi nov trup tipa grašo !
- nato bi v nov trup vrgli 20 let star motor od golfa ( lepo prosim )
- 60 ali 110 hp ? !
- avtomobilske turbine crkujejo le ob nepravilni uporabi...

- in potem še par vprašanj,ki ti dajo misliti, da tak čoln nikoli ne bo plul, saj avtor očitno nima pojma...(kako pride menjalniški prenos za osovine,kako veš določiti propeler pravih dimenzij) žal... čado drži se petja ;)

Lahko odpremo temo turbo polnilniki na navtičnih motorjih ;)

Pa tudi tukaj se že kregate :( Vodno hlajene turbine so, kako pa si kdo to razlaga je pa drugače, in tu se strinjam z trditvijo NT :

"PRIMARNI DEL turbine NI NIKOLI DIREKTNO HLAJEN !!
Turbina je vedno hlajena posredno preko sekundarnega dela, ohišja... vendar tega ne izpostavljamo, to je logično. Sama turbina kljub temu vedno oddaja enormno toplote.
LP NT"

Za izolacijo turbin obstajajo posebne "izolacijske srajčke" tako toplota ne uhaja v motorni prostor...

Kar pa se tiče turbin v navtiki, seveda so boljši izkoristki,tam kjer jih potrebuješ, je pa res, da tam kjer tega ne potrebuješ, je pa samo še en del več,ki lahko crkne ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

Re: Vprašanja o strojniških rešitvah na čolnu!

OdgovorNapisal/-a cado1990 » So Jul 14, 2012 21:25

Tex napisal/-a:Da se ne bomo kregali med sabo... Tema je že v štartu kompletno mimo !

- dokaj realna ideja ?
- Kupili bi nov trup tipa grašo !
- nato bi v nov trup vrgli 20 let star motor od golfa ( lepo prosim )
- 60 ali 110 hp ? !
- avtomobilske turbine crkujejo le ob nepravilni uporabi...

- in potem še par vprašanj,ki ti dajo misliti, da tak čoln nikoli ne bo plul, saj avtor očitno nima pojma...(kako pride menjalniški prenos za osovine,kako veš določiti propeler pravih dimenzij) žal... čado drži se petja ;)

Lahko odpremo temo turbo polnilniki na navtičnih motorjih ;)

Pa tudi tukaj se že kregate :( Vodno hlajene turbine so, kako pa si kdo to razlaga je pa drugače, in tu se strinjam z trditvijo NT :

"PRIMARNI DEL turbine NI NIKOLI DIREKTNO HLAJEN !!
Turbina je vedno hlajena posredno preko sekundarnega dela, ohišja... vendar tega ne izpostavljamo, to je logično. Sama turbina kljub temu vedno oddaja enormno toplote.
LP NT"

Za izolacijo turbin obstajajo posebne "izolacijske srajčke" tako toplota ne uhaja v motorni prostor...

Kar pa se tiče turbin v navtiki, seveda so boljši izkoristki,tam kjer jih potrebuješ, je pa res, da tam kjer tega ne potrebuješ, je pa samo še en del več,ki lahko crkne ;)

Ne vem, kdo te je kaj vprašal... Pojma o pojmu nimaš (žal ti tako kot meni manjka osnov stojništva) in nimaš niti ene realne ideje, zato pač s.... po temi! Povedal sem da so se odločili, da se pozanimajo, kako in kaj, in prav gotovo je še 1000000000 ljudi pred tabo @tex, od katerih bi poslušali nasvete! Pač, ti gre narobe, da se nekdo loti nečesa, česar ti SAM nebi nikoli sfural! Pač kalup so dobili za VSTREZNO ZAMENJEVALNO PROTIVREDNOST in tej protivrednosti primeren motor želijo umestiti.

Vse kar repliciraš je 100000% preverjeno in že prej napisano, pač temu se reče VARNI POSTI!
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Jul 15, 2012 11:34

Tvoje trditve zopet ne bodo držale :)
in čado ne bodi užaljen, ampak si še enkrat preberi svoj prvi post !
( kakšni so pa tvoji projekti pa vsi vemo...do sedaj nisem videl še niti enega,ki bi deloval, oz bil konkretno izpeljan )
Pa veliko sreče pri projektu, in upam da ga predstaviš tu na morjeplovcu, kot si predstavil ostale !
SlikaSlika

cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Ne Jul 15, 2012 13:06

Tex napisal/-a:Tvoje trditve zopet ne bodo držale :)
in čado ne bodi užaljen, ampak si še enkrat preberi svoj prvi post !
( kakšni so pa tvoji projekti pa vsi vemo...do sedaj nisem videl še niti enega,ki bi deloval, oz bil konkretno izpeljan )
Pa veliko sreče pri projektu, in upam da ga predstaviš tu na morjeplovcu, kot si predstavil ostale !

Ti moj gumenjak, ki je tudi edini moj projekt (če ne štejemo Gobbija, kjer sem sodeloval), ki sem se ga edinega zares lotil, laufa kot urca, do konca bo končan, ko pridemo iz morja, ker je pač prišlo prehitro. Ker mi osebno zelo primanjkuje strojniških osnov, rad vprašam, da pač ljudem predstavim realnost projekta. Tudi vem, da je že bilo govora o VW vgradnji in marinizaciji, zato hvala vsem, ki delite svoje znanje in spoznanja z ostalimi.

Aja in še nekaj:

če bi generalno obnovili motor golf 2 diesel, tako kot sem napisal (od peskanja do vseh novih elementov), to nebi bil več 20 let star motor, ampak motor z 0 urami!
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » Ne Jul 15, 2012 22:06

Opa, tu se boste še pobujli med sabo,..grem..
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Jul 15, 2012 22:15

cado1990 napisal/-a:
Ti moj gumenjak, ki je tudi edini moj projekt (če ne štejemo Gobbija, kjer sem sodeloval), ki sem se ga edinega zares lotil, laufa kot urca, do konca bo končan, ko pridemo iz morja, ker je pač prišlo prehitro. Ker mi osebno zelo primanjkuje strojniških osnov, rad vprašam, da pač ljudem predstavim realnost projekta. Tudi vem, da je že bilo govora o VW vgradnji in marinizaciji, zato hvala vsem, ki delite svoje znanje in spoznanja z ostalimi.

Aja in še nekaj:

če bi generalno obnovili motor golf 2 diesel, tako kot sem napisal (od peskanja do vseh novih elementov), to nebi bil več 20 let star motor, ampak motor z 0 urami!

Ne Čado, še vedno bi bil 20 let star motor le obnovljen, sicer pa, kontaktiraj gospoda BANA na kapetanijo pa se malo pogovorita ;)
SlikaSlika

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jul 15, 2012 22:29

Zanimiva tema,dobr ste jo tud začeli MAJO NEKE PAPIRJE IN BI VSEKALI V MOTOR TE ŠTEVILKE... :twisted: :twisted: Potem pa nekdo nedolžen kupi plovilo z vsemi ORIGINALNIMI papirji...
LP Iztok
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Jul 16, 2012 01:06

cado1990 napisal/-a:če bi generalno obnovili motor golf 2 diesel, tako kot sem napisal (od peskanja do vseh novih elementov), to nebi bil več 20 let star motor, ampak motor z 0 urami!

Dobro namerno bi ti rad povedal, da odkrivaš toplo vodo. Če nisi mehanik ozirma se ne spoznaš na motorje, kar se sigurno ne, če ne ne bi spraševal takšne reči tukaj, raje pozabi vse skupaj, kupi rabljen marine motor, ga daj obnovit, če hočeš prišparati 500€, vendar je moje mnenje da, komu je 500€ glede motorja veliko, nima kaj iskati v navtiki, ampak le plavati okoli čolnov, tistih 7 dni, ko je v hotelu.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Jul 16, 2012 18:50

Bom kar tule vprašal, da ne odpiram nove teme,
namesto Cumminsa bi rad namotiral not dva vartburgova motorja, če pa ne bi bilo dovolj moči bi pa namontiral na izpuh še turbine iz termoelektrarne Trbovlje, baje so jih ravno zamenjal in imajo poceni rabljene, da pa ne bojo preveč vroče bi jih na primarni strani polival z emrom savske vode, k so že glih navajene.
Še eno vprašanje, ali lahko uporabim nemesto dvotaktola castrolovo olje, ker mi uni ta prvi namreč preveč smrdi?
Ali mislite da bi šlo?
Lahko je tudi motor od trabanta.
https://medisken.si
mažko
Kapitan

OdgovorNapisal/-a mažko » Po Jul 16, 2012 20:46

Haaa, to si me nasmejal, Gregor. Pa od kje jih pobiraš? Hudooo!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Jul 16, 2012 22:01

Kuaje Mažko a že pluješ ? Za vikend ma da te vidim na vodi !
SlikaSlika

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 16, 2012 22:10

Veš Tex, u kuko lejpi garaž je zdej ta čoven,ma se mu bo koucal, ko ga boste po vod matral, :lol: ja še mal, pa bo,,,vem iz prve roke
LP Iztok
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Jul 16, 2012 22:14

:lol: ja dajmo čoln pa res ni za v garažo !
hitro v morje, da mu bate prepihamo ;) a misli Mažko pozim ribe lovit,poleti pa garažirat ? :?
SlikaSlika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti