Ograja na Jadrnici

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

Ograja na Jadrnici

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Pe Sep 12, 2008 13:47

Imam dosti razmajane stebričke ograje ki jih nikakor ne morem učvstit pa sem razmišljal da bi zgornjo zajlo zamenjal z fiksno rosfraj cevjo ta pač bo rinla stebričke navzven medtem ko jih zajla vleče navznoter. Kaj vi menite o tem ? Ponavadi imajo vse jadrnice zajle.
LP Marjan
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Sep 12, 2008 16:37

Glede ograj imaš prav. Kar sem videl na Boat shop 24, ima velika večina pletenice ali vrvi , za ograjo. Razen ene. Poglej pod Beachcraft 10-340 MS.
Je 10 m jadrnica, pa z ograjo iz cevi ne izgleda slabo.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 12, 2008 18:14

Ograja iz cevi je bistveno bolj trdna, vendar na jadrnicah res malo neobičajna. Jaz bi si jo privoščil, saj je tako precej bolj uporabna, je pa vprašanje, kako se bo zdela jadralskim kolegom. Nam motornjakom bo zagotovo zelo všeč.

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Sep 12, 2008 19:43

Po jadrnici se ogromno giblješ tudi med ekstremnim jadranjem. Fiksna ograja bi po moje bila neprimerna, saj se nenehno zadevaš ob njo, pa verjetno ima tudi več šans, da se zlomi v takšnih pogojih. Napeta jeklenica ni toga in se podaja ter je po moje bistveno primernejša. Nisem še videl jadrnice z fiksno ograjo (razen kakšen motornjak z jadri). Jadrnice imajo kos fiksne ograje na premcu (lažja opora pri rokovanju s sidrom ali eventuelnem popravilu in naštimavanju rol floka) ter na bokih krme (tam je navadno največja gužva in kakšna fiksna opora je dobrodošla, zlasti krmarju, kadar ima krmilno kolo na srediski konzoli). Res pa so ograje na jadrnicah (stebrički) vedno razmigane, ampak tako "mora biti". Da bi se stebrički zlomili, še nisem doživel, razen ob trku z kakšno večjo ladjo (npr. na privezu, kadar se vežemo na kakšno večjo ladjo). Če boš jadral, je moje mnenje, da kar pusti tako. Preveri edino, da pletenice ne "cvetijo", to zna biti zelo neprijetno, če se zbodeš v pretrgano in štrlečo žičko pletenice.
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Pe Sep 12, 2008 22:11

Med poletnim potepanjem po Jadranu mi je pozornost vzbudila jadrnica SUNBEAM 42. Res prava lepotica in naj vam zaupam, da ima to plovilo ograjo narejeno iz cevi po kompletni palubi in vse skupaj izgleda prav fantastično.

Slika
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » So Sep 13, 2008 09:13

marjan5 najbolje bo, da se kar sam odločiš. Moje mnenje je: barka je tvoja in vsak si jo opremi po svojih željah in okusu ter finančnih zmogljivostih. Morda se bo jadralskim kolegom, kot je rekel Admin res zdelo čudno, da ima jadrnica trdo ograjo in ne žičnate je pa zato stabilnejša morda malo dražja je pa večna, če je barka lepo vzdrževana. Sam nisem jadralec zato morda na to gledam drugače a po svoje je vsako plovilo "čudno" razen tvoje-moje-lastno, ki je idealno dokler ne pride čas za menjavo.

Stvar lahko estetsko rešiš z debelejšimi pokončnimi stebrički in tanjšimi prečnimi palčkami ...
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Po Sep 15, 2008 11:09

Zdravo Marjan
Ograjice se morajo malo migati že v podstavku. Namreč, ko pride sosed in se bo potegnil za ograjo in bo videl da ograja ni čvrsta, bo bolj pazljiv. S čakljo bo raje prijel spodaj pri nosilcu ograje in ti tako ne bo skrivil palice. Če imaš vse 100 % fiksno, se bo vsak vlekel z čakljo za tvojo ograjo in ti izpulil in zvil tudi podlago. Sem že videl, kako je bila ograja dvignjena iz nosilcev, ko je bila barka privezana na bok v Umagu v marini na carinskem pomolu. Druga barka je prihajala v močnih valovih juga in je s premcem prišla pod pletenico ograje prve barke. Izpulila je samo prednjo palico iz nosilca. Če bi bilo vse pritrjeno 100 % fiksno, bi bila škoda neprimerno večja - poškodovana paluba, verjetno bi odtrgalo in skrivilo tudi sprednjo ograjo. Ograja naj malo miga, vendar pa mora biti 100 % varna zaradi otrok. Psihološko bodo tudi otroci bolj pazili, če bodo mislili, da ograja ni čisto v redu. Bodi pozdravljen

Dobra vila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov