Odstranjevanje alg z gume
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Odstranjevanje alg z gume
Pozdravljeni morjeplovci, dopusta je po 21 dneh lepo konec. Sledi čiščenje, čolna, kjer sem naletel na kar zoprno težavo...
Čoln sem tokrat imel vezan v pristanišču, kjer je morje precej "rodovitno". Vsem trudu navkljub so me alge prehitele, kljub temu da sem skoraj vsak dan s pomivalko okol čolna plaval in poskušal narest kar se narest da. Bitko sem definitivno zgubu.
S plastike gre bp dol, večji problem je kako reč spravit z gume. Zelenje je šlo z vapom dol, ostale pa so take rjave pikice, ki se držijo ko satan.
S krtačo in cetom ne gre, z viledo in cetom gre vendar verjetno poškoduje gumo. Viledo sem vseeno prej malo "zmatral" na betonu. Sem probal s kisom polivat... nič boljše. V treh urah mi je ratal očistit 1 joško od krme nazaj, ostalo je še ohoho.
Iskalnik na forumu ne dela, vedno meče v google, tako da me ne kregat če je to že kje napisano. Če kdo kaj zna svetovat, lepo prosim.
LP
Čoln sem tokrat imel vezan v pristanišču, kjer je morje precej "rodovitno". Vsem trudu navkljub so me alge prehitele, kljub temu da sem skoraj vsak dan s pomivalko okol čolna plaval in poskušal narest kar se narest da. Bitko sem definitivno zgubu.
S plastike gre bp dol, večji problem je kako reč spravit z gume. Zelenje je šlo z vapom dol, ostale pa so take rjave pikice, ki se držijo ko satan.
S krtačo in cetom ne gre, z viledo in cetom gre vendar verjetno poškoduje gumo. Viledo sem vseeno prej malo "zmatral" na betonu. Sem probal s kisom polivat... nič boljše. V treh urah mi je ratal očistit 1 joško od krme nazaj, ostalo je še ohoho.
Iskalnik na forumu ne dela, vedno meče v google, tako da me ne kregat če je to že kje napisano. Če kdo kaj zna svetovat, lepo prosim.
LP
Hvala admin za odgovor, vendar čoln je na prikolici, pod katero ležim jaz in drgnem dol alge. Manjka mi samo še to, da mi kislina na glavo kaplja.
Uglavnem ker nekega uporabnega odgovora ni (glavni akterji ste verjetno še na dopustu) bom kar sam odgovoru:
Na pomoč mi je priskočil Gorki s StarBrite žavbo, s katero sva na suho probala po gumi drgnit. Je šlo, gume res ni poškodovalo niti na mikro nivoju, vendar veliko prepočas.
N akoncu sem vseeno zadevo naredil z zmahano gobico in detergentom za posodo, danes sledi še StarBrite namaz oz. poliranje. Zmahana gobica je minimalno poškodovala gumo, po plastiki tudi ni nobenh ris pustila, tako da se čoln sveti da morš sončne špegle gor dat.
Sem pa drgnil cel dan, zapestja me bolijo ko hudič. No vsaj dopust je bil super, na čolnu smo bli 3 tedne skoraj vsak dan in se je splačalo.
Uglavnem ker nekega uporabnega odgovora ni (glavni akterji ste verjetno še na dopustu) bom kar sam odgovoru:
Na pomoč mi je priskočil Gorki s StarBrite žavbo, s katero sva na suho probala po gumi drgnit. Je šlo, gume res ni poškodovalo niti na mikro nivoju, vendar veliko prepočas.
N akoncu sem vseeno zadevo naredil z zmahano gobico in detergentom za posodo, danes sledi še StarBrite namaz oz. poliranje. Zmahana gobica je minimalno poškodovala gumo, po plastiki tudi ni nobenh ris pustila, tako da se čoln sveti da morš sončne špegle gor dat.
Sem pa drgnil cel dan, zapestja me bolijo ko hudič. No vsaj dopust je bil super, na čolnu smo bli 3 tedne skoraj vsak dan in se je splačalo.
J..ga zdaj si že zrihtal.
Drugače pokriješ karjolico s polivinilom unim za barvat stanovanje, v špricalko daš solno kislino lahko ta blago ali ta močnejšo odvisno od količine alg, pustiš 10 min in z viledami une ki so samo ta grobi deli podrgneš.
Verjemi sem spucal gumico zgledala je kot da je v vodi 20 let, pa ni bila eno leto v vodi ampak tam nekje brez AF na njej je bilo cca 30 kg školjk pod njimi pa ubi bože.
Vse je šlo dol,
3 dni dela 2 litra solne 3 paketi vileda grobih krpic , se je pa kadilo:)
Drugače pokriješ karjolico s polivinilom unim za barvat stanovanje, v špricalko daš solno kislino lahko ta blago ali ta močnejšo odvisno od količine alg, pustiš 10 min in z viledami une ki so samo ta grobi deli podrgneš.
Verjemi sem spucal gumico zgledala je kot da je v vodi 20 let, pa ni bila eno leto v vodi ampak tam nekje brez AF na njej je bilo cca 30 kg školjk pod njimi pa ubi bože.
Vse je šlo dol,
3 dni dela 2 litra solne 3 paketi vileda grobih krpic , se je pa kadilo:)
Alge spraviš iz čolna z varekino!!!
S solno kislino 19% spraviš dol tiste apnenčaste tvorbe (črvičke in školjkice (denti di cane))..
Varekina je Klor in razgradi (pobelijo-razpadejo) alge..
Solna kislina pa razgrize apnenec.. pa tudi prikolico...
Ne špricaj s solno kislino okrog motorja .. še posebej ne okrog trima..
S solno kislino 19% spraviš dol tiste apnenčaste tvorbe (črvičke in školjkice (denti di cane))..
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
peterv6i napisal/-a:Alge spraviš iz čolna z varekino!!!
Vse napisano drži za hipalon (glej spodaj) - za druge materiale (PVC...) je lahko odvisno od materiala (in izdelovalca...).
Sicer ne le izdelovalci gumenjakov, ampak tudi razni izdelovalci raznih reči (recimo sobnih vodometov) priporočajo tudi toplo milnico (mislim da razgrajuje maščobni del celičnih membran in če se ne motim, na tem temelji njen razkužilni učinek) in jedilni kis. Kako hitro gre, kako učinkuje ali ne učinkuje, če je material porozen (in se lahko alge spravijo v pore), o tem ne bi zdaj tu. Nekateri viri pravijo, da se da na gumenjaku vse očistiti s toplo milnico - v kar pa čisto rahlo dvomim... razen če bi mogoče preživljal vsak prosti trenutek z gobo v roki.
Hipalon (CSM) tehnični podatki enega uvoznika (za tehnično in industrijsko uporabo, ne za navtično), na kaj je odporen. Nekaj drugih podatkov v preglednici sicer ne špila oziroma nima smisla
CHEMICAL RESISTANCE
Ozone VERY GOOD
Diluited acids and bases VERY GOOD
Concentrated acids and bases GOOD
Hydrocarbons GOOD
Solvents NORMAL
Torej - hipalon prenaša
- kisline - razredčene zelo dobro, tudi koncentrirane dobro
Ozon - zelo dobro (ozon je pomemben vzrok, zakaj se stara - razpoka, otrdi - veliko vrst gume... Je oksidant in varikina - varekina (ista kemikalija NaClO, različni dobavitelji...) je tudi oksidant, tako da bi jo moral tudi dobro prenašati.
To sem prilepil zato, ker je PVC čoln (za nekatere praviloma, za druge često - možne so namreč razlike med izdelovalci materiala) občutljiv ali celo zelo občutljiv na
- UV
ogljikovodike (gorivo, olja, po virih tudi majhne količine iz izpuhov motorjev - tudi tujih in oddaljenih... v glavnem gnjavaža... )
sredstva za sončenje in sredstva za odganjanje mrčesa (nisem našel dobrega pojasnila, zakaj)
Torej bi moral biti PVC čoln veliko bolj varovan in negovan, kot hipalonski za podobno pričakovano trajnost (pokrivanje pred soncem, premaz z UV filtrom in premaz za preprečevanje stika z gorivom itn. od napisanega zgoraj...).
Kdor nabavi PVC čoln, naj torej (po možnosti pred nakupom) dobro pogleda, kako ga je treba negovati in na kaj je tisti tip in material občutljiv. Razlika v trajnosti je lahko zelo odvisna od nege in načina rabe.
Kisline in kovine - to je pa dolga zgodba. V glavnem, po motorjih in prikolicah rajši ne - razen kadar kdo točno ve, kaj dela (kakšna odstranitev oksidov ipd. pred galvanizacijo ali podobno).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov