Odstranjevanje alg z gume

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Odstranjevanje alg z gume

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jul 31, 2012 14:23

Pozdravljeni morjeplovci, dopusta je po 21 dneh lepo konec. Sledi čiščenje, čolna, kjer sem naletel na kar zoprno težavo...

Čoln sem tokrat imel vezan v pristanišču, kjer je morje precej "rodovitno". Vsem trudu navkljub so me alge prehitele, kljub temu da sem skoraj vsak dan s pomivalko okol čolna plaval in poskušal narest kar se narest da. Bitko sem definitivno zgubu.

S plastike gre bp dol, večji problem je kako reč spravit z gume. Zelenje je šlo z vapom dol, ostale pa so take rjave pikice, ki se držijo ko satan.

S krtačo in cetom ne gre, z viledo in cetom gre vendar verjetno poškoduje gumo. Viledo sem vseeno prej malo "zmatral" na betonu. Sem probal s kisom polivat... nič boljše. V treh urah mi je ratal očistit 1 joško od krme nazaj, ostalo je še ohoho.

Iskalnik na forumu ne dela, vedno meče v google, tako da me ne kregat če je to že kje napisano. Če kdo kaj zna svetovat, lepo prosim.

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 31, 2012 15:44

Cel forum je sesut, zato pazite, da kaj ne poinštalirate, ko vas preusmeri na kakšno sumljivo stran...
Trenutno dela, še kakšne pol ure bo ziher OK, potem pa ponovno preusmerjanje...
Plan je zrihtat do jutri!

Za čiščenje pa uporabi solno kislino. Gumi ne bo škodila, sčistit pa bi morala večino.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Avg 01, 2012 10:18

Hvala admin za odgovor, vendar čoln je na prikolici, pod katero ležim jaz in drgnem dol alge. Manjka mi samo še to, da mi kislina na glavo kaplja. :D

Uglavnem ker nekega uporabnega odgovora ni (glavni akterji ste verjetno še na dopustu) bom kar sam odgovoru:

Na pomoč mi je priskočil Gorki s StarBrite žavbo, s katero sva na suho probala po gumi drgnit. Je šlo, gume res ni poškodovalo niti na mikro nivoju, vendar veliko prepočas.

N akoncu sem vseeno zadevo naredil z zmahano gobico in detergentom za posodo, danes sledi še StarBrite namaz oz. poliranje. Zmahana gobica je minimalno poškodovala gumo, po plastiki tudi ni nobenh ris pustila, tako da se čoln sveti da morš sončne špegle gor dat.

Sem pa drgnil cel dan, zapestja me bolijo ko hudič. No vsaj dopust je bil super, na čolnu smo bli 3 tedne skoraj vsak dan in se je splačalo.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Avg 01, 2012 11:19

J..ga zdaj si že zrihtal.
Drugače pokriješ karjolico s polivinilom unim za barvat stanovanje, v špricalko daš solno kislino lahko ta blago ali ta močnejšo odvisno od količine alg, pustiš 10 min in z viledami une ki so samo ta grobi deli podrgneš.
Verjemi sem spucal gumico zgledala je kot da je v vodi 20 let, pa ni bila eno leto v vodi ampak tam nekje brez AF na njej je bilo cca 30 kg školjk pod njimi pa ubi bože.
Vse je šlo dol,
3 dni dela 2 litra solne 3 paketi vileda grobih krpic , se je pa kadilo:)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Avg 01, 2012 11:34

Hvala za odgovor. Se prav pod čoln in na prikolico daš polivinil (pol morš čoln nekako dvignit - najprej spredi pol zadi) in vmes naliješ kislinco. In pol še malo pofrajerišiš z gobicami.

LP
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Avg 01, 2012 12:32

Ja no čolna glih ni treba dvigovati, samo prikolico zaščitiš ker solna ni lih prijazna do cinka.
LP
marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » Sr Avg 01, 2012 13:15

Kolk procentna solna kislina je to?
Mi smo imeli doma mislim da 19%.

Pa s tem res ne moreš poškodovati hypalona?
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Avg 01, 2012 14:20

Ja 19 sem pa tudi s 33 polival pa ni nič poškodb.
samo po spojih nebi ravno preveč namakal s tamočno.
LP
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Avg 02, 2012 11:33

Alge spraviš iz čolna z varekino!!!
S solno kislino 19% spraviš dol tiste apnenčaste tvorbe (črvičke in školjkice (denti di cane))..

Varekina je Klor in razgradi (pobelijo-razpadejo) alge..
Solna kislina pa razgrize apnenec.. pa tudi prikolico... :)

Ne špricaj s solno kislino okrog motorja .. še posebej ne okrog trima..
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 02, 2012 19:58

peterv6i napisal/-a:Alge spraviš iz čolna z varekino!!!
S solno kislino 19% spraviš dol tiste apnenčaste tvorbe (črvičke in školjkice (denti di cane))..

Varekina je Klor in razgradi (pobelijo-razpadejo) alge..
Solna kislina pa razgrize apnenec.. pa tudi prikolico... :)

Ne špricaj s solno kislino okrog motorja .. še posebej ne okrog trima..

Vse napisano drži za hipalon (glej spodaj) - za druge materiale (PVC...) je lahko odvisno od materiala (in izdelovalca...).

Sicer ne le izdelovalci gumenjakov, ampak tudi razni izdelovalci raznih reči (recimo sobnih vodometov) priporočajo tudi toplo milnico (mislim da razgrajuje maščobni del celičnih membran in če se ne motim, na tem temelji njen razkužilni učinek) in jedilni kis. Kako hitro gre, kako učinkuje ali ne učinkuje, če je material porozen (in se lahko alge spravijo v pore), o tem ne bi zdaj tu. Nekateri viri pravijo, da se da na gumenjaku vse očistiti s toplo milnico - v kar pa čisto rahlo dvomim... razen če bi mogoče preživljal vsak prosti trenutek z gobo v roki.

Hipalon (CSM) tehnični podatki enega uvoznika (za tehnično in industrijsko uporabo, ne za navtično), na kaj je odporen. Nekaj drugih podatkov v preglednici sicer ne špila oziroma nima smisla :( verjetno je kdo kaj prevajal ali kaj podobnega. Ampak tole pa drži:
CHEMICAL RESISTANCE
Ozone VERY GOOD
Diluited acids and bases VERY GOOD
Concentrated acids and bases GOOD
Hydrocarbons GOOD
Solvents NORMAL

Torej - hipalon prenaša
    kisline - razredčene zelo dobro, tudi koncentrirane dobro
    Ozon - zelo dobro (ozon je pomemben vzrok, zakaj se stara - razpoka, otrdi - veliko vrst gume... Je oksidant in varikina - varekina (ista kemikalija NaClO, različni dobavitelji...) je tudi oksidant, tako da bi jo moral tudi dobro prenašati.

To sem prilepil zato, ker je PVC čoln (za nekatere praviloma, za druge često - možne so namreč razlike med izdelovalci materiala) občutljiv ali celo zelo občutljiv na
    UV
    ogljikovodike (gorivo, olja, po virih tudi majhne količine iz izpuhov motorjev - tudi tujih in oddaljenih... v glavnem gnjavaža... )
    sredstva za sončenje in sredstva za odganjanje mrčesa (nisem našel dobrega pojasnila, zakaj)

Torej bi moral biti PVC čoln veliko bolj varovan in negovan, kot hipalonski za podobno pričakovano trajnost (pokrivanje pred soncem, premaz z UV filtrom in premaz za preprečevanje stika z gorivom itn. od napisanega zgoraj...).

Kdor nabavi PVC čoln, naj torej (po možnosti pred nakupom) dobro pogleda, kako ga je treba negovati in na kaj je tisti tip in material občutljiv. Razlika v trajnosti je lahko zelo odvisna od nege in načina rabe.

Kisline in kovine - to je pa dolga zgodba. V glavnem, po motorjih in prikolicah rajši ne - razen kadar kdo točno ve, kaj dela (kakšna odstranitev oksidov ipd. pred galvanizacijo ali podobno).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov