Mercury 10-težave

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

dino1966
Praporščak

Mercury 10-težave

OdgovorNapisal/-a dino1966 » Po Avg 13, 2012 15:12

Pozdravljeni!

Letos sem kupil motor Mercury 10, 2T, letnik 1999. Na dopustu se mi je pojavil naslednji problem: motor vžge in laufa bp. Težava nastane pri polnem plinu, ko ga začne dušiti. Ko mu plin odvzameš, deluje v prostem teku normalno, če dodaš plin ga duši oz. ugasne. Ko motor ugasnem, ponovno vžge iz prve, normalno deluje še z 3/4 plina, pri polnem pa se zgodba ponovi. Prav tako sem dobil občutek, da motor porabi preveč goriva.
Svečke so nove in prave, mešanica tudi 1%.
Sem že iskal odgovore na forumu, nekaj podobnih težav tudi našel, prosil pa bi še za ideje in mnenja, oz. me zanima, če je že kdo imel točno tako težavo.
Prosil bi tudi, če je mogoče kje na gorenjskem koncu kak član, ki se na zadeve bolj spozna in bi si bil pripravljen zadevo tudi ogledati, da se mi oglasi.

Lp
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Avg 13, 2012 15:21

Sliši se dokaj sorodno...

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=10350

... upam da ne gre za isti problem.

LP
dino1966
Praporščak

Mercury 10-težave

OdgovorNapisal/-a dino1966 » Po Avg 13, 2012 15:47

Ja res so podobne težave. Vem, da bom sam zadevi težko prišel do dna, zato pa prosim če kdo ve za koga, najraje na gorenjskem koncu ali v bližnji okolici, ki se na to bolje spozna in je pripravljen to pogledati in seveda napako tudi odpraviti.

Lp
Nazadnje spremenil dino1966, dne Po Avg 13, 2012 15:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Avg 13, 2012 15:51

najprej spucaj uplinjač in ga pravilno nastavi, potem naprej.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Avg 14, 2012 00:27

Podoben problem je že bil opisan in več ali manj večina možnih vzrokov opisana.

Od tu (prenosnik...) mi ni hitro najti, da bi tu prilepil povezavo tja.

Razlogi so lahko
    zamašen (preganjen, stisnjen...) dovod goriva (kjerkoli...) tako, da ga pride dovolj za majhne in zmerne obrate in poide pri polnem plinu, ko je poraba večja;
    pokvarjena črpalka za gorivo, ki še dela na pol,
    netesen dovod goriva, tako da pri močnem vleku črpalke kje potegne zrak in dokler podtlak ne pade, ne neha vleči zraka...

Ko spustiš plin in se podtlak zmanjša, neha vleči zrak in lahko spet potegne gorivo, traja pa nekaj časa da gorivo spet pride do cilindrov.

Mogoča je tudi izguba moči, kadar je moten dovod zraka - če bi bilo dovolj goriva pa ne dovolj zraka za njegovo zgorevanje tudi zmanjka moči - ampak vzorec, ki si ga opisal se ne ujema s tistim, ki sem si ga jaz zapomnil za to vrsto problema.

Če je motor elektronsko upravljan, je lahko še kak senzor, žica do njega, zaradi česar bi pri višjih obratih doziral premalo goriva ali prožil iskro (ali iskre) ob napačnem času (recimo prepozno). Moglo bi biti (manj verjetno) tudi kaj s čipom za upravljanje ali programom na njem...

Kar je opisano na zgoraj omenjeni povezavi, je povezano s kompresijo - in poleg obročkov bi za slabo kompresijo lahko bili krivi tudi ventili ali sedeži ventilov.

V glavnem, poiskati dobrega mehanika se sliši kot dobra ideja.

Po možnosti takega, ki te bo prenesel, če mu gledaš čez ramo, tako da boš naslednjič vedel več - samo sprašuj pa z občutkom in ne pretiravaj. Če mene takrat, ko iščem vzrok kake motnje (ki se po možnosti pokaže samo včasih in ne pusti sledi v dnevnikih) v kakem računalniškem sistemu uporabnik še sprašuje o čem na internetu, o politiki in vremenu, se težko vživim v vse dejavnike, ki bi lahko vplivali na problem...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
mihec
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a mihec » Ne Avg 26, 2012 12:10

Ali je že kaj novega s tvojim "mercuriyem". Diagnoza, popravilo....
dino1966
Praporščak

Mercury 10-težave

OdgovorNapisal/-a dino1966 » So Sep 01, 2012 11:56

Pozdravljeni!

Z veseljem sporočam, da smo zadevo rešili, motor dela bp, preizkušeno na vodi.
Mojster, si je vzel čas, razdrl in očistil fergazer, sestavil in to je to. Vesel, da ni bilo kaj hujšega in predvsem dražjega.
Hvala vam vsem za koristne in prijazne nasvete.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov