Johnson 4

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

matjazzz
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

Johnson 4

OdgovorNapisal/-a matjazzz » Po Avg 13, 2012 20:58

Zaradi ugodne cene in naivnosti sem nabavil star Johnson(evinrude) 4
Modelna številka: 4.BR.74R
Zanima me če ima kdo katalog motorja. Je nekje 70 letnik. Motor dela kake 2-3 minute potem ugasne in ga ne prižgeš dokler se ne ohladi. Preveril sem iskro videti ok , bencin ima. Po kratkem razdiranju sem opazil da je en bat zariban in tista svečka bolj zalita z bencinom medtem ko druga je normalno rjava. Predvidevam da se bat ko se segreje prime cilindra tako da ugasne motor.
Bat je potrebno menjat vendar je potrebno cel motor podret da pridem do njega.
Hlajenje je vodno menda ima impeler v peti motorja....do razdiranja tega še nisem prišel.
Kdo ve kje bi dobil rezervne dele? (bat in impeler...do sedaj)
Slika
Slika

lp
cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Po Avg 13, 2012 23:17

V Stari Gorici imaš prodajalno EVINRUDE - JOHNSON. Mislim, da kosi niso problematični. Sicer še nisem slišal za tak pojav. Po čemu sklepaš, da je bat zariban) Vsekakor nebi ugasnil šele po treh minutiah, ker se materijali širijo premosorazmerno. Če je bat malo porajsan, pomeni, da motor izgublja kompresijo, tesnjenje (zato svečka malo pomokri). Ali se ti motor popolnoma blokira, takrat ko je ugasnjen (če poizkušaš potegniti zaganjalno vrvico, se motor zavrti)?
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 13, 2012 23:18

Kor je napisal Cado o zaribnju je tudi moja izksnja - zariban motor (šlo tesnilo glave in v hipu voda udarila v valje) mi ni vzgal niti za hip, tako da če tebi teče nekaj minut, najbrž ni zariban.

Google pravi, da je po oznaki, ki si jo napisal to mogoče Johnson Seahorse 4 HP- po drugi povezavi sodeč mogoče iz okrog l. 1974 ali celo 1978 (delam z manjšega zaslona kot običajno in zato tokrat ne bom niti približno našel tistega, kar običjno....

....
Sorry,dass ich habe vergessen habe den Typ anzugeben:
Johnson Seahorse 4PS
Modell: 4.BR.74R
Ser.NR. B 10480

Tam mož mislim da sprašuje za priročnik za popravila, v odgovorih pa ne vidim web naslova priročnika ampak samo navedke točno tistega, kar ostali na forumu mislijo, da rabi.

Po zadnji povezavi spodaj (mojaladja) sodeč je

4=4 hp
BR=Euro Rope Start
74=1974 mogoče - tu me zeza majhen ekran na prenosniku - sam si poglej na povezavi spodaj.

Tule pa lastnika istega tipa pošljejo po priročnik 'iboats' (pa karkoli točno že to je) v krajevno knjižnico, ki je pa jaz tudi ne dosežem čez iinternet :cry:

Tule je pa verjetno (malček več kot malček sem šibek pri Nemščini) skupek povezav za iskanje ranih rezervnih delov.

Mož, ki je napisal tisto temo, ima priporočilo, ki najbrž tudi na našem forumu ni odveč
Wenn eine Frage effektiv beantwortet werden soll, wären folgende Daten hilfreich bzw. werden benötigt:

Zum Beispiel:

Motorenhersteller: Mercruiser
Modell: 402
Antrieb: 290 DP
Leistung: 330 PS
2- oder 4-Takter: 2-Takter
Anzahl der Zylinder: 7 Zyl
Motorseriennummer bzw. Modellcode für: (Chrysler, Force, OMC, Johnson und Evinrude)

Bei Volvo Penta Motoren bitte die Specification Number angeben!
Wer Hilfe sucht, sollte mindestens obige Motordaten posten.

Es macht keinen Spaß erst nachzufragen zu müssen,
um dann antworten bzw helfen zu können.

Prevedeno
Da je mogoče učinkovito odgovoriti, pomagajo oziroma so potrebni naslednji podatki - na primer
Izdelovalec ...
Model ...
Moč motorja ...
Dvo ali štiritaktni
Število cilindrov
Serijska številka ali koda modela (za naštete izdelovalce)

Pri Volvo Penta omenja kodo specifikacije (namesto oznake tipa)
Kdor išče pomoč, naj torej napiše vsaj to, ker ga bo treba sicer po tem spraševati, kar pa temu Cyrusu ni ravno v veselje.

Kup ljudi se mu zahvaljuje za to navodilo, ampak kakšne povezave za priročnik ne najdem...

Tale (mislim da) Hrvat http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=9490.0 pa pojasni kodo modela za Johnson in Evinrude - samo tega pa ne bom navajal, ker je zadeva dolga...

Bom pa, ko bom spet pri računalniku z dvema malo večjima ekranoma, to povezavo na 'mojaladja' dal med povezave o motorjih v bazo znanja.

Pa - če ne najde kdo drug prej - mogoče takrat še enkrat pogledal, če kje najdem kaj več.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
matjazzz
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a matjazzz » Po Avg 13, 2012 23:46

Hvala za hitre odgovore.....
motor je:
dvotakten
dva bata

bat je porajsan tako da je verjetno stisnilo obročke na bat zato menim da pri segretju mogoče ponovno stisne na cilinder. Vendar ga ni nič težje verglat kot mrzlega. Kaj pa bi lahko še bilo za pogledat? Iskra je bencin je... Mogoče je impeler fuč pa se je enostavno ugasnil zaradi pregretja...
Motor lavfa potem ga pa kar zmanjka in se sliši kako ga zaliva bencin ali lavfa na ful ali na 3/4 gasa ugasne umirjeno kot da bi kape svečk dol dal. :roll:
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » To Avg 14, 2012 02:35

matjazzz napisal/-a:Hvala za hitre odgovore.....
motor je:
dvotakten
dva bata

bat je porajsan tako da je verjetno stisnilo obročke na bat zato menim da pri segretju mogoče ponovno stisne na cilinder. Vendar ga ni nič težje verglat kot mrzlega. Kaj pa bi lahko še bilo za pogledat? Iskra je bencin je... Mogoče je impeler fuč pa se je enostavno ugasnil zaradi pregretja...
Motor lavfa potem ga pa kar zmanjka in se sliši kako ga zaliva bencin ali lavfa na ful ali na 3/4 gasa ugasne umirjeno kot da bi kape svečk dol dal. :roll:

Torej po tvojih pripovedovanjih, nima širjenje bata nobene veze. Nevem, zakaj bi se obročki stisnili v bat. Verjemi videl sem 1 cilindričen piaggio ciao, ki je imel pri izpušni odprtini tako porajsan bat, da je bencin lahko skoraj skapljal mimo, pa je še vedno (sicer brez dobre kompresije) tekel. Tvoj motor kljub temu,da ima en bat porajsan, mora zavoljo tega delovati normalno (slab minimum, manj moči).

Ko govoriš o impelerju, kako je s kontrolnim curkom?

Mislim, da je tvoja težava v vžigalni tuljavi oz. cinšpuli ali pa bobini po domače.
matjazzz
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a matjazzz » To Avg 14, 2012 08:46

Verjetno imate prav...če sem prav prebral po forumu naj bi ob segretju dajalo preslabo iskro, vendar iskra je - v tem primeru slaba cinkšpula.

Me zanima kje bom dubu drugo cinkšpulo.... najboljš bi bilo dobiti novo za neko dobro ceno? ker taki motorji se celi prodajajo za 100ojrov

Diagnoza: impeler pogledat-menjat(kontrolni curek ne vem kje je)
cinkšpula
potem gremo naprej

hvala
Uporabniški avatar
robibencec
Štabni praporščak
Kraj: murska sobota

OdgovorNapisal/-a robibencec » To Avg 14, 2012 15:25

Preveri kontrolni curek vode hlajenja in če ga ni je fuč impeler, zato pride do pregretja in posledično motor ugasne, se mi je enako zgodilo na t 18, s tem, da sem bil primoran brez hlajenja se zvleči na obalo.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » To Avg 14, 2012 17:53

@matjazzz kaj naj bi bil ta strojni element, ki ga ti imenuješ cinKšpula?

nekaj med cinšpulo in cinkprotektorjem;)?

Lahko uporabiš izraz VŽIGALNA TULJAVA;)

Nujno kontrola imelerja kot prvo, potem vidiš, kaj se zgodi, lahko da ima kako termo stikalo, čeprav močno dvomim, glede na to, da Johnsone kar dobro poznam.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » To Avg 14, 2012 17:56

Aha, pa še to, kako si videl, da je bat porajsan? Kaj si kaj podiral, ali je to le domneva, glede na to, da je svečka mokra?
juremb
Praporščak

OdgovorNapisal/-a juremb » To Avg 14, 2012 21:45

Meni se je točno tako obnašal star Johnson Seahorse. Ga je foter takrat peljal nekemu mehaniku in je rekel da je zariban. Rekel je tudi da delov ni možno dobit, ampak pomoje se mu enostavno ni dalo.
No foter ga je lepo vrgel na odpad brez moje vednosti :((
matjazzz
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a matjazzz » To Avg 14, 2012 23:44

Pozdravljeni danes podru motor prišel do impelerja in do vžigalnih tuljav.
Impeler verjetno potreben menjave čeprav še drži na stene se pa vidijo sledi obrabe.
Ima dve vžigalni tuljave verjetno zaradi dveh batov. Kako naj testiram katera je slaba? je možno da je fuč kak kondenzator ali platine?
nekaj slikc za boljšo predstavo
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Sr Avg 15, 2012 11:09

Impeler zgleda še vredu.

Kako veš, katera vžigalna tuljava je fuč?

Pa ssaj gre od tam kabel od svečke, praviš, da veš katera svečka ni delala. Vse imaš po 2x, ker sta 2 cilindra. Preveri tudi odpiranje platin (puntin).
Ena tuljava ima počeno ohišje, kar bi že znalo kaj sekat v magnet!
matjazzz
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a matjazzz » Sr Avg 15, 2012 12:59

cado1990
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 14, 2012 17:56 Naslov sporočila:
Aha, pa še to, kako si videl, da je bat porajsan? Kaj si kaj podiral, ali je to le domneva, glede na to, da je svečka mokra?

Stranski pokrov cilindra se sname predvidevam da izpušni pokrov pokrov in se vidi čez kanal bata tako da zgornji je cel spodnji pa porajsan.

Svečka je menda bolj mokra spodnja zaradi izgube kompresije...?
cado1990
PrispevekObjavljeno: Pon Avg 13, 2012 23:17 Naslov sporočila:
V Stari Gorici imaš prodajalno EVINRUDE - JOHNSON. Mislim, da kosi niso problematični. Sicer še nisem slišal za tak pojav. Po čemu sklepaš, da je bat zariban) Vsekakor nebi ugasnil šele po treh minutiah, ker se materijali širijo premosorazmerno. Če je bat malo porajsan, pomeni, da motor izgublja kompresijo, tesnjenje (zato svečka malo pomokri). Ali se ti motor popolnoma blokira, takrat ko je ugasnjen (če poizkušaš potegniti zaganjalno vrvico, se motor zavrti)?

A naj bi menjaval tudi kondenzator poleg vžigalne tuljave? Kakšnih enostavnih napravc pa ni za test tuljave-svečke?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Avg 18, 2012 21:51

Kontrolni curek so tri male luknjice na sredini ohišja pogonske osi,drugač pa ima moj sin enega takega za dele...
LP Iztok
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Sr Avg 22, 2012 19:33

matjazzz napisal/-a:
cado1990
PrispevekObjavljeno: Tor Avg 14, 2012 17:56 Naslov sporočila:

Stranski pokrov cilindra se sname predvidevam da izpušni pokrov pokrov in se vidi čez kanal bata tako da zgornji je cel spodnji pa porajsan.

Svečka je menda bolj mokra spodnja zaradi izgube kompresije...?
cado1990
PrispevekObjavljeno: Pon Avg 13, 2012 23:17 Naslov sporočila:

A naj bi menjaval tudi kondenzator poleg vžigalne tuljave? Kakšnih enostavnih napravc pa ni za test tuljave-svečke?

Svečka NIKAKOR ni bolj mokra zaradi IZGUBE KOMPRESIJE, tudi ne razumem zakaj bi ibla zaradi porajsanega bata, ker gorivo itak prihaja nad batom in takoj izgori, mogoče bi znala kakšna kaplja olja kje ostati, vendar težko verjamem, da je to pravi razlog. Vprašanje, ki ti ga zastavljam je sledeče: ALI SO PORAJSANI TUDI BATNI OBROČKI?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov