ne teče kontrolni curek

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Feb 11, 2010 21:08

Lani sem imel ta problem in napake nisem ugotovil, kljub menjavi impelerja, mi je ponovno 1x pregrel, potem pa je do konca sezone dellal normalno. Napake nisem našel, je pa možno, da je bil motor previsoko striman in je na odprtini na kavtacijski plošči vlekel zračne mehurčke, lahko da je zaštekal termostatski ventil ali pa je bil lažen alarm, saj je bila voda na kontrolnem curku hladna. Sem bil kar zaskrbljen, ampak se napaka od avgusta do oktobra ni ponovila.
mirno morje
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Feb 11, 2010 23:07

Ko sestaviš peto in ostali del motorja, moraš paziti na tesnilo, v katerega sede sev, ki vodi vodo v zgornji del. Pri montaži ga lahko poškoduješ, če cev ne sede na sredino. Najbolje ga je namazati z milom, če pa že menjaš impeler, pa je dobro kupiti še to tesnilo (gumica)
Ta tej sliki je Selva, tista gumica pa je levo od osi. Evinrude ima podobno, a nisem poslikal.
Slika
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Feb 12, 2010 06:53

Roman1 tisto z svisci je bilo bolj za šalo, ker si kar predstavljam kako se mi ob najbolj neprimernem trenutku tista rjuha navije okrog nog in gre vse v b.ž.u m.t.r.
Mi že na pesku pred garažo uspe zgubit matico, kaj šele v vodi. :oops:
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » So Jun 09, 2012 08:30

Zdravo

Zanima me, ali mora biti kotrolni curek pri izvzenkrmen motorju hladen ali topel, ko se motor segreje.

Za odgovor se zahvaljujem
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Jun 09, 2012 08:51

Ko se segreje je topel, da se razumemo, ni vroč ampak topel.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » So Jun 09, 2012 08:58

bolid napisal/-a:Ko se segreje je topel, da se razumemo, ni vroč ampak topel.

Če je hladen kot špricer pomeni da je zapacan termostat?
Hvala na razumevanju
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Jun 09, 2012 09:29

Tako ja,zaženeš motor in čez nekaj minut,ko se voda ki kroži po motorju segreje do nekje 60 stopinj ti odpre termostat in pol ti iz kontrolnega curka teče topla voda,ponavadi bolj mlačna,do takrat je pa mrzla.

Če po 5min ne priteče topla voda,odmontiraj termostat in ga namoči v wc-net da ga očistiš in potem ga še testiraj v loncu tako da naliješ vodo temp. cca 60 stopinj ali malo več in termostat se mora odpreti.
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » So Jun 09, 2012 10:59

Sem še 1x probal v vedru vode, z močnim pretokom, in je tekla topla voda, sem ga gnal 20 min, pa je biil curek mlačnotopel, motor pa pa enako(malo bolj).

Sem se odloču, da vseeno preverim termostat , in lej ga beštja, da ga ne najdem :oops: :oops:

Ali je možno, da ga tohatsu mb5 nima?

Link mi nikakor ne uspe prilepiti, tako je potrebno v temle seznamu piskait
M5B (5 KM 2 TAKTNI)

seznam
Hvala na razumevanju
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Jun 09, 2012 14:58

Kolikor sem jest gledal tale parts katalog,ga res nisem najdu,tako da ga sigurno nima,razen če sem kaj spregledal.Ampak glede na to da je tako majhen motor mislim da ga res nima.

Če ti voda teče topla,pol je vse uredu in naj te ne skrbi.
Se pa verjetno malo kasneje segreje,glede na to da ima takoj ko ga zaženeš že hlajenje z mrzlo vodo.
nr7120
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a nr7120 » Če Jul 12, 2012 19:31

Zdravo!

Eno pitanje: danes sem malo sprobal pomožni motorček na barkači in kontrolnega curka ni nikjer. Motor je yamaha f4a, letnik 2004. Uporabljen je bil zelo zelo malo, vsako sezono mogoče kake pol urce. Šel sem od cevke do temrostata kjer je tudi anoda zraven in je vse suho kot sahara. Termostat sem ščistil, ga vzel ven in še enkrat sporbal. Nič. Kako zahtevna je menjava impelerja na tem motorju? Sam sem kr spretn, ampak tak daleč še nisem šel.
Koliko zadevba stane, če dam zadevo menjat+standardni servis(olja, anode, in vse kaj zraven spada) pooblaščenemu servisu?

Hvala za odogovore, lp iz Pirana
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Če Jul 12, 2012 20:44

Impeler boš zamenjal za šalo,je zelo enostavno,tudi če boš prvič podiral,ti pa svetujem da si poglej vsaj parts katolog,da boš vedel kje je kaj.Še bolje pa maintenace manual-za servise.
Če imaš to dvoje od literature boš lahko naredu komlet servis,čeprav pri tako majhnem motorju boš najdu vse tudi brez teh priročnkov,če vsaj malo veš kako naj bi kaj zgledalo.
Za servis zamenjaš olje v peti in v motorju,oljni filter,pogledaš svečke,anode,če je 4 takt še jermen ,filter bencina očistiš,pa vizuelni pregled in to je to.Simpel ko pasul al kako se že reče.

Za impeler maš pa tud vsega skup mogoče deset vijakov za odvit.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jul 12, 2012 23:18

PogachnyK napisal/-a:Če je hladen kot špricer pomeni da je zapacan termostat?

Lejga morje ima 28C, pri teh stopinjah pa špricer ni več tako hladen :( ;)

Fantje ne se hecat, tak impeler + menjava staneta malenkost oz zanemarljivo, sploh proti temu, da vam nekje zakuha motor in vse skupaj počaka...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Friški
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Friški » Po Avg 20, 2012 15:11

se lep čas nisem nič oglasil, še moja izkušnja

yam 25bmhs 2t 2003;se lepo peljemo, (po trditvah tistega ki je prodal, vse servisirano in en mesec nazaj zamenjano), in kar naenkrat izgubi moč in crkne, pogledam na motor njemu vroče močno, počakam 5 minut zalaufam kontrolnega curka od nikjer mu v pol minute rata vroče in crkne. potopim pomožne tri konje in se odpeljem PONOVNO- vadit čamac.

seveda mi ne da miru takoj pred garažo razkopat zdrem impeler lep gumjast mehek vse ok. Sestavim upalim voda ne gre, pol pa žičke pa cevke pa pihat pa pucat vodni kanali vse ok, spet zdret spet impeler preverim, vse ok spet skupaj sestavim vode ni

pade noč si rečem grem malo odspat da zberem misli

seveda nikakor zaspat in ob 2eh zjutraj se mi prižge vglavna dioda, v garažo vse narazen impeler v roke pa špiccange v roke jih zakajlam v impeler primemvetrnice z roko in obrnem - notranji obroček z utorom stoji guma okoli se vrti pa sem prej nataknil na prst in isto probal pa ga nisem obrnil, ko pa motor zasuče pa vetrnica stoji

tako da tudi impeler ki izgleda tip top je lahko fuč, v novigradu je yam servis sva mela dolgo debato, je reku da mu na kraj pameti nebi padlo da bi tako preveril impeler in da tega pa še ni videl, ko sem vzel original impeler je komplet gumjast, nič mesingastega obročka v sredini vsaj opaziti ga nisem uspel

mogoče vseeno tale info komu gdaj prav pride
mirno morje in LP Friški
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Po Avg 20, 2012 16:44

Se mi je zdelo da bo kaj takega,ko pa sem prebral do konca sem bil pa siguren.Spomnim se tomosa ko sem ga imel,je bilo isto.Ista zgodba kot pri tebi,potem pa prevrtrat,navoj vrezat v pušo in vijake not z loctitom in je blo rešeno.
Zato jest pravim da je najbolje kupovat originalne dele,vsaj impeler,pa saj ni tako drag,jest sem dal okol 25€ za yamaho 150.Je pa tud cel gumijast.

LP
vitranc
Kontraadmiral

oj

OdgovorNapisal/-a vitranc » To Avg 21, 2012 09:59

js sm meu podobrn problem pa sm le ceuke ki vodijo od ohišja motorja tam k mora vn špricat naprej spucau jih napoču s cilit bangom in je prebilo k je biu vodni kamen

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov