Obnova barve čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Obnova barve čolna

OdgovorNapisal/-a kocka » To Jul 29, 2008 19:21

Imam Elan GT 402 in ko sem obnovil in zamenjal vse na čolnu(sedeži, tepihi, cerada, Rf vijaki, lučke) in ga preizkusil, me sedaj motijo praske ki jih je čoln dobil tekom let in uporabe. S čim in kako bi bilo najbolje lupino prebarvat? Ali je dovolj malo prebrusit in potem prebarvat z barvo ki je temu namenjena ali pa so kakšni posebni postopki? Še nekaj, čoln ima po armaturi in ob nosilcih kjer pridejo vilice za vesla, ter ob kotih majhne razpoke na površini v končnem sloju ali to kaj pomeni v smislu dotrajanosti ali pa je to zato ker je poliester bolj elastičen od gelcoat-a in potem slednji ob raztezanju in obremenitvah malo poči!
Bojan
Višji štabni praporščak
Kraj: Fram

Onmova barvr

OdgovorNapisal/-a Bojan » Če Jul 31, 2008 14:37

Lep pozdrav.
Misem strokovnjak lahko ti pa napišem nekaj iz prakse.
Tudi sam imam isti čoln in imel sem iste probleme. Jas sem ga rastavil, to pmeni snel kar se sneti da. ( sedeži ,šipa,blitve, lučke, vse...) Potem sem kompletnega prebrusil,popravil vse poškodbe ( kital) ,ko sem dobil zadovoljivo obliko sem z kovonsko ščetko spraskal barvo na pohodnih površinah.( to mislim površine ki so hrapave in jih ni možno prebrusit)
Ko je bilo pripravljeno za barvat sem nanesel PRIMER to je podlaga,. ki se uporablj za osnovni nanos za poliester. Tega sem nanašal dvakrat, saj sem še nekaj popravljal in ga ponekot prebrusil.Nanos barve ,ki je bila dvokomponentna in prav za plastiko ( NE ZA PLOVILO KER JE BILA PREDRAGA) sem naredil kar z brizgalko (poštolo) doma na dvorišču.
Rezultat je bil zadovoljiv stroški pa ne mali. Ko je bilo vse suho je sledila montaža in sedaj imam kar lep čoln.To sem delal pred tremi leti in še danes lepo drži barva ne da bi se luščila.Pripel bi kako fotko pa imam probleme mogoče kasneje
Pa smo spet na začetku
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Jul 31, 2008 15:31

Hvala za odgovor, ali imaš približno računico stroškov, da vidim ali se splača to delat ali raje menjat čoln?
Bojan
Višji štabni praporščak
Kraj: Fram

OdgovorNapisal/-a Bojan » Če Jul 31, 2008 16:50

Cena , jas sem to delal pred časom .Sigurno gre v nekaj sto evrov če boš delal sam.Moraš pa se vprašat če je čoln to kar ti rabiš ,če imaš čas,prostor in če imaš tisto osnovno orodje. Potem ,kako je krmno ploščo tisto v plastiki, v kakšnjem stanju je podn ...
Če še imaš voljo ti lahko napišem okvirne količine barve in ostalega materijala pa tudi kakšno firmo barve. Odločitev je tvoja.
Pa smo spet na začetku
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Po Avg 18, 2008 10:29

Zdravo!

Mene bi zanimalo, katero barvo si uporabil in kako si prebrusil čoln (na roko ali strojno...)? Jaz bi barval samo spodnji del, enkrat je že bil barvan (10 let nazaj) pa se je barva na več mestih oluščila, očitno ni bil dobro pripravljen.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 18, 2008 13:43

Ne vem sicer za take čolne, vendar smo našo jadrnico tudi že nekajkrat prebrusili in prebarvali - in izgleda prav OK.

Brušenje - ročno, s podlogo.
Barvanje pa poliuretan barva, nanašanje z valjčkom. Treba je samo narediti dovolj tekočo barvo in ko se utrdi nihče ne ve, da je bilo valjano in ne špricano.
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Po Avg 18, 2008 13:50

Sem vprašal na COLOR Medvode in so mi priporočili njihovo dvokomponentno poliuretansko pokrivno barvo BUKOLIT:

http://www.color.si/upload/prodajni_pro ... 63acbe.pdf
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 18, 2008 13:53

Saj Bukolit je točno ta poliuretan barva, ki smo jo uporabili tudi mi.
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » Če Okt 09, 2008 17:10

Rok-11 napisal/-a:Saj Bukolit je točno ta poliuretan barva, ki smo jo uporabili tudi mi.

Rok, imate jadrnico v vodi ali jo imate na stojalu?Tud mene mika da bi mojo prefarbal. imam 7.5m dolgo in 2.5m široko. Koliko tega bukolita bi moral kupiti ? obstaja še kakšen kit?
hvala
cougar
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Okt 10, 2008 18:03

Barko imamo sicer v vodi, samo če pa sprašuješ za barvanje - barvamo ko je zunaj, na stojalu.
Važno je tudi vreme, temperatura in predvsem odstotek vlage v zraku med barvanjem in sušenjem - in tudi na ev. cvetni prah v zraku je treba pazit.

Poraba Bukolita je pri 8,3 m dolgi (in precej masivni) barki cca. 1 doza za 1 roko barve na boke in 1 doza za eno roko krova.
Če potrebuješ kit pa bo najbrž OK, če uporabiš navadnega poliestrskega.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov