Termostat - čiščenje
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Termostat - čiščenje
Pozdravljeni!
Včeraj se je na mojem motorju (izvenkrmni) SUZUKI 40 HP - 2 taktni, letnik 1997 opravil servis in konzervacija.
Edina napaka, ki se je pojavila je bil termostat. Ni delal. Odpremo pokrovček na bloku (ta motor ima mehanski termostat) in ugotovimo, da je termostat popolnoma odprt. Torej, stalno spušča vodo zkozi.
Ko ga izvlečem vidim, da je precej zamazan z vodnim kamnom, strjeno soljo.... Molo premaknem vzmet in se tudi pokrovček na termostatu zapre.
Odločil sem se za čiščenje termostata. Kakšen deciliter vode na kuhalnik da zavre, noter žličko citronske kisline in ko vse skupaj zavre sem noter dal termostat. S termostata sem še prej odstranil gumico - tesnilo.
Na ta način se je termostat popolnoma očistil. Ven sem ga potegnil brez kakršnega koli sledu kamna ali podobnega. Baker je čist, prav tako kovina.
Poskusil sem ga, ali deluje - DELUJE. Lepo odpira in zapira.
Pred tem pa ni mogel, ker je bil zamazan z kamnom.
Ali ima mogoče kgo podobne izkušnje - ali je ta postopek čiščenja v redu?
Ali je bolje nabavit novega? Termostat je popolnoma mehanski, zato menim, da mu temperatura vrele vode ne more škoditi! ?
Hvala za vsako mnenje.
LP
Včeraj se je na mojem motorju (izvenkrmni) SUZUKI 40 HP - 2 taktni, letnik 1997 opravil servis in konzervacija.
Edina napaka, ki se je pojavila je bil termostat. Ni delal. Odpremo pokrovček na bloku (ta motor ima mehanski termostat) in ugotovimo, da je termostat popolnoma odprt. Torej, stalno spušča vodo zkozi.
Ko ga izvlečem vidim, da je precej zamazan z vodnim kamnom, strjeno soljo.... Molo premaknem vzmet in se tudi pokrovček na termostatu zapre.
Odločil sem se za čiščenje termostata. Kakšen deciliter vode na kuhalnik da zavre, noter žličko citronske kisline in ko vse skupaj zavre sem noter dal termostat. S termostata sem še prej odstranil gumico - tesnilo.
Na ta način se je termostat popolnoma očistil. Ven sem ga potegnil brez kakršnega koli sledu kamna ali podobnega. Baker je čist, prav tako kovina.
Poskusil sem ga, ali deluje - DELUJE. Lepo odpira in zapira.
Pred tem pa ni mogel, ker je bil zamazan z kamnom.
Ali ima mogoče kgo podobne izkušnje - ali je ta postopek čiščenja v redu?
Ali je bolje nabavit novega? Termostat je popolnoma mehanski, zato menim, da mu temperatura vrele vode ne more škoditi! ?
Hvala za vsako mnenje.
LP
Pozdravljeni!
Malo sem v stiski s čacom, ampak v teh dneh poslikam in pošljem še slike.
Za prvo pomoč in razumevanje pa vam podajem tale link:
http://store.brownspoint.com/dt40/fig001-408698.asp
poz. 19 - termostat
poz. 16 - tesnilo
poz. 17 - pokrovček na motorju.
LP
Malo sem v stiski s čacom, ampak v teh dneh poslikam in pošljem še slike.
Za prvo pomoč in razumevanje pa vam podajem tale link:
http://store.brownspoint.com/dt40/fig001-408698.asp
poz. 19 - termostat
poz. 16 - tesnilo
poz. 17 - pokrovček na motorju.
LP
Pozdravljen Kol6.
Ja, motor se ni ogrel na delovno temperaturo. Voda, ki je krožila po motorju, je ven prihajala malenkost mlačna.
Pri otipu motorja z roko (motor je bil že par minut v teku) je bil povsem hladen. Motor bi moral biti na vrhu topel.
Serviser mi je dejal, da pravilno mora biti motor na vrhu topel, spodaj pa hladen - če termostat pravilno odpira.
lp
Ja, motor se ni ogrel na delovno temperaturo. Voda, ki je krožila po motorju, je ven prihajala malenkost mlačna.
Pri otipu motorja z roko (motor je bil že par minut v teku) je bil povsem hladen. Motor bi moral biti na vrhu topel.
Serviser mi je dejal, da pravilno mora biti motor na vrhu topel, spodaj pa hladen - če termostat pravilno odpira.
lp
Bolid,hvala za drink.Tom,ja,kervglavi motorja se vrstijo eksplozije in se ta ogreje,impeler pa povleče hladno vodo do glave,kise potem vroča vrača v morje.Še dobro,da je bil odprt,no ni ravno najbolje,če bi ostal zaprt(okvara),je nevarno za motor.Sicer pa pri tebi so ble usedline,oziroma kamen,sol,zato je bil priprt.Važno,da vem za ta termostat,ki je približno tam tudi na mojem motorju.
Tom hvala za tvoj nasvet o pregledu termostata, namreč ko sem jaz pogledal kako izgleda na mojem motorju sem ugotovil
, da je prostor za termostat prazen in s tem tudi rešil uganko vžiganja motorja, skoraj vsakič sem mu moral dati "zaug" in tudi svečke so bile precej sajaste zaradi slabšega izgorevanja, temu primerna pa je bila tudi poraba!
Moram še enkrat pohvaliti ta forum, saj sem že precej znanja in izkušenj oplemenitil tukaj!
Moram še enkrat pohvaliti ta forum, saj sem že precej znanja in izkušenj oplemenitil tukaj!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov