Alarm temperature vode

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

Alarm temperature vode

OdgovorNapisal/-a opus » So Nov 15, 2008 22:24

Kako se okvarjam z zamenjavo komandne plosce in vsih instrumentov, sem kupil vse ure in zdaj iscem davace (sendere), zapravo samo za temperaturo vode motora. Ura je VDO.
Dvoumim se za doloceno temperaturo na kateri se bo davac aktiviral in se oglasil alarm. Motor je IMR M33T mariniziran in pise v knjigi da je optimalna temperatura 90 stopinj.
Na koliko da kupim davac? 95? 100?

Ne bi rad da se vsako malo oglasi alarm med voznjo ce ni treba. :wink:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Nov 16, 2008 10:01

Zdravo Opus !
Jaz bi ti svetoval 95. Pri 100-tki že motor kuha in je že malo pozno.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Nov 16, 2008 11:35

Očitno gre za zaprti sistem hlajenja, če je delovna temperatura 90 C. V tem primeru 100 C ne bo problem, saj ima kot prvo antifriz malce višjo temperaturo vrelišča kot navadna voda, bolj pomembno pa je, da je sistem pod tlakom s čimer se spet dvigne vrelišče. V današnjih motorjih se hladilna tekočina lahko segreje tam nekje do 115, na posameznih krajih tudi do 120 C, potem pa zavre in je vsega konec. Kot si že sam rekel, ni ravno prijetno, če se alarm oglasi že pri malenkost povišani temperaturi. Pomoje bo v tvojem primeru boljša izbira 100 C. Če se motor trenutno segreje na 95 ni nič narobe, zato tudi ne bo alarma. Če pa so problemi večji in se bo pregreval preko 100, pa sledi alarm, kar je še vedno dovolj zgodaj, da se prepreči najhujše.

Če pa je odprt sistem, potem je vse drugače, tudi temperatura vode mora biti pod 75 C...

LP
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a opus » Če Nov 20, 2008 11:57

Spoznal sem da je vrelisce antifriza (etilenglikol) zmesana z vodo 50:50 okoli 107 stopinj.
http://www.engineeringtoolbox.com/ethyl ... d_146.html
Tudi vec antifriza v mesanci pomeni manje temperature smrzavanja ker sami antifriz ima ledisce na -10. Navec izdrzi mesanca z vodo 40:60 procentov. :shock:
Kako je moje sistem dvokrozni in sistem slatke vode ni pod pritiskom, na tej temperaturi bo zacelo kuhati. Upam da bo alarm na 100 stopnj dober, razmisljam se tudi da je se boljsi na 98 stopinj. Kako davalec ima toleranco +-3 stopinj bo OK.
Hvala za nasvete.
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a opus » Ne Nov 23, 2008 19:21

Kako sem resil problem na eni strani, mi je skocil novi na drugi strani.
Preiskal sem internet za kaksno shemo spajanja vseh treh alarmov (pritisek ulja, temperatura vode in napon) na posamezne ledice in buzzer na komandnoj plosci, ali nisem uspel ujeti info.
Lepo prosim ce mi nekdo lahko pomaga.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Ne Nov 23, 2008 19:31

Sicer se sam ne razumem prevec v to elektroniko, a ne milsis, da bi bilo bolje vprasati kaksnega strokovnjaka, da se ti po vsem tem delu ne bi kaj pokvarilo na motorju zaradi napacne povezave?
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Nov 23, 2008 20:30

Zdravo Opus !
Si pomagamo, ti si meni, jaz bom pa poskusil tebi. Imam dve kompletni shemi, Bukh od tvojega sonarodnjaka Širola Zvonko, in pa od Volvo Penta MD 21 A. Katera te zanima, ali pa obe ? Ali pa ti ne pride v poštev. Reči !
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov