Perkovič, Lombardini

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jun 01, 2013 08:42

Nisem še videl manjšega motorja z zobniško gnano pumpo morja. Ne vem, če bi to imelo neko prednost. Po moje to ne bi bila prednost, ker vodno pumpo menjam vedno celo in ne samo impeler in jo potem obnovim doma v delavnici in zamenjam tesnila, semeringe, ležaje in seveda impeler. Ko bi v živo videl, kako robustno je izdelana ta marinizacija in kako kvaliteten je menjalnik potem bi verjetno tudi ti spremenil mnenje. Osnova motorja pa je itak enaka tudi pri zvenečih imenih kot so Vetus, Beta...
LP NT
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Jun 01, 2013 09:57

Imel sem Lombardinija 30 KM 4 cilindre na dolžini 740,brez problema,sedaj imam isto,le 60 KM bp.Tudi Perkins na 3 rinke je kr gud opcija.Veliko sreče.
mašinfirer
Matjazx
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Matjazx » Po Jun 03, 2013 11:35

In kakšni so to motorji oz lahko malce bolj pojasniš to rešitev, saj se ne spoznam preveč. Bi mi pa bilo hecno, če bi se šli neko improvizacijo pri taki tehnologiji.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jun 03, 2013 14:10

Pozdrav :D Z 30 konji (Lombardini)4 cil.Teža motorja s sklopko TMC40 je 135 kg.Z njim sem naredil 786 ur.Nobenih problemov in stroškov,razno tistega rednega.Takšen motor je imel tudi Miran tepeš na svoji jadrnici s katero je obplu svet.Kolikor mi je znano je imel motor okrog 5000 ur.sedaj je šel na močnejšega.Moj se sedaj vozi na Hvaru na taxi boot.Človeku,ki sem ga prodal pravi,da je bp.Zato sem šel nazaj na to firmo le 60 km in eno sezono mi je lepo brenkal.Kupil sem novega.In upam da se bom še dolgo fijakal po Jadranu sem ter tja.Ker na dopustu z ženo živiva kar na barki,npr. 1 mesec skupaj pa še potem za vikende tja do jeseni.Motor je enostaven za vzdrževanje,ker je tako skonstruiran da je vse pri roki.Ker pa imam barko še doma,do kraja drugega tedna,si lahko prideš mal pogledat,pa še prospekte bi ti pokazal ostalih tipov. :lol:
mašinfirer
Matjazx
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Matjazx » To Jun 04, 2013 12:17

Hej, super, pridem, vedno je fino v živo videti takele zadeve. Kam pa naj pridem?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Jun 08, 2013 23:00

Vsi motorji Lombardini imajo zobniško gnano pumpo morja, tudi najmanjši.
Prednost pa je predvsem ta, da ko ti pokne jermen v primeru odpovedi alternatorja, ko ti ta zapika in ti nevede vžgeš motor, pa če nisi pozoren na signalizacijo polnjenja alternatorja in izploveš, potem se ti v primeru da imaš preko zobnika gnano pumpo motor ne bo pregrel. Res, je da bi vsakič moral pogledati, ali teče voda iz izpuha itd..., ampak naprimer da to ne narediš, drug primer, da ne redno kontroliraš, ali je jermen dovolj napet, lahko zdrsava, pa se pregrje in na koncu pokne, rezerve pa npr. uporabnik nima. Bolje je imeti od jermena odvisno samo polnjenje kot pa oboje - polnenje in hlajenje.

Da se tudi s pumpo, ki je gnana preko jermena ob redni kontroli in vzdrževanju živeti, ampak je bolj "trotl" ziher. Npr. LDW502 13HP in vsi močnejši imajo takšno pumpo, ki je direktno gnana, mi je pa že dvakrat zapikal Magneti Marelli alternator, s katerim nisem bil zadovoljen - navadno avtomobiljsko sranje, tako da je že gor Letrika Marine alternator in veselo deluje. Ima pa Lombardini tudi poseben sistem vbrizgavanja, neke vrste bosh pumpa za vsak cilinder posebej, kar zopet pripomore k sigurnosti, v najslabšem primeru, kakšen cilinder manj deluje, tako da ima Lombardini kar dosti inovacij in je zelo dober ampak pri nas podcenjen motor, govorim o motorjih do 100HP. Ne pa mešat Lombardinija z DMB, to je popolnoma druga zgodba, tako kot Volvo ni Torpedo, ali pa Perkins ni Rakovica. Tudi Vetus in Beta imajo večinoma preko jermena gnano pumpo, Lombardini ima pa pravi marine motor namenjen za montažo takšne pumpe.

Kot drugo, pa je bolje imeti zobniško gnano, v primeru, da imaš močnejši alternator in po možnosti ne čisto poln akumulator in ti alternator dejansko obremeni z velikim tokom npr 80A, kar bi bilo cca 1HP in potem v primeru, da jermen še dodatno z impelersko pumpo morja ženeš, je jermen kar obremenjen, še posebej razni širine 10mm, ki niso za to namenjeni, hkrati pa je pri takšni obremenitvi vedno riziko, da ni jermen dovolj napet, če se redno ne kontrolira kako je napet.

Glede servisa takšne pumpe pa ni noben problem, tudi jaz na dve leti servisiram, pumpo, pa zamenjam dva semeringa, spoliram osovino, kjer nalegajo semeringi, ohišje pumpe operem v HCl itd..., tako da je popolnoma enak servis, semeringi pa so cca 2€/kom.
Drugače pa so to te pumpe, seveda so s cirkulacijo motornega olja hlajeni in mazani ležaji, ima tudi Johnson podobne pumpe:
http://www.jabscoshop.com/marine/pumps/ ... ing-pumps/
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Jun 09, 2013 19:34

Lep pozdrav Gaso,dolgo se že nisva slišala.Lepo si raztolmačil tole.Upam da se vidimo in spoznamo v sredo pri Jelenu :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Jun 10, 2013 00:58

Tudi vsi Lombardiniji razen mojega 502 imajo že v štartu opcijo Iskra ali Magneti marelli alternator ločena masa ali ne, sicer so tudi modeli, ki se nanje vgrajujejo, tudi Iskrin, navaden avtomobilski, ampak je boljši od Marellijevega, kako pa naj bi zgledala Marine izvedba, tudi Letrika(Iskra) ima takšne, pa lahko v kakšni drugi temi na široko predebatiramo :wink:

Za tiste, ki mogoče menite, da ostali Yanmar, Volvo, Perkins nimajo problemov z alternatorji, pa tu ne mislim samo na zapikane ležaje, ki se enostavno zamenjajo, ampak na druge hujše probleme s korozijo, slabim stikom mase, ki običajno ni ločena itd...., imam srečo da ima en inžiner, zaposlen v Letriki vikend na otoku in je že kar veliko barkam v luki dobavil, "pravo" zadevo, tako barkam z Yanmar motorji, kot tudi Perkins in Volvo, Topedo itd....., pa kasneje s "pravo" zadevo nihče več ni imel podobnih problemov. Včasih je treba tudi domačim firmam priznati, da so bisveno boljše od švabskih ali makaronarskih od kitajskih pa itak.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov