EVINRUDE 737 40KM

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

melinek
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a melinek » Po Jun 17, 2013 19:52

melinek napisal/-a:
Marcel_Mastnak napisal/-a:To je ena škatlca kjer gre velik kablov ven in not :)

Aha, hvala že vem, samo notr so vsi kabli privijačeni, je treba kaj pošpricat z WD40 ali kaj, najboljše da pokličem kakšnega serviserja?

Pozna kdo koga iz okolice Ptuja

Tako, odprl čarovno skrinjico, preveril vse kable in prišel do odkritja da je pri kablih vse O.K.
Je pa noter skrit tudi tek kondenzator, ki sem ga dal na slike in je ves pretopljen.
Je lahko to vzrok, da motor ne vžge?

Nikakor ne morem pripet slikice
Nazadnje spremenil melinek, dne Po Jun 17, 2013 20:31, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral
Kraj: Žalec-Ankaran

OdgovorNapisal/-a darkobmw » Po Jun 17, 2013 20:03

melinek napisal/-a:Nikakor ne morem pripet slikice
[/img]

Naredi po teh navodilah.
http://www.morjeplovec.net/images_uploa ... plovec.pdf
melinek
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a melinek » Po Jun 17, 2013 20:39

darkobmw napisal/-a:
[/img]

Naredi po teh navodilah.
http://www.morjeplovec.net/images_uploa ... plovec.pdf

Upam, da mi je uspelo, če lahko vidite sliki, prosim, da mi napišete, čemu je namenjen ta del in ali je uničen zaradi tega, kako je stopljen na sliki!

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 6776_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 0278_n.jpg
melinek
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a melinek » Po Jun 17, 2013 22:19

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Jun 18, 2013 07:09

Imaš servis na Ptuju (Navigator) in v Miklavžu pri Mariboru (Moto-navtika)
Guma je guma, zaenkrat.
melinek
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a melinek » To Jun 18, 2013 09:04

melinek napisal/-a:iščem to zadevo?

http://www.cnautiquefrance.com/5356-thi ... 625-12.jpg

Zanimivo, malo sem brskal po spletu in vidim da je ta zadeva enaka na več tipih motorjev. Recimo Evinrude 9,9 km ali pa motorji Yamaha imajo enako oznako?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jun 18, 2013 10:25

melinek napisal/-a:

Upam, da mi je uspelo, če lahko vidite sliki, prosim, da mi napišete, čemu je namenjen ta del in ali je uničen zaradi tega, kako je stopljen na sliki!

Slika

Slika

...

iščem to zadevo?
Slika

...

Zanimivo, malo sem brskal po spletu in vidim da je ta zadeva enaka na več tipih motorjev. Recimo Evinrude 9,9 km ali pa motorji Yamaha imajo enako oznako?

Po simbolu sodeč usmernik
    Simbol v krogu - dve v sredo usmerjeni diodi - je po mojem simbol za usmernik, številke spodaj pa tip usmernika, povezan s tem, za kašne napetosti in tokove je zasnovan. Google mi sicer za "sh625-12" ne najde izdelovalca (in več podatkov...) o tem, zato tu malo kolnem malo ugibam (lahko bi bilo noter še kaj, recimo omejitev max napetosti, filtriranje motenj...).

Usmernik je sicer potreben pri vsakem alternatorju (=>generatorju izmenične napetosti in toka) , ki bo imel opravka tudi z akumulatorjem (in ostalimi napravami na istosmerni tok).

Često je že vgrajen v alternator; pri tistih motorjih, kjer ni, pa zelo mogoče različni izdelovalci podobno močnih motorjev vgrajujejo podobne ali enake v svoje izdelke, zato omenjen poleg pri Yamaha še kje drugje. Drugi možni razlog je, da včasih isti izdelovalec isti ali zelo podoben motor pod drugačno barvo izdeluje za različne znamke in se potem trži pod različnimi imeni...

Usmernik se greje, zato je zanj dobro, da lahko kako oddaja toploto (hladilna rebra, privit na kak hladnejši del motorja... in v zračnem toku). To je eden od razlogov, da lahko imaš težave, če se alternator vrti prepočasi (njegov ventilator ne zagotavlja dovolj zračnega toka za hlajenje tudi usmernika, če je vgrajen).

Torej ne bo škodilo tudi ugotoviti, zakaj se je prejšnič pregrel, da ti takoj po zamenjavi spet ne 'crkne'.

Slike...
    Če klikneš na 'citiraj' na svojem in na temle sporočilu, boš videl, v čem je razlika, da forum prikaže slike.
    Naslov slike imaš OK, le še izbrereš ('osvetliš') ga in klikneš 'tipko' 'Img' desno zgoraj v urejevalniku, v katerem na forumu pišeš prispevke. Tako urejevalnik na začetek in konec naslova slike doda 'tage' oziroma oznake, po katerih forum prepozna, da je med njimi naslov slike, ki naj jo prikaže.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
melinek
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a melinek » To Jun 18, 2013 11:25

In kje bi lahko dobil ta del, se komu sanja, ima mogoče kdo kaj po delih ali kaj podobnega.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Jun 18, 2013 11:53

če ne boš našel starega uprašaj "kovacizt" uporabnika kje je naročal dele...
melinek
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a melinek » To Jun 18, 2013 15:17

Evo-diagnoza je, vendar problem ni rešen. Po velikih mukah sem priklical g. Tomiča iz Rjeke in mi je povedal, da gre za regulator polnjenja, kateri ne bi smel povzročat problemov pri vžigu motorja, tako da napaka na motorju ni znana, zakaj več ne vžge.

Ima kdo kakšno idejo, kaj bi bilo, svečke dobijo gorivo, iskra je, vendar ne kot bi morala bit, motor pa noče in noče zadihat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jun 18, 2013 16:20

Problem je priročnik...

Če imam dober priročnik, instrument in orodje, ostalo (nadomestne dele...) človek že izvrta. V priročniku in od naprave same ugotoviš, kaj naj bi kak del delal in z instrumeti ali s poskušanjem najdeš tistega ali tiste, ki ne delajo tega, kar bi po priročniku morali.

Iskal na http://www.boatinfo.no in pravi, da ima priročnike za evinrude, ampak po letnikih, pa še če to odprem, mi druga okna brskalnika obstanejo - domnevno zaradi neke animacije na tisti strani. Ker ne vem, kateri letnik imaš - in pri takem odzivu - tudi ne grem poskušat.

In če nimam česa od tega od tega trojega (priročnik, instrument ali instrumenti, orodje) potem rabim koga, ki to ima (običajno mu rečejo 'mehanik' :wink:

Tukaj mi google kar zadeva priročnik za EVINRUDE 737 40KM na splošno in lastnosti tiste reči posebej tudi še nič ne najde...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
melinek
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a melinek » To Jun 18, 2013 19:43

Marjan Tomki napisal/-a:Problem je priročnik...

Če imam dober priročnik, instrument in orodje, ostalo (nadomestne dele...) človek že izvrta. V priročniku in od naprave same ugotoviš, kaj naj bi kak del delal in z instrumeti ali s poskušanjem najdeš tistega ali tiste, ki ne delajo tega, kar bi po priročniku morali.

Iskal na http://www.boatinfo.no in pravi, da ima priročnike za evinrude, ampak po letnikih, pa še če to odprem, mi druga okna brskalnika obstanejo - domnevno zaradi neke animacije na tisti strani. Ker ne vem, kateri letnik imaš - in pri takem odzivu - tudi ne grem poskušat.

In če nimam česa od tega od tega trojega (priročnik, instrument ali instrumenti, orodje) potem rabim koga, ki to ima (običajno mu rečejo 'mehanik' :wink:

Tukaj mi google kar zadeva priročnik za EVINRUDE 737 40KM na splošno in lastnosti tiste reči posebej tudi še nič ne najde...

Motor je Belgijski Evinrude z oznako BE25RENM, kar pomeni, da je narejen na 25 KM, letnik je 1992, kratka peta 15"
Sem našel na ameriški strani, motora pa z mehanikom še vedno nisma zaštartala, enostavno noče.
Imama iskro-benzin... Ni nama jasno zakaj noče :x

Morje se bliža, mi pa brez m...... :cry:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jun 18, 2013 20:16

Lahko so sesalne lamele v karterju, vidi se jih, če snameš uplinjač. Če so že precej uničene, motor sploh ne vžge več, čeprav ima iskro in bencin. Drugače pa so simptomi nemiren prosti tek in pokanje skozi uplinjač. Lahko so lamele zaštekale in ne pustijo bencina v karter. Sta probala vliti malo bencina direktno v grlo in vžgati ? So svečke suhe ?
melinek
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a melinek » To Jun 18, 2013 20:30

Piki napisal/-a:Lahko so sesalne lamele v karterju, vidi se jih, če snameš uplinjač. Če so že precej uničene, motor sploh ne vžge več, čeprav ima iskro in bencin. Drugače pa so simptomi nemiren prosti tek in pokanje skozi uplinjač. Lahko so lamele zaštekale in ne pustijo bencina v karter. Sta probala vliti malo bencina direktno v grlo in vžgati ? So svečke suhe ?

Motorček dela, ne bi komentiral kaj je bilo narobe, ker je to navadna banalnost, ne razumem pa da je do takrat ko je crknil delal normalno.
Kot prvo
- menjal svečke (NGK BPZ8HS10)
- vse skupaj (elektriko pri motorju) prečistil, vse kontakte odvil in nazaj privil...
- demontiral in zmontiral nazaj vžigalno tuljavo
- obrnil ključ in motor je kresnil

Vzrok, ki sem ga omenjal v prejšnjih objavah sploh nima veze z vžigom, hvala Tomiču iz Rjeke

Upam le da mi ne bo zalivalo svečk, kot jih je do sedaj.
Trenutno laufa že 15 min. in izgleda vse O.K.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jun 18, 2013 20:35

Zalivanje svečk ? Če je z dizo in plovcem vse o.k ne bi smelo. Če uporabljaš svečke, ki jih priporoča tovarna, ne bi smelo biti problemov z maščenjem, ker so prave toplotne vrednosti. Vozi pet minut s polnim plinom, nato preglej svečke. Če je vse kar sem navedel o.k, bo svečka čista, elektroda pa rahlo rjavkaste barve.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov